Zamaščenost jeter

Oceni objavo z 1 do 5:
(5)
Št. ocen: 2


Jetra so glavni raztrupljevalni organ v našem telesu zato je izjemno pomembno da poskrbimo za njihovo zdravje. Ena izmed zelo pogostih bolezni jeter današnjega časa je zamaščenost jeter.


Poznamo alkoholno zamaščenost, ki nastane zaradi prekomernega in dolgotrajnega uživanja alkohola in pa t.i. nealkoholno zamaščenost jeter do katere pride zaradi pretiranega uživanja sladkorja in ogljikovih hidratov.


Dolga leta so vzrok zamaščenosti jeter pripisovali uživanju hrane bogate z maščobami vendar je pravi in glavni krivec za zamaščena jetra SLADKOR! Zakaj?


Do zamaščenosti jeter pride, ko telo proizvede preveč maščob ali pa jih ne razgrajuje dovolj hitro. Presežek maščob se nato shranjuje v jetrnih celicah. Proces nastajanja maščob v jetrih imenujemo lipogeneza. Lipogenezo spodbuja hrana bogata z ogljikovimi hidrati (ki se razgradijo v glukozo), zavirajo pa jo nenasičene maščobne kisline. Primer: Ko pojemo nekaj sladkega ali z oglikovimi hidrati bogat obrok se nivo glukoze v krvi dvigne. To spodbudi izločanje inzulina iz trebušne slinavke, kar je signal za telo da absorbira glukozo. Tu imajo jetra pomembno vlogo saj shranjujejo glukozo v obliki glikogena. Ko je glukoze preveč in so zaloge glikogena polne, jetra porabijo sladkor za proizvodnjo maščob. Te potujejo po telesu, kar je za nas zelo pomembno, saj so maščobe prekurzorji za mnoge nam pomembne encime in hormone. Vsa odvečna maščoba se nalaga v maščobnih celicah (najpogosteje okoli trebuha) in se shranjuje v jetrih ter jih zamasti, kar zveča tveganje za kardiovaskularne bolezni, diabetis tipa II in cirozo jeter.

Problematična ni le glukoza ampak tudi fruktoza
(sadni sladkor) zato je predvsem potrebno omejiti sladkor v obliki namiznega sladkorja (50% glukoza/ 50% fruktoze) in visokofruktoznega koruznega sirupa (sladke pijače, kečap...) ter predelanih oglikovih hidratov.


Kako se izognemo zamaščenosti jeter?
- Poskrbimo za zdravo črevesje: tako bodo lahko jetra iz telesa odstranila odvečne maščobe.
- Uživajmo dobra olja, ki delujejo protivnetno: kokosovo olje, oljčno olje, avokado...
- Zaužijmo dovolj vitaminov skupine B, ki imajo zaščitni učinek na jetra.
- Pegasti badelj: kralj raztrupljanja, vsebuje silimarin, ki pomaga krepiti celične stene jeter ter deluje antioksidativno in protivnetno.
- Regratova korenina: naravni diuretik, pospešuje izločanje žolča, vsebuje inulin (prebiotik).
- Antioksidanti: vitamin E (sončnična semena, oreščki, olive...), glutation (grenivke...), vitamin C (paprika, brokoli, ohrovt...).
- Artičoke spodbujajo izločanje žolča in celijo jetra.
- Česen, čebula, brstični ohrovt: bogati z žveplom ki raztruplja.
- Hrana bogata s kalijem: korenček,paradižnik, špinača, banana, sladki krompir.
- Izvleček sladkega korena: spodbuja delovanje črevesja.
- Peteršilj (odvaja vodo in strupe iz ledvic), rožmarin (spodbuje delovanje jeter, čisti kri), kurkuma (poveča pretok žolča).


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek