Murve so poslastica in sredstvo za odpravljanje številnih zdravstvenih tegob

Murve so poslastica in sredstvo za odpravljanje številnih zdravstvenih tegob

1

Murve so vrsta sadja, ki izvira iz Azije in ga gojijo ter uživajo že stoletja. So majhne, okrogle ter sladkega in hkrati rahlo trpkega okusa. Uživamo jih lahko sveže ali posušene. Iz njih lahko pripravimo marmelade in druge vrste živil, dodamo pa jih lahko tudi pecivu, smutijem in drugim jedem. Kaj pa njihov vpliv na naše zdravje ...

Obstaja več različnih vrst murv, vključno z belimi, rdečimi in črnimi murvami. Bele murve so najpogostejša vrsta in se v tradicionalni kitajski medicini pogosto uporabljajo za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj.

Rdeče murve so manjše in slajše od belih ali črnih murv ter se pogosto uporabljajo v kulinariki. Črne murve so največje in najbolj aromatične med vsemi tremi vrstami ter se pogosto uporabljajo za izdelavo marmelad in drugih živil.

Od kod so prišle murve?

Pred stoletji so murvo v naše kraje prinesli iz Jugovzhodne Azije, kjer jih uporabljajo predvsem za gojenje sviloprejk, ki se hranijo z listjem murve. V naših krajih jo še danes na žalost slabše poznamo. Najbolje uspeva v primorskih krajih.

Murve so dober vir številnih pomembnih hranilnih snovi, vključno z antioksidanti, vlakninami ter vitamini in minerali, kot so vitamin C, železo in kalcij.

Imajo več potencialnih koristi za zdravje in naj bi imele protivnetne, kardiovaskularne, možganske zaščitne in morda tudi protirakave lastnosti.

V tradicionalni medicini so jo uporabljali pri težavah s sečili, pri zastajanju vode v telesu, pri vnetju ustne sluznice, za zdravljenje epilepsije, depresije, vrtoglavice, nespečnosti ter ugrizov kač ter žuželk.

Njeni zreli plodovi so zelo blagodejni pri težavah z odvajanjem, medtem ko so še nezreli zelo učinkoviti pri zaustavitvi driske.

V nadaljevanju so predstavljene še nekatere potencialne koristi murv za zdravje:

• Visoka vsebnost antioksidantov: Te so bogate z antioksidanti, snovmi, ki pomagajo ščititi telesne celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in raka.
• Za zdravje srca: Murve vsebujejo spojine, ki lahko pomagajo zniževati raven holesterola in zmanjšujejo tveganje za bolezni srca. Vsebujejo spojine, imenovane antocianini, ki naj bi imele protivnetne lastnosti in lahko pripomorejo k boljšemu zdravju kardiovaskularnega sistema.
• Lahko izboljša prebavo: Murve vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, ki jih naše telo potrebuje za dobro prebavo. Te povečajo volumen blata in olajšajo premikanje hrane po prebavnem traktu. Ta proces nas razbremeni težav z zaprtjem, napihnjenostjo in prebavnimi krči.
• Lahko imajo dober vpliv na imunski sistem: Murve vsebujejo vitamina C in E, ki lahko pomagata krepiti imunski sistem in ščitita pred boleznimi.
• Lahko imajo pozitiven vpliv na delovanje možganov: Murve vsebujejo spojine, ki lahko pomagajo izboljšati delovanje možganov, vključno s spominom in koncentracijo. So vir flavonoida resveratrola, ki domnevno izboljšuje kognitivne funkcije in lahko pomaga pri zaščiti pred starostnim upadanjem možganskih funkcij.
• Za zdrave kosti in boj proti artritisu: Murve vsebujejo vitamin K, kalcij in železo, kar je odlična kombinacija hranil za izgradnjo močnega kostnega tkiva. Ta hranila pomagajo obrzdati znake slabšanja stanja kosti in preprečiti kostne bolezni, kot sta osteoporoza in artritis.

Uporaba murv v kulinariki

Sveži, zreli plodovi murve so zelo okusni v sadnih solatah in sadnih pitah, lahko pa jih uporabimo tudi za pripravo desertov, kolačev, sladoledov, marmelade, želeja, krem, sokov ali sirupov.

Idealne so tudi kot dodatek v ovseni kaši in kosmičih ali kot nadev za palačinke. Sveže plodove lahko tudi posušimo ter jih jemo samostojno kot prigrizek ali pa jih dodamo v smutije.

Pomembno je poudariti, da je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli morebitne koristi murv za zdravje, in da gre za majhen sadež, ki sam po sebi ni zdravilo. Murve so kljub temu lahko odlično živilo, ki prispeva k raznolikosti naše prehrane in prispeva neverjetno koristne snovi, ki jih potrebuje naš organizem.

Komentarji (1)

Vojka Bradač

Imamo belo in črno murvo, obe sta zelo dobri. Se mi pa vseeno zdi da je bela bolj sladka. Letos sem delala marmelado in sok. Vse zelo dobro.