Nasveti za udobnejših in fit 9 mesecev

Nasveti za udobnejših in fit 9 mesecev

Nosečnost je za vsako bodočo mamico vznemirljiv čas. To je devetmesečno potovanje, polno veselja, pričakovanja in čudenja. Lahko pa je tudi čas velikih telesnih in čustvenih sprememb, ki s sabo prinese številne izzive. Dobro počutje in dobra telesna pripravljenost pa lahko bistveno izboljšata doživljanje nosečnosti. 

Da bo nosečnost čim bolj zdrava, srečna in fit, smo pripravili devet dragocenih nasvetov. Ti so lahko v pomoč za bolj harmonično doživljanje nosečnosti, predvsem pa za dobro počutje v telesu, ki bo kar devet mesecev zavetje težko pričakovanemu dojenčku.

1. Uravnotežena prehrana in hranila za zdravo nosečnost

Skrb za zdravje in primerno prehrano je med nosečnostjo eden od temeljev za dobro počutje in zdrav razvoj otroka. Uravnotežena prehrana, ki vključuje sadje, zelenjavo, polnozrnata žita, puste beljakovine in zdrave maščobe, je tudi med nosečnostjo zaželena. Izogibati pa se je treba čezmernemu uživanju kofeina ter seveda alkoholu, surovim ribam in premalo kuhanemu mesu. 

Pomembno je tudi, da dovolj pijemo, saj voda pomaga pri prebavi ter pomaga odvajati odpadne snovi in toksine. Dehidracija med nosečnostjo lahko povzroči glavobol, slabost, krče, edeme in celo prezgodnji porod. Poskrbimo torej, da je steklenička z vodo vedno pri roki, če pa se veliko potimo, pa ne pozabimo k vodi dodati še magnezija, ki lahko prav tako ugodno deluje na krčenje mišic in jih sprosti.

2. Vitamin in minerali

Izredno pomembno je, da poskrbimo za vnos vitaminov, ki jih potrebuje dojenček za zdrav razvoj. Če nam primanjkuje železa, ga moramo vsekakor nadomestiti. Odlično je, če se odločimo za eno od oblik nosečniških vitaminov, ki pa jim za dodatno podporo dodajmo še tiste nujne vitamine, ki jih telo potrebuje več …

Eden bolj pomembnih vitaminov je zagotovo folna kislina ali njena aktivna oblika folat, ki je znan tudi kot vitamin B9 in je eden od vitaminov B kompleksa. Najbolje je, če uživamo celoten B kompleks in poskrbimo, da zaužijemo vsaj 400 mikrogramov folata, torej aktivno obliko folne kisline. 

Še eno pomembno hranilo so omega 3 maščobe, ki jih naravno vsebujejo ribe. Ker rib običajno ne zaužijemo dovolj, da bi poskrbeli za pozitivne učinke na razvoj možganov, oči in srca, jih lahko dodamo v obliki prehranskega dopolnila Omega 3.

Obe prehranski dopolnili sta na voljo tudi kot Paket za nosečke.

3. Telesna aktivnost za fit nosečnost

Telesna aktivnost je pomembna tudi med nosečnostjo. Vadba lahko izboljša razpoloženje, izboljša spanec in pomaga preprečiti nosečniške neprijetnosti, kot so bolečine v hrbtu in utrujenost. Če nimamo nobenih drugih zdravstvenih ovir, ki bi nam vadbo preprečevale, se lahko glede na splošno fizično pripravljenost odločimo za hojo, plavanje ali pa nosečniško jogo in telovadbo. 

Za zdravo in aktivno nosečnost lahko poskrbimo tudi s pomočjo strokovno pripravljenega programa Vadba za nosečke.
 

Pripravljen je s strokovno pomočjo kineziologinje Nine Strojnik in primeren za vse bodoče mamice, ne glede na telesno pripravljenost, omogoča pa razbremenitev telesa, sprostitev mišičnega dna, preprečitev odvečnih kilogramov, odpravo bolečin in kasneje lažji porod. 

4. Skrb za sprostitev in mentalno zdravje

Poleg kakovostne hrane in vadbe je pomembno tudi, da se znamo sprostiti in odpraviti stres. Hormonske spremembe lahko povzročijo nihanje razpoloženja, zaradi česar lahko občutimo tudi tesnobno ali druga neprijetna čustva in občutke. Veliko res lahko naredimo že z gibanjem in primernimi hranili, če pa se vendarle pritihotapijo v nas stres in druga neprijetna občutja, se o njih pogovorimo s partnerjem, prijatelji, družino, s kakšno mamico, ki je nosečnost že doživela, ali pa s strokovnjakom.

Meditacija, nežna joga in sprostitvene tehnike lahko prav tako pomagajo ohranjati pozitivno vzdušje in odpraviti stres.

5. Kakovosten spanec naj bo na prvem mestu

Dobro počutje in sprostitev pa pride tudi s kakovostnim spanjem. Dobro spanje je namreč ključnega pomena za zdravje in razvoj otroka. Ob utrujenosti ne bo prav nobene škode, če si privoščimo kakšno urico spanja tudi čez dan, ponoči pa poskrbimo za varno in mirno okolje, kjer se lahko sprostimo in nam je ob tem čim bolj udobno.

Zagotovo pa je lahko zaradi sprememb telesa iskanje udobnega položaja izziv. Pri tem je lahko nosečniška blazina pomemben element, ki pomaga uravnati položaj telesa tako, da lažje zaspimo. Vzglavniki za nosečke so namreč zasnovani tako, da podpirajo trebuh, spodnji del hrbta in noge. Naložba v miren spanec je v tem obdobju pomemben element, ki prispeva k dobremu počutju, kakovostnemu spanju in s tem k zdravemu razvoju otroka, zato je dobro poiskati blazino, ki je nosečnici res prijazna. 

Nosečniško oz. materinsko blazino, ki nudi podporo kolkom in medenici ter skrbi za normalen krvni obtok ter tudi držo, najdeš pri Vitapurju.
 
6. Pazimo, s kakšnimi informacijam se obkrožamo


V znanju je moč, zato je dobro, da se, poleg šole za starše, udeležimo še kakšnega tečaja ali spletnega programa, ki nas bo pripravil na miren porod in obdobje, ko bo v naše življenje vstopil dojenček. Znanje nam lahko podari mirnost, pazimo pa, da se izognemo vsem negativnim pogovorom o tej temi, saj nas lahko po nepotrebnem prestrašijo. Ne smemo namreč pozabiti, da je vsaka ženska drugačna. Zaupajmo sebi in svojemu telesu, negujmo ga in bodimo do njega nežni.

7. Nega telesa v harmoniji z naravo

Nežnost do sebe in do telesa pomeni tudi nego telesa z nežnimi sredstvi in izogibanje kemikalijam ter snovem, ki bi lahko prehajale skozi kožo ter škodovale našemu zdravju in zdravju otročička. Pazimo torej, kakšno kozmetiko nanašamo na svoje telo. Ker pa rastoči trebušček zahteva dodano nego, pa mu privoščimo naravno in nežno kozmetiko.

Super za rastoči trebušček sta jojobino olje in karitejevo maslo, ki v koži ohranjata vlago, jo negujeta in oskrbita z maščobnimi kislinami, ki jih koža ob raztezanju še kako potrebuje. Z redno nego zmanjšamo možnost nastanka strij, koža pa bo lepa in negovana, kar bo dodatno poglobilo občutek udobja.

8. Udobna oblačila in obutev

Ko se spreminja telo, se spreminja tudi garderoba. In ko trebušček raste, se mu morajo prilagoditi tudi oblačila, ki naj bodo iz mehkih in udobnih materialov. Poskrbimo, da nas ne utesnjujejo in ne vežejo. Poleti lahko nosimo lahke oblekice in sandale, pozimi pa poskrbimo za raztegljive materiale, nosečniška oblačila in tudi to, da nas ne zebe. Tudi obutev naj bo čim bolj udobna, saj noge v nosečnosti rade zatečejo. Dobro je, da si privoščimo čevlje, ki so kakšno številko večji in nekoliko širši ter imajo dobro oporo.

9. Uživajmo v lepoti nosečniških mesecev

Ob vseh pripravah na novega družinskega člana pa si vzemimo čas zase in tudi za partnerja. In ne pozabimo uživati v teh devetih posebnih mesecih, ki res hitro minejo in imajo čisto poseben čar. Lahko se odločimo tudi za nosečniško fotografiranje in te trenutke za vedno ujamemo v objektiv, lahko vodimo nosečniški dnevnik in spremljamo svoj rastoči trebušček. 

Lahko pa smo preprosto v trenutku tukaj in zdaj in čim bolj sproščeno in radostno doživljamo čudež novega življenja v nas ...