7 nasvetov za pasjo prehrano

7 nasvetov za pasjo prehrano

Vsak, ki ima doma kužka, se je že kdaj vprašal, kako je videti optimalna prehrana za pasjega prijatelja, da bi ta ostal zdrav in zadovoljen. Podobno kot ljudje se tudi psi med seboj razlikujejo. Kakšno hrano jim moramo dajati, je odvisno od pasme, starosti, velikosti, morebitnih alergij itd.

Obstaja pa nekaj temeljnih smernic, ki se jih lahko držimo, da bi naš kuža ostal zdrav in imel posledično dolgo ter srečno pasje življenje. Zate sem jih pripravila sedem.

1. Prehrano prilagajamo starosti in velikosti psa. Pazimo, da kupujemo kakovostno hrano, vedno pa preverimo, za kakšno velikost in starost je hrana primerna. Če velikemu psu ponudimo hrano za manjše pasme, bo le-ta zanj vsebovala veliko premalo hranil.

Če se odločimo, da bomo hrano psu pripravljali sami, moramo dobro preučiti, kaj kuža potrebuje. Psi potrebujejo prehrano, ki jo sestavljajo beljakovine, ogljikovi hidrati in vlaknine, vsebovati pa mora tudi vitamine in minerale.

2. Prehranjevanje naj poteka vedno ob istem času. Tako bo naš hišni ljubljenček imel rutino in med obroki ne bo prosil za prigrizke. Idealen čas za obrok naj bi bil zjutraj in zvečer, če pa dajemo kužku obrok enkrat dnevno, pa le zvečer.

Pasji prebavni sistem potrebuje za prebavo hrane od 8 do 10 ur. Po tem času kuža občuti lakoto, zato sta priporočljiva dva obroka. Ko kuža je, mu dajmo potreben čas in mir, da se naje.

3. Prepogosta menjava hrane in okusov ni priporočljiva. To lahko povzroči prebavne motnje. Ko uvajamo novo vrsto hrane, počnimo to postopoma in dajmo kužku vsaj 10 dni časa, da se je navadi.

Skrbno spremljajmo tudi iztrebke, da vidimo, če se je ob menjavi hrane pojavila kakšna sprememba v obliki driske ali zaprtosti, ki bi kazala na to, da kužku hrana ne ustreza.

4. Pazimo na higieno. Hrano ponudimo v čisti posodici. Vedeti moramo, da naš kuža ni posoda za odpadke in ostanke hrane in da mu ne moremo ponuditi stare in pokvarjene hrane, saj se lahko ravno tako zastrupi s hrano ali pa dobi prebavne motnje. Tudi ko mu hrano pripravljamo sami, pazimo, da ne pride v stik z bakterijami.

5. Tekočina je pomembna. Kuža naj ima vedno na voljo svežo vodo. In vedno mu ponudimo samo vodo. Napitki, ki so narejeni za ljudi, za kužke niso primerni.

6. Srednje veliki in veliki psi morajo imeti posodico nekoliko dvignjeno. Če jo imajo na tleh, lahko pri prehranjevanju zaužijejo preveč zraka, kar jim povzroča prebavne težave.

7. Nekatere hrane kužkom ne smemo ponuditi nikoli, saj je zanje strupena. Strogo prepovedana je čokolada, saj vsebuje teobromin, ki je za pse toksičen. Strupene so tudi rozine in grozdje, saj povzročijo odpoved ledvic. Podobno je tudi s čebulo in česnom.

Nekateri psi so lahko alergični na laktozo, zato bodimo previdni tudi pri mleku. Če imate doma lončnice in druge rastline, pazite, da jih kuža ne zaužije, saj je veliko takih, ki so strupene.

Vsekakor pa psa lahko občasno nagradimo s kakšnim priboljškom, ki pa naj vsebuje zdrave sestavine, ki bodo poskrbele za minerale, vitamine, vlaknine in beljakovine.

Priboljške lahko naredimo tudi sami, in vanje dodamo sestavine, kot so kokosovo olje, spirulina, ovseni kosmiči, arašidovo maslo … Kuža bo zagotovo zelo zadovoljen.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.