5 idej za manj stresne dni

5 idej za manj stresne dni

V današnjem hitrem tempu življenja se marsikdaj znajdemo pod velikim pritiskom in stresom, ki lahko vplivata na naše zdravje in počutje. K sreči obstaja več načinov, kako zmanjšati stres in poskrbeti za bolj umirjen vsakdan.

K sreči obstajajo preproste tehnike, ki nam lahko pomagajo obvladovati stres in uživati v bolj sproščenem življenju. Tukaj je 5 takih, ki jih lahko uporabi prav vsak, najboljše pri tem pa je, da res delujejo ...

1. Sproščanje in meditacija
Meditacija je ena izmed najbolj učinkovitih tehnik za zmanjšanje stresa. S pomočjo redne meditacije lahko umirimo misli, se bolje osredotočimo na trenutek in sprostimo napetost v telesu. Začnimo z nekaj minutami dnevno in postopoma povečujmo čas meditacije.

K meditativnemu sproščanju sodijo tudi tehnike dihanja, kot je tehnika 4-4-4-4, imenovana tudi "box breathing" … Gre za tehniko umirjanja, ki jo uporabljajo celo vojaki. Uporabna je vsakič, ko smo pod stresom ali pred večjimi izzivi, saj nas umiri, zniža utrip in tudi stresni odziv telesa.

Gre pa takole: Napravimo 4-sekundni vdih. Potem dih držimo 4 sekunde. Nato napravimo 4-sekundni izdih in ponovno držimo 4 sekunde. Ponavljamo, dokler se ne umirimo.

2. Oaza miru v kopalnici
Meditiramo lahko tudi med prho ali pa kopeljo, v katero lahko kanemo tudi pomirajoče naravne vonjave, kot je hidrolat ali eterično olje sivke.

Topel tuš pred spanjem lahko izboljša kakovost spanca, saj pomaga telesu, da se sprosti in pripravi na počitek. Lahko si privoščimo tudi izmenično hladno in toplo prho. Hladno prhanje lahko spodbudi proizvodnjo endorfinov, ki sodijo med hormone sreče.

Kopalnico lahko spremenimo v pravo oazo miru. Poskrbimo, da bo prostor lep in čist ter se v njem razvajajmo. Po kopeli ali prijetnem prhanju se zavijmo v mehko brisačo ali pa nežen kopalni plašč, ki deluje kot blag objem, ki pomiri telo in ogreje dušo.

Kakovostni materiali, kot so tisti, ki jih za brisače in kopalne plašče s tradicijo uporabljajo pri znamki Svilanit, so lahko pika na i, da bo kopalnica postala res prava oaza miru, mi pa se bomo počutili kot v kakšnem spa-centru.

Po kakovostne brisače ali pa kopalne plašče za svoj dom ali odlično sproščujoče darilo lahko skočimo na Vitapur.

3.Poslušanje glasbe, smeh in druge sprostitvene aktivnosti
Glasba lahko pomaga zmanjšati stres, saj pomirja misli in čustva. Izberimo glasbo, ki nam je všeč. Poleg glasbe lahko pa lahko izberemo tudi druge dejavnostni, ki nas sproščajo.

Če se ukvarjamo z rečmi, ki nas veselijo, kot so branje, vrtnarjenje, druženje ali prej omenjena glasba, lahko poskrbimo za prepotreben odmik od stresa. Za dozo smeha lahko poskrbijo družabne igre ali pa si načrtno odpremo kakšno stran s šalami. Znano je namreč dejstvo, da smeh zmanjša stres in izboljša splošno počutje.

4. Pravilno spanje
Kakovosten spanec je ključnega pomena za naše zdravje in počutje. Poskrbimo za redno spanje, ki traja vsaj 7 do 8 ur na noč, saj lahko pomanjkanje spanca poveča raven stresa. Ustvarimo si udobno spalno okolje, izogibajmo se elektronskim napravam pred spanjem in si privoščimo toplo skodelico čaja ali pa kakava, ki je znan po vsebnosti magnezija, ki tudi sprošča.

5. Prava hranila proti stresu
Da bi stres čim lažje prenašali pa potrebujemo primerna hranila. Hrana naj bo pestra in zdrava. Izogibajmo pa se alkoholu, nikotinu pa tudi belemu sladkorju in predelanim živilom, saj lahko dodatno obremenijo naš živčni sistem.

Zelenolistna zelenjava, temna čokolada, kakav, avokado in ribe … Vsa ta živila veljajo kot protistresna. Razlog za to pa je vsebnost že omenjenega magnezija in pa tudi vitaminov B kompleksa.

Kar lahko poleg vseh naštetih tehnik in pa uživanja raznolike prehrane naredimo, da bi dodatno okrepil telo proti stresu, je to, da obe hranili doda v obliki prehranskega dopolnila.

Vitamini B so še posebej znani po tem, da podpirajo psihološko in mentalno zdravje ter živčni sistem, magnezij pa poleg tega deluje proti izčrpanosti in utrujenosti. Obe prehranski dopolnili sta na voljo tudi v obliki paketa Stop Stres.

Stres je neizogiben del življenja, vendar obstajajo načini, kako ga obvladovati in zmanjšati njegov vpliv na naše zdravje in počutje. S tehnikami, ki so omenjene tukaj, lahko izboljšamo svoje počutje in poskrbimo za manj stresne dni.

Vsekakor pa ne pozabimo tudi na pristen človeški stik, saj lepa beseda in dober pogovor naredita največjo razliko …