Živilo za popolno kožo in lase, ki ga najdemo v vsakem domu

Živilo za popolno kožo in lase, ki ga najdemo v vsakem domu

Tudi če nisi oboževalec medu, je to skoraj nujno živilo, ki ga moreš imeti v svoji kuhinji. To starodavno in zelo uporabno živilo je pravi zaklad vitaminov, mineralov in organskih snovi. Med ima antibakterijske, vlažilne in poživljajoče učinke.

Spodaj smo poiskali nekaj receptov za vašo kožo in lase, ki vsebujejo med.

1. Za čisto in brezhibno kožo

Recept 1: Nanesite mešanico cimeta in medu v razmerju 1: 1 na vneta in problematična področja. Izperite jo po 10 minutah. Ta mešanica  normalizira delo lojnic, ima antibakterijski učinek in izboljša vašo kožo.

Recept 2: Stisnite sok pol polovice limone in dodajte 1 žličko medu. Nanesite na čisto in suho kožo. Sperite po 20 minutah. Naredite to 1-2 krat na teden. Poleg učinka na mozolje, ta maska pomaga zmanjšati pore, pobeli in vlaži kožo.

Recept 3: Zdrobite 2 aspirina v prah, nato dodajte 4-5 kapljic limoninega soka in nekaj medu. Zmešajte in nanesite na problematično oz. vneto področje. Najbolje je, da masko pokrijete z gazo ali obližem in pustite čez noč. Zjutraj se bo pordelost precej zmanjšala, vnetje bo prišlo na površino kože in se hitreje pozdravilo.

Ti recepti predstavljajo učinkovito naravno nadomestilo za industrijske kreme.

2. Za posvetlitev kože in odstranitev podočnjakov

Recept 1: Potrebovali boste ½ čajne žličke medu, 1 čajno žličko limoninega soka in 1 čajno žličko bio jogurta. Mešanico nanesite na kožo 1-2 krat na teden za 20 min. Pomagala vam bo pri posvetlitvi kože in odstranitvi neželenih pigmentnih madežev.

Recept 2: Podočnjakov pa se lahko uspešno rešite z tem receptom: 1 žlica medu, 1 čajna žlička svežega kumaričnega soka in 1 čajna žlička krompirjevega soka.

3. Za sijočo kožo

Recept 1: Zmešajte 1 žlico medu in 2 žlici mleka. Mešanico nanesite na obraz z bombažno vato in izperite po 10 minutah. Ta maska je odličen vlažilec, saj kožo nahrani z pomembnimi vitamini in aminokislinami, povečuje elastičnost in pomaga v boju proti gubam.

Recept 2: Zmešajte 1 čajno žličko medu in 1 žlico aloe vera gela. To je univerzalen recept za nego in vlaženje kateregakoli tipa kože. Če imate težave s suho kožo, lahko maski dodate par kapljic olivnega olja.

4. Za popolno kožo, ki ni suha in se ne lušči

Recept: Povsem preprost recept za piling za obraz: 1 žlica medu in 1 žlica ovsenih kosmičev. Piling nežno vmasirajte v kožo, potem izperite s toplo vodo.

5. Za mehke in privlačne ustnice

Recept: Zmešajte med, sladkor, olivno olje in svoje ustnice dobro pomasirajte. Mešanico nato izperite in nanesite nekaj naravnega balzama za ustnice.

6. Za goste in svetleče lase

Recept 1: Za nego in vlaženje vaših las zmešajte med in 1 jajčni rumenjak v enakem razmerju. Nanesite na čiste vlažne lase in pustite delovati vsaj 30 min.

Recept2: Za nego in svetleče lase zmešajte med in olivno olje v razmerju 2:1, nanesite na celotne lase in izperite po 30 minutah.

Recept 3: Za močne, svetleče in hitro rastoče lase zmečkajte 2 banani in dodajte 1 žlico medu in 2 žlici kokosovega olja. Masko enakomerno nanesite na lase in pustite delovati 30 min, nato pa jo izperite z šamponom.

7. Za manj vidne brazgotine

Recept: Dnevna maska iz medu, limoninega soka, jogurta in ovsenih kosmičev, ki jo nanesete za 5-10 min lahko zelo pospeši proces celjenja, posvetli kožo in prepreči nastanek zamašenih lojnic. Brazgotine lahko namažete tudi z samim medom, ki ga pustite delovati celo noč.

Kot rezultat se bo brazgotinasto tkivno omehčalo in izravnalo, rdeče brazgotine pa se bodo posvetlile in postale manj vidne.

8. Za odstranjevanje dlak

Recept: Zmešajte ¼ skodelice medu, 1 ½  skodelice sladkorja, ¼ skodelice limoninega soka in ½ skodelice vode. Vse sestavine segrejemo do vrelišča in počasi vremo na majhnem ognju dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Mešanico ohladimo in nanesemo na področje kjer želimo odstraniti dlake. Nato vse skupaj prekrijemo z bombažno brisačko, podrgnemo in sunkovito potegnemo.

Voskanje s sladkorjem preprečuje vraščanje dlak, kot tudi neguje in mehča kožo. Z daljšo uporabo te metode dlake postanejo manj vidne in tanjše, vaše noge pa so gladke tudi do 3 tedne.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Alja