Zdrava prehrana kot vrednota

Zdrava prehrana kot vrednota

Kineziologi pri spremembah usmerjenih v zdravje, najsi bo to prehrana, gibanje ali kaj drugega, skušamo vedno na spreminjanje navad gledati dolgoročno. Kljub temu, da si ob vnašanju sprememb v življenja ljudi želimo tudi kratkoročnih rezultatov, smo vedno skoncentrirani na dolgi rok.

Izziv namreč tiči v tem, da imamo običajno kot strokovnjaki za delo z ljudmi na področju promocije in vcepljanja aktivnega ter zdravega načina življenja omejen čas za podporo in pomoč posamezniku. V nekaj mesecih ali letih moramo z ljudmi, ki najamejo našo storitev ali nas spremljajo kako drugače, boriti vojno s časom in jih pripraviti, motivirati, izobraziti ter prevzgojiti do te mere, da bodo po končanem sodelovanju z nami znali samostojno vzdrževati zdrav in aktiven način življenja. Še bolj smo zadovoljni takrat, ko ljudje pridobljeno znanje in nov odnos do lastnega zdravja nadgrajujejo naprej.

Samostojnost, suverenost in izobraženost pri postavljanju osebnih temeljev za zdravo življenje naj bi bil cilj slehernega posameznika, ki se loteva sprememb na področju prehrane in telesne aktivnosti.

 Kaj pravzaprav so temelji za prizadevanje k zdravemu življenjskemu slogu?

Primerne vrednote so eno najmočnejših temeljev za grajenje zadovoljivega življenja. Zdravje in zdrava prehrana so lahko vrednote. Vendar vrednote se ne vzpostavijo iz danes na jutri. Za dober temelj sta potrebna čas in volja.

Vzpostavljene vrednote nas nekako vodijo skozi življenje in diktirajo naše obnašanje. A za dodobra zasidrano vrednoto je potrebno veliko truda, kajti če si nekdo le želi zdravja in vitalnosti, to še ne pomeni, da je zdravje njegova vrednota. Le pobožna želja. Želja sama pa žal ni dovolj za dosego ciljev.

Za lažjo pojasnitev vrednot si raje izposodimo naslednji citat:

»Zdravje ni za zmeraj dana vrednota, čeprav mnogi (še zlasti mladostniki) pogosto mislijo tako, predvsem zato, ker je človek v tem obdobju relativno zdrav. Zdravje se ohranja samo z znanjem, ki ga pridobimo z učenjem. Ker zdrav človek nima pravega motiva za zdravje, dela napake, ki ga vodijo v bolezen. Ostati zdrav in živeti v sozvočju s samim seboj in drugimi nam uspe le, če v to vložimo lasten trud in hotenje.« (Hajdinjak)

Med vrsticami lahko celo razberemo problem neučinkovitosti različnih shujševalnih diet. Popolno in slepo zaupanje novi metodi hujšanja, za katero porabimo pol ure branja, izkoristimo trenutni naval motivacije, začnemo dobro, a po parih dneh ali mogoče tednih se nam misija hujšanja ali odtegovanja nezdravih živil sesuje v prah.

Hajdinjak zgoraj v citatu omenja trud in hotenje. Če si želiš sprememb, opustitve nekaterih živil, za katera poznaš nevarnosti in škodljive učinke, VZEMI STVAR RESNO.

Zdravje je tvoje največje bogastvo in orodje za premagovanje izzivov. Zdravje je tvoje življenje! Ne jemlji ga zlahka. Investiraj vanj, študiraj, beri, sprašuj, vendar to počni s postopnostjo in dolgoročnostjo v mislih. Enostavno ne gre pričakovati, da boš v roku enega ali dveh mesecev sprememb spreobrnila tok navad, ki si jih gradila 20, 30, 40 let ali več.

Naj zdrava prehrana postane tvoja nova vrednota. Spremembe vnašaj počasi in postopno. Tako se ogneš stresu, ki običajno spremlja nenadne in temeljite spremembe v obliki agresivnih diet ali totalnega spreminjanja jedilnika. Postopnost spreminjanja prehranskih navad korak po koraku tako predstavlja užitek in ne tesnobe ter občutka pomanjkanja, ki sta ob hitrih in agresivnih dietah žal stalnici.

Prispevek je napisal Črt Korošec - trener ekipe kineziologov v športnem društvu KinVital, katerega cilj in poslanstvo je širjenje informacij, zavesti ter veščin za vitalen življenjski slog. Več o KinVitalu si lahko preberete tukaj.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.