Zakaj sem se odločila ustvariti LCHF priročnik

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

LCHF (low carb – high fat) je oznaka za način prehranjevanja, ki temelji na hrani bogati z maščobami in revni z ogljikovimi hidrati. V zadnjem času je vse več vprašanj na temo LCHFja. 

Potrebno pa je poudariti, da gre za način prehranjevanja, ki prinaša dobre rezultate, če upoštevamo pravila, ki jim sledi LCHF način prehranjevanja. 

Tudi sama sem poskusila za dva meseca to dieto in moram priznati, da so me rezultati navdušili – shujšala sem za 3 kg in tudi nivo energije je bil po dveh tednih višji kot običajno. Moj namen je bil lani preizkusiti dieto o kateri govorijo praktično vsi. Ja priznam, hkrati pa izgubiti tudi kakšen odvečen kilogramček. 

Preden sem se lotila tega projekta sem prebrala kar veliko literature na temo LCHF prehranjevanja. Sama pri sebi pa sem ugotovila, da takšen način prehranjevanja pri meni dolgoročno ne pride v poštev, ker enostavno preveč obožujem kuhinjo mojega dragega in ker tudi sama veliko pripravljam recepte in preizkušam različne izdelke za Malinco. Je bila pa dieta zame kratkoročno učinkovita in tudi kilogramov nisem pridobila nazaj. 

Ko sem bila na LCHF dieti, sem si pripravila tudi seznam živil, ki jih lahko uživam, sprintala sem si LCHF recepte iz Malincinega bloga, pripravila sem si okvirni tedenski jedilnik, da bi med tednom porabila manj časa za razmišljanje o tem kaj kuhati in kaj kupiti v trgovini. Ko sem zapiske pokazala moji sestri Ani, ki je že kar nekaj časa na LCHF je bila čisto navdušena, da bi ona tudi potrebovala takšen priročnik. In rodila se je ideja po LCHF priročniku z jedilnikom in recepti. 

Moje vodilo pri pripravi je bilo to, da priročnik ne sme biti prevelik in pretežak, da ga lahko enostavno spravim v torbico. Večkrat sem imela problem, da sem prišla v trgovino in kupila nekaj živil, potem mi je zmanjkalo idej kaj kupiti in kaj skuhati. Hkrati pa sem želela, da bi s priročnikom rešila najbolj pogosta vprašanja, ki jih dobivamo od Malincinih strank:

  • Katera živila lahko uživamo?
  • Kateri so tvoji najljubši LCHF recepti?
  • Kako določiti pravo razmerje med ogljikovimi hidrati, maščobami in beljakovinami?
  • Koliko sladic tedensko lahko pojem?
  • Kako določiti, da vseeno ne zaužijem preveč kalorij dnevno?

Skupaj z nutricionistko in Malinco Ano smo tako pripravile enostaven tedenski jedilnik s pravim razmerjem beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, dodale smo preizkušene recepte, ki jih najdeš tudi na Malincinem blogu. Hkrati pa tudi:

  • predstavile LCHF način prehrane,
  • pripravile seznam živil, ki jih lahko uživamo pri LCHF,
  • dodale nakupovalni seznam sestavin za tedenski jedilnik. 

Tako je nastal 24 strani dolg priročnik z mehkimi platnicami primeren za vsako torbico oziroma torbo.

Namenoma v tedenski jedilnik nisem vključila LCHF sladic, ker je tudi to eden od problemov s katerim se srečuje marsikdo pri tem načinu prehranjevanja.

Vedno je potrebno paziti na zdravo mero kalorij, tudi pri LCHFju, zato sladice in nažiranje z maščobami odpade, če želiš pozitivne rezultate, ki jih dieta prinaša. Sem pa dodala nekaj mojih najljubših receptov sladic, da se lahko malce razvajaš med vikendi ali za posebne priložnosti. 

Priročnik priporočam vsem, ki se lotevajo LCHF prehrane (navadno so to tisti, ki želijo shujšati, jim primanjkuje energije, športniki ali pa imajo kakšne zdravstvene težave) in tiste, ki so brez ideje pri sestavi LCHF jedilnika. 

Svoj izvod priročnika si lahko naročiš TUKAJ. Upam, da ti bo všeč, kot je meni :)

Avtor: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek