Zakaj moramo shranjevati izdelke v temnih embalažah?

Zakaj moramo shranjevati izdelke v temnih embalažah?

Se kdaj vprašate zakaj so vse stekleničke za zdravila in olja v temnih barvah ali zakaj v navodilih za uporabo vedno piše shranjujte v hladnem in temnem prostoru?

Res je, s tem podaljšamo obstojnost živil in njihovo uporabo. Kateri proizvodi so to in še pomembnejše vprašanje zakaj?

1. Rastlinska olja

Če želimo ohraniti kvaliteto rastlinskih olj jih je potrebno vedno shranjevati v temni embalaži. Izpostavljenost olj ultravijolični svetlobi namreč sproži proces oksidacije, ki zajema vrsto nezaželenih reakcij, ki zmanjšujejo kakovost olj in imajo izrazito negativne vplive na naše zdravje. Oksidacijo lahko opazimo kot nekakšno zakisanost in motnost olja, ki se kaže v slabem okusu in vonju. Na oksidacijo vpliva temperatura (segrevanje olj), svetloba, prisotnost kisika in vlage ter kovin, ki delujejo kot pro-oksidanti (železo). Ko olje oksidira se ustvari mnogo stranskih produktov in prostih radikalov (peroksidi, dieni, proste maščobne kisline, karbonili, aldehidi, trieni...), ki so zdravju škodljivi.

2. Eterična olja in rastlinske tinkture

Pri eteričnih oljih moramo biti zelo pozorni na pravilno shranjevanje, saj lahko le tako ohranimo njihove terapevtske lastnosti. Tako jih vedno shranjujmo v temno obarvanih stekleničkah. Na ta način jih učinkovito zaščitimo pred ultravijolično svetlobo, ki povzroča oksidacijo olj in razvrednoti pozitivne učinke olj. Včasih so se uporabljale le klasične temnorjave stekleničke, danes pa so v uporabi tudi v modrih, zelenih in vijoličnih odtenkih ter nudijo enako zaščito. Ne glede na barvo je zelo pomembno, da jih nikoli ne pustimo neposredno na soncu saj so tako eterična olja kot tudi rastlinske tinkture izjemno občutljive na ekstremne in ponavljajoče se spremembe v temperaturi. Večkratno segrevanje in ohlajanje le še pospeši oksidacijo. Na to so najbolj občutljiva eterična olja citrusov, ki jih je najbolje shranjevati v hladilniku (5-10°C).

Eterična olja in tinkture so izredno hlapljive zato poskrbimo da so vedno neprodušno zaprte in stran od štedilnika ali drugih izvorov toplote.

3. Zdravila in prehranski dodatki

Tudi zdravila in prehranski dodatki se večinoma shranjujejo v temnih embalažah. Ne le antioksidanti, ampak večina vitaminov je izjemno občutljivih na svetlobo in so v stiku s svetlobo podvrženi procesu foto-oksidacije. Najbolj občutljivi so vitamini A, D, K, riboflavin, B6, B12 in tiamin, sledita pa antioksidanta, vitamin E in C. Na obstojnost vitaminov in zdravil pa ne vpliva le svetloba, ampak tudi vlaga (v vodi topni vitamini se hitro razgradijo). Zato je priporočljivo shranjevanje v suhem in hladnem prostoru, v hladilniku pa le, če je tako označeno v navodilih za uporabo (v hladilniku se namreč zadržuje ogromno vlage). Preverite svojo shrambo!

Večina Malincinih izdelkov je pakiranih v embalaži, ki nudi zaščito pred svetlobnimi in toplotnimi vplivi.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.