Začimbe, brez katerih ne more biti nobeno gospodinjstvo

Začimbe, brez katerih ne more biti nobeno gospodinjstvo

Začimbe dajo piko na i vsaki jedi, vendar so vse več kot le dodatek. Začimbe imajo številne blagodejne učinke na telo in zdravje. Spodaj si poglej začimbe, ki morajo biti v vsaki kuhinji, kjer se dobro in zdravo ter je.

Poper
Poper je rastlina, ki raste kot ovijalka do 10 metrov visoko in obrodi dvakrat letno. Prvi so ga v Evropo iz Aleksandrije prinesli Rimljani in že takrat je veljal za cenjeno in zelo drago začimbo. Danes je poper nepogrešljiv pripomoček v vsaki kuhinji. Je značilnega ostrega in rahlo pekočega okusa, glede na ekološko pridelavo pa je njegova aroma še močnejša in polnejša v primerjavi z navadnim. Poper ima blagodejen učinek na zdravje. V preteklosti se je uporabljal na ladjah, kjer so ga uporabili kot protibakterijsko sredstvo za meso. To kaže na njegove antibakterijske in antioksidatne lastnosti. 
Poper spodbuja tek, pospešuje prebavo, pomaga pri zaprtjih in pomaga pri težavah z drisko, odpravlja nahod, pomaga pri hujšanju, utrujenosti in slabi koncentraciji.

Bazilika
Bazilika iz ekološke pridelave je rastlina, ki ji pripisujejo predvsem zmožnost lajšanja krčev, zlasti v želodcu in črevesju. Uporabljajo jih tudi proti vetrovom, napenjanju in zaprtju. Grgranje čaja naj bi lajšalo vnetje in bolečine v grlu, vdihavanje pare pa naj bi pomagalo pri čiščenju sinusov in dihalnih poti.

Klinčki
Klinčki iz ekološke pridelave imajo intenziven, zelo aromatičen vonj in rahlo grenak okus. Klinčki spodbujajo prebavo, krvni obtok ter zavirajo vnetjeLajšajo tudi zobobol. Klinček namestimo na boleč zob in ga žvečimo kot žvečilni gumi ali pa iztisnemo iz klinčkov olje in ga natremo na zob. 

Muškatni orešček
Muškatni orešček iz ekološke pridelave je vzgojen na plantažah na Šrilanki. Je vedno bolj popularna začimba, ki daje hrani odličen okus. Ima pa tudi zdravilne lastnosti – pospešuje prebavo, izločanje vode, lajša slabost, pomaga pri migrenah in glavobolih. Muškatni orešček poživlja telo in duha, začimba pa je znana tudi kot dober afrodiziak in močan antioksidant. Muškatni orešček spodbuja izločanje želodčnih sokov in podpira delovanje jeter, zato so mastne jedi s ščepcem muškatnega oreščka lažje prebavljive. S tem, ko ga vključujemo v prehrano zmanjšujemo tudi razvoj kariesa na zobeh.

Mleta paprika
Mleto papriko iz ekološke pridelave pridobijo z mletjem posušene rdeče sladke paprike in da jedem odličen rahlo sladek priokus. Za vse tiste, ki hujšate še koristen podatek: paprika velja za živilo s termogeničnim učinkom. To pomeni, da spada med živila, ki že sama po sebi telesu omogočajo topljenje maščobnih oblog ter tako olajšajo vaš trud pri hujšanju.

Posušeni rožmarin
Posušeni rožmarin iz ekološke pridelave je močno dišeča začimba. Stimulira prebavo, uporablja se tudi proti vnetju sklepov in lahko zmanjša glavobol. V ljudski medicini je rožmarin vsestransko uporaben, pripisujejo mu številne dobrodejne učinke. Pospešuje prebavo maščob, zato ne sme manjkati pri raznih pečenkah in drugih mastnih živilih. Pomaga pri pospešitvi krvnega obtoka, pomirja in blaži revmatične težave. Od nekdaj slovi po tem, da izboljšuje spomin.

Kardamom
Kardamom (zeleni) iz ekološke pridelave je začimba, ki izboljša delovanje prebave, okrepi imunski sistem in pospeši proces razstrupljanja. Njegovo uživanje spodbuja naravni sistem razstrupljanja, ki ga ima telo, in sicer tako da deluje diuretično, pospešuje odvajanje urina ter spodbuja delovanje jeter in ledvic. Njegova najbolj znana lastnost je, da izredno dobro vpliva na delovanje prebave. Gre za začimbo, ki je zelo aromatična in lepo pogreje. Podobna je ingverju in klinčkom, vendar še malo bolj sladka, zato je denimo tudi dober način, da z njo v nekoliko bolj zdravo spremenite svoje pecivo, še posebej tisto čokoladno. 

Koriander
Koriander iz ekološke pridelave  je vrsta indijske začimbe, polna arome, ki je mešanica citrusov in žajblja. Koriander pospešuje izločanje inzulina iz trebušne slinavke. Končni rezultat je padec ravni sladkorja v krvi, kar dokazuje koristnost rastline v boju s sladkorno boleznijo. Koriander pomaga tudi pri izločanju dodatne vode iz telesa, kar pomaga ublažiti otekline, ki nastajajo zaradi motenj v delovanju ledvic. Redno uživanje znižuje raven holesterola v krvi. Koriander je dober vir vlaknin, železa in magnezija.