Yacon in uporaba yacona

Yacon in uporaba yacona

Yacon v prahu je naravno, nizko-kalorično, nizko-glikemično sladilo, z odličnim malce karamelnim okusom. Primerno tudi za diabetike. Pripisujeta  se mu prebiotično delovanje.

Yacon v prahu je naravno, nizko-kalorično, nizko-glikemično sladilo, z odličnim malce karamelnim okusom. Nekateri pravijo, da ima okus kot mešanica jabolka in lubenice, zato je to super živilo dobilo vzdevek »jabolko zemlje«. Yacon se pridobiva iz gomolja yacon, ki uspeva v Andih in je v sorodu z našo sončnico. Yacon je vrsta sladila, ki ga naše telo ne zazna kot sladkor, zato je primerno tudi za diabetike. Pripisujeta  se mu probiotično delovanje (spodbujal naj bi rast koristnih bakterij v črevesju) in sposobnost povečanja absorbcije nekaterih mineralov ter elementov v sledeh (kalcij, magnezij, fosfor, železo, cink, baker).

Pozitivne lastnosti:

  • nizek glikemični indeks
  • dviguje nivo energije in izboljšuje presnovo
  • lahko zniža nivo holesterola
  • lahko normalizira nivo krvnega sladkorja
  • znižuje visok krvni pritisk
  • vsebuje antioksidante, ki dokazano pomagajo uničiti proste radikale
  • vsebuje spojine s protibakterijskimi in protiglivičnimi lastnostmi

Uporaba yacona
Dnevno je priporočeno zaužiti 1 do 2 čajni žlički. Lahko ga uporabite za slajenje kosmičev, jogurtov, smoothie-jev, čajev, peciva.