Zaklad sonca, ki ga nujno potrebujemo - vitamin D
Vitamin D ali kalciferol je sekosteriod, ki ga najdemo v nekaterih živilih predvsem pa ga naše telo tvori samo ko smo izpostavljeni ultravijoličnim žarkom sonca.
Če je sončna svetloba najboljši vir vitamina D zakaj toliko ljudi trpi zaradi pomankanja tega vitamina? Predvsem zato, ker se zaradi negativnega vpliva sončenja na zdravje pretirano izogibamo sončnim žarkom, uporabljamo kreme z visokim zaščitnim faktorjem in se predvsem v hladnejših mesecih preveč zadržujemo v zaprtih prostorih.
Seveda je ustrezna zaščita pred sončnimi žarki potrebna, sploh v urah, ko je sončeva svetloba najmočnejša vendar kljub temu privoščimo koži da dnevno vpije dovolj sončne svetlobe, saj bomo tako pospešili nastanek vitamina D.
Kakšna je vloga vitamina D v našem telesu?
- * Izjemno pomemben je za razvoj kosti, saj omogoča absorpcijo kalcija in uravnava količine kalcija in fosforja v krvi.
- * Posledično varuje pred nastankom osteoporoze in rahitisa pri dojenčkih - Varuje pred nastankom srčnih obolenj.
- * Dokazano izboljšuje delovanje imunskega sistema in s tem varuje pred nastankom prehladnih obolenj in grip.
- * Ščiti pred nastankom rakavih obolenj.
- * Varuje pred sindromom kronične utrujenosti in depresije; v nadledvični žlezi uravnava encim ki je potreben za tvorbo dopamina, epinefrina in norepinefrina.
- * Varuje pred nastankom diabetisa; aktivira izločanje inzulina iz trebušne slinovke.
Kje ga najdemo v hrani?
- * mastne ribe in ribja olja (polenovka, sardine, losos, tuna),
- * goveja jetra - jajčni rumenjak,
- * sir (ementaler),
- * tofu, sojino mleko,
- * gobe,
- * mleko (kjer je označeno na embalaži).
Če želimo pridobiti čimveč vitamina D s hrano moramo vedeti, da naše telo potrebuje tudi druge minerale (kofaktorje), da lahko vitamin D pravilno izkoristi. Med njimi je najpomembnejši magnezij.
Pomankanje vitamina D je lahko tudi posledica pomankanja magnezija (poglej magnezij v hrani).
Sledijo še cink (ostrige, bučna semena,leča, Maca...), vitamin K (zelenolistnata zelenjava, kefir...), bor (jabolka, avokado, stročnice...) in vitamin A, ki ga najdeš v obarvani zelenjavi bogati s kartenoidi, zelo bogat vir pa je rožič in alge.
Kdo je najbolj podvržen pomankanju vitamina D?
- * Ljudje s temno poltjo saj melanin zmanjšuje možnosti za nastanek vitamina D iz sonca.
- * Dojenčki, ker pomankanje vitamina D povzroča rahitis.
- * Starejši ljudje, ker se s starostjo zmožnost proizvajanja vitamina D iz sonca zmanjša.
- * Tisti na dietah z nizko vsebnostjo maščob, saj je vitamin D v maščobah topen protein.
Vitamin D pa lahko nadomestite tudi z vnosom naravnega prehranskega dodatka na osnovi lišajev od Malince.
Komentarji (0)