Zaklad sonca, ki ga nujno potrebujemo - vitamin D

Zaklad sonca, ki ga nujno potrebujemo - vitamin D

Vitamin D ali kalciferol je sekosteriod, ki ga najdemo v nekaterih živilih predvsem pa ga naše telo tvori samo ko smo izpostavljeni ultravijoličnim žarkom sonca.



Če je sončna svetloba najboljši vir vitamina D zakaj toliko ljudi trpi zaradi pomankanja tega vitamina? Predvsem zato, ker se zaradi negativnega vpliva sončenja na zdravje pretirano izogibamo sončnim žarkom, uporabljamo kreme z visokim zaščitnim faktorjem in se predvsem v hladnejših mesecih preveč zadržujemo v zaprtih prostorih.



Seveda je ustrezna zaščita pred sončnimi žarki potrebna, sploh v urah, ko je sončeva svetloba najmočnejša vendar kljub temu privoščimo koži da dnevno vpije dovolj sončne svetlobe, saj bomo tako pospešili nastanek vitamina D.



Kakšna je vloga vitamina D v našem telesu?




  • * Izjemno pomemben je za razvoj kosti, saj omogoča absorpcijo kalcija in uravnava količine kalcija in fosforja v krvi.

  • * Posledično varuje pred nastankom osteoporoze in rahitisa pri dojenčkih - Varuje pred nastankom srčnih obolenj.

  • * Dokazano izboljšuje delovanje imunskega sistema in s tem varuje pred nastankom prehladnih obolenj in grip.

  • * Ščiti pred nastankom rakavih obolenj.

  • * Varuje pred sindromom kronične utrujenosti in depresije; v nadledvični žlezi uravnava encim ki je potreben za tvorbo dopamina, epinefrina in norepinefrina.

  • * Varuje pred nastankom diabetisa; aktivira izločanje inzulina iz trebušne slinovke.



Kje ga najdemo v hrani?




  • * mastne ribe in ribja olja (polenovka, sardine, losos, tuna),

  • * goveja jetra - jajčni rumenjak,

  • * sir (ementaler),

  • * tofu, sojino mleko,

  • * gobe,

  • * mleko (kjer je označeno na embalaži).



Če želimo pridobiti čimveč vitamina D s hrano moramo vedeti, da naše telo potrebuje tudi druge minerale (kofaktorje), da lahko vitamin D pravilno izkoristi. Med njimi je najpomembnejši magnezij.



Pomankanje vitamina D je lahko tudi posledica pomankanja magnezija (poglej magnezij v hrani).



Sledijo še cink (ostrige, bučna semena,leča, Maca...), vitamin K (zelenolistnata zelenjava, kefir...), bor (jabolka, avokado, stročnice...) in vitamin A, ki ga najdeš v obarvani zelenjavi bogati s kartenoidi, zelo bogat vir pa je rožič in alge.



Kdo je najbolj podvržen pomankanju vitamina D? 




  • * Ljudje s temno poltjo saj melanin zmanjšuje možnosti za nastanek vitamina D iz sonca.

  • * Dojenčki, ker pomankanje vitamina D povzroča rahitis.

  • * Starejši ljudje, ker se s starostjo zmožnost proizvajanja vitamina D iz sonca zmanjša.

  • * Tisti na dietah z nizko vsebnostjo maščob, saj je vitamin D v maščobah topen protein.



Vitamin D pa lahko nadomestite tudi z vnosom naravnega prehranskega dodatka na osnovi lišajev od Malince. 


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.