Tudi veganski golaž je lahko gurmanski

Tudi veganski golaž je lahko gurmanski

Večina ljudi se, ko zasliši besedo vegan, začne spraševati, kaj vegani sploh jedo. Prva asociacija je navadno kup narezane surove zelenjave, pri čemer si predstavljajo shiranega, sključenega, bledoličnega vegana med glodanjem stebelne zelene ali korenčka. Vendar se ne bi mogli bolj motiti.

Veganska kuhinja je prav tako raznolika kot vsaka druga, vegani pa si med drugim pripravljajo od golažev, sarm, filanih paprik in musak do polpetov, dunajskih zrezkov itd.

Nadomestki mesa

Zgoraj naštetih jedi seveda ne pripravljajo iz mesa, saj vegani ne uporabljajo nikakršnih sestavin živalskega izvora. V receptih namesto mesa uporabljajo nadomestke, med drugim tofu in sojino meso, pšenično meso ali sejtan, celo leča se obnese v marskikaterem receptu. Skrivnost okusnih jedi se, tako kot pri mesnih jedeh, skriva v začimbah. Prava kombinacija in količina začimb v kuhinji dela čudeže, vsejedci pa včasih niti ne vedo, da pravzaprav jedo pšenično meso namesto pravega. Špagete bolognese lahko npr. pripravimo po čisto klasičnem receptu, le da namesto mletega mesa uporabimo sojin drobljenec – ta se odlično obnese tudi v filanih paprikah, sarmah in polpetih.

Veganski golaž

Za veganski golaž potrebujemo:

* sojine koščke (lahko uporabimo tudi sejtan),

* 1/2 kg čebule,

* tri korenčke,

* bučko,

* svežo rdečo papriko,

* papriko v prahu,

* 1/2 litra rdečega vina,

* 1/2 litra vode,

* žlico gorčice,

* 3 klinčke,

* žlico zmlete kumine,

* himalajsko sol/domačo vegeto/biogetto,

* začimbe po želji.

Prepražimo čebulo, da postekleni, ji dodamo sojine koščke, ki smo jih predhodno namočili in oželi, gorčico, papriko v prahu, kumino, nasekljano svežo papriko, narezano ali naribano korenje ali bučko (odvisno, kakšne gostote si želimo) in vse skupaj malo prepražimo. Zalijemo z mešanico vina in vode, dodamo klinčke in kuhamo vsaj pol ure. Je pa tudi s tem golažem tako kot s klasičnim: dlje kot se kuha, boljši bo.

Pa dober tek!

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.  


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.