Totrovo/ričkovo olje - zakladnica zdravih maščobnih kislin

Totrovo/ričkovo olje - zakladnica zdravih maščobnih kislin

Na trgovinskih policah ponavadi najdemo različna olja, a pogosto se ne zavedamo, katera so lahko škodljiva in katera so tista, ki ti lahko koristijo. Velikokrat pozabljeno, a zelo koristno olje, je tudi totrovo olje, pridobljeno iz istoimenske rastline, ki je polna zdravih maščobnih kislin. Drugo ime za toter je riček, ponekod pa mu pravijo tudi nepravi lan.

Uporaba totra nekoč in danes ...

Uporabno vrednost rička oz. totra so prepoznali že v mlajši kameni dobi in ga kasneje gojili, da so iz njega izdelovali olje. Le-tega so uporabili za različne barve in lake, pa tudi za uživanje. Riček je ravno tako služil kot krma za živali in pa seveda kot ljudsko zdravilo, ki je cenjeno še danes. Z njegovo pomočjo so zdravili težave s kožo, rane, težave z želodcem in prebavo ter številne druge zdravstvene težave.

Danes toter uporabljamo za preprečevanje in zmanjševanje vnetij. Z le eno čajno žličko namreč zaužiješ kar 4 grame te pomembne maščobne kisline, bogato pa je tudi z vitaminom E, ki deluje kot močan antioksidant in pomaga ohranjati lepo kožo ter močan imunski sistem. Toter ravno tako zmanjšuje raven trigliceridov v krvi* ter na ta način ohranja tvoje splošno zdravje, preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja ter ohranja zdravje možganov, živcev in očesne mrežnice.

*Povišani trigliceridi, holesterol in maščobe v krvi prinašajo mnoge bolezni, zato je pomembno, da ohranjamo zdravo raven le-teh. Previsoke vrednosti namreč hitro vodijo do bolezni srca in ožilja.

Vsestranske “super moči” totrovega olja...

Totrovo olje je izjemno bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, zato ga lahko zaradi njegove bogate hranilne sestave uporabljaš za različne namene:

*Ima močno antioksidativno delovanje,
*Krepi imunski sistem,
*Blaži ter preprečuje povečanje vnetja tako pri zunanjih poškodbah kože kot pri vnetju notranjih prebavnih sluznic in tkiv.

Zaradi vsebnosti omega-3 maščobnih kislin in protivnetnega delovanja totrovo olje pogosto priporočajo tudi kot posebej učinkovito sredstvo pri blaženju bolečin v primeru artritisa. V ta namen ga lahko uporabljaš tako, da ga zaužiješ ali pa si pripraviš oljne obkladke bolečih predelov, saj deluje tako od znotraj kot tudi od zunaj. Na ta način lahko zmanjšaš in olajšaš bolečine v sklepih.

Redna uporaba totra ne vpliva le na tvoje zdravje ...

  • Uporablja se ga tudi v kozmetične namene, saj je odličen emolient. To pomeni, da zelo dobro vlaži kožo, jo mehča in ščiti pred zunanjimi vplivi, lahko pa ga uporabiš tudi kot masažno olje saj ima zelo blago prijetno aromo.
  • Totrovo olje je odlično negovalno sredstvo za kožo, ker je izredno bogato z omega 3 maščobnimi kislinami in vitaminom E. Tako neguje, zadržuje vlago v koži in ščiti pred prostimi radikali. A ne skrbi - olje ni težko, zato ne pušča pretiranega mastnega občutka. Na koži le ustvari zaščitni filter, ki kožo varuje. Ravno zaradi teh lastnosti se pogosto uporablja tudi za zdravljenje ekcemov in celo psoriaze oz. luskavice.
  • S totrovim oljem si lahko pomagamo pri težavah s suhim lasiščem in prhljajem. Poškodovano in problematično lasišče ni prijetno, hkrati pa vpliva na sam videz naših las. Če imaš težave z lepimi in zdravimi lasmi, lahko totrovo oz. ričkovo olje malce pogreješ in si privoščiš negovalno masažo lasišča. Učinkovine v olju bodo poskrbele, da tvoje lasišče ne bo več tako suho, omilile pa bodo tudi srbečica in morebiten prhljaj. Antioksidanti, ki se skrivajo v totrovem olju bodo tudi dodobra nahranili lasne mešičke, zaradi česar bodo lasje bolj zdravi, krepki in lepi.
  • Ričkovo oz. totrovo olje vsebuje snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje žensk. Poleg odličnega razmerja med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami so koristne sestavine še lignani in drugi fitoestrogeni, ki lahko pomagajo pri uravnavanju prevelikih količin estrogena. Nikakor pa ne smeva spregledati tudi nepogrešljivih vitaminov skupine B, kalij, veliko vlaknin in celo beljakovine, ki so izrednega pomena za premagovanje posledic menopavze, PMS-ja in ostalih težav z reproduktivnim sistemom.
  • Tudi prebavne težave lahko pomaga odpraviti. Pri težavah z zaprtostjo si lahko pomagaš tako, da zjutraj s skodelico mlačne vode zaužiješ 1 do 3 žličke totrovega olja. S tem preprostim korakom se bo tvoja prebava zagotovo pospešila.
  • Totrovo olje na različne načine pomaga pri hujšanju. Tisti pomemben dejavnik, ki prispeva k lažji izgubi odvečnih kilogramov, je ta, da totrovo olje deluje kot zaviralec apetita. Na pridobivanje teže pogosto vplivajo tudi notranja vnetja in ker olje deluje protivnetno, lahko na pomoč priskoči tudi iz tega zornega kota.
  • Pospešuje metabolizem in znižuje količino nevarne visceralne maščobe. Govoriva o tisti maščobi, ki se nabira okoli organov v trebuhu in povzroča različne težave, kot so vnetja in porušeno hormonsko ravnovesje. Poleg zniževanj apetita pa ravno tako pomaga tudi zaustaviti željo po sladkem.

Kako si lahko s totrovim oljem pomagaš v kuhinji?

Če si želiš doseči optimalne zdravilne učinke ti priporočam uporabo svežega olja brez uporabe toplote. Samo po sebi ima olje nekoliko oreškast okus, kot mandlji, sama aroma pa je nežno zeliščna in oreškasta.

Lahko ga dodaš v kuhane testenine, solato, v smoothije ali že pripravljene enolončnice, juhe. Pomagalo bo umirititi tvoj želodec in morebitne težave s črevesjem ali prebavo. Ker totrovo olje zdrži precej visoke temperature (višje kot kokosovo ali olivno olje) ga lahko brez slabe vesti uporabiš tudi za cvrtje.

Ja - totrovo olje je resnično vsestransko in vredno ga je preizkusiti ter vključiti v svoj vsakdan.