Toksini: kaj so in kako se jim izognemo

Toksini: kaj so in kako se jim izognemo

Toksini v hrani in vodi, toksini v okolju, toksini v zdravilih … O toksinih danes slišimo veliko in tudi pozivov k detoksu oz. razstrupljanju je veliko. A kaj sploh so zloglasni toksini, so res tako škodljivi, kako se jim lahko izognemo ...

Majhne snovi, velike težave …

Toksini so snovi, ki so strupene in lahko imajo tudi negativne učinke na zdravje. Ob misli na toksine morda najprej pomislimo, da na umetne kemikalije, a toksini so tudi tiste strupene snovi, ki jih lahko proizvedejo nekatere bakterije, glivice, plesen itd.

Res pa je, da lahko številne toksične snovi najdemo v izdelkih, ki jih uporabljamo vsak dan. To so lahko gospodinjska čistila, goriva, alkohol, pesticidi za zaščito rastlin, kozmetika in celo zdravila ...

Prav vsaka kemikalija je lahko pod določenimi pogoji strupena ali škodljiva, k sreči, pa imamo v telesu mehanizem, ki nam pomaga, da lahko škodljive snovi iz telesa odstranimo.

Res je, telo se lahko toksinov znebi samo – ampak …

Drži, da je naše telo samo sposobno zelo dobro odstraniti snovi, ki ne sodijo vanj. To stori s pomočjo ledvic, žolčnika, jeter in črevesja …

  • Ledvice so tiste, ki odstranjujejo stranske produkte prebave in drugih telesnih procesov. To storijo s pomočjo tekočin, ki jih zaužijemo, in s proizvodnjo urina, ki toksine odplakne iz telesa.
  • Še en čistilni sistem v telesu je debelo črevo. Medtem ko tanko črevo absorbira hranila iz hrane in jih potisne v krvni obtok, je debelo črevo tisto, ki se pomaga telesu znebiti vsega tistega, kar ostane.
  • Tudi jetra imajo ključno vlogo pri prebavi, vendar opravljajo še številne druge funkcije. Ena od teh je filtriranje krvi, s čimer nevtralizirajo potencialno škodljive snovi in pomagajo telesu, da se jih znebi. Ne glede na to, ali nekaj pojemo, si to nanesemo na kožo ali pa vdihnemo – jetra so tisti organ, ki vnesene toksine predela in nam jih pomaga odpraviti iz telesa.

Toksini so običajno resnično majhne snovi in v telo zaidejo v majhnih količinah, ki jih telo lahko prečisti. Težava pa nastane, če smo nekaterim toksinom preveč izpostavljeni.

Tudi če ne upoštevamo smernic zdravega prehranjevanja in gibanja, ki nam omogočata, da telo deluje tako kot mora in da sploh lahko očisti vse toksine, se ti kopičijo in jih telo ne zmore ustrezno predelati ali izločiti. Tako lahko nastanejo velike težave …

Različne oblike toksinov

Poznamo dve obliki toksinov, in sicer vodotopne in maščobotopne toksine. Vodotopni so tisti, ki jih iz telesa lahko odplaknemo z vodo, sfiltrirajo pa jih ledvice.

Bolj komplicirani pa so maščobotopni toksini. Sem sodijo vsi tisti zloglasni toksini, ki jih poznamo kot pesticide iz škropiv, zdravil, razni konzervansi v hrani, snovi, ki jih vsebujejo plastenke in druga embalaža, snovi v cigaretah, pa tudi težke kovine iz okolja in po nekaterih domnevah tudi tiste iz amalgamskih zalivk v zobeh …

Če izpostavitev ni velika, mi pa smo zdravi in naše telo v optimalnem stanju, bomo s takimi kemikalijami z lahkoto opravili. Sedeč način življenja in sodobna prehrana s pretirano obremenjenostjo s toksini pa tega žal ne podpirata najbolje.

Vsi maščobotopni toksini se morajo najprej predelati v jetrih, da se jih telo sploh lahko znebi. Žolčnik in jetra izločijo žolč, ki lahko veže maščobotopne toksine, ta žolč pa potem potuje v jetra na predelavo in filtracijo. Če je toksinov preveč ali pa so jetra zaradi nepravilnega življenjskega stila zamaščena, težko opravljajo svojo nalogo, kar vodi v kup nevšečnosti, ki jih kdaj preprosto pozabimo povezati s pretirano obremenjenostjo s toksičnimi snovmi.

Mogoči simptomi preobremenjenosti s toksini

Da je telo preveč zasičeno s toksini, lahko ugotovimo po nekaterih simptomih, kot so nenehna utrujenost, slab spanec, nepojasnjeni glavoboli, alergije, izpuščaji, intoleranca na določena živila, utrujenost, depresija, pogosta vnetja in okužbe, boleči sklepi, pa tudi napenjanje in nabiranje maščobe okoli trebuha ...

Preprečitev vnosa toksinov iz okolja je izjemno zahtevna naloga. V celoti se jim ne moremo izogniti, lahko pa upoštevamo nekaj preprostih smernic, ki telesu pomagajo, da se izogne vsaj delu toksinov.

Kaj torej lahko storimo?

Dobro je, da se izogibamo industrijsko pripravljeni hrani in pijači, ki bi lahko vsebovala pesticide pa tudi transmaščobne kisline in sladkorje, ki zamastijo jetra, da ta svoje funkcije ne morejo več dobro opravljati. Vsekakor se v širokem loku ogibajmo cigaretam in cigaretnemu dimu ter prevelikim količinam alkohola. Oboje ima na jetra zelo slab učinek.

Dobro je, da pijemo le čisto vodo, ki jo, če je mogoče, filtrirajmo, da se znebimo neželenih snovi v njej. Dobra odločitev je tudi odločitev za naravna čistila in naravno kozmetiko ekološkega izvora. Redno prebirajmo sestavine izdelkov, ki jih kupimo in se podučimo, kaj pravzaprav pomenijo posamezni dodatki oziroma E-ji.

Kaj pa, ko so simptomi že prisotni?

Eden izmed najbolj priznanih načinov za razstrupljanje telesa je vsekakor post … S pomočjo posta razbremenimo prebavni trakt, jetra in ledvice, pa tudi vse ostale sisteme in organe v svojem telesu. Telo bo lažje mobiliziralo v maščobe ujete toksine in jih izločilo iz telesa.

Še en način, ki je nekoliko podoben postu, je tudi presna dieta, kjer se za določen čas, npr. 1 mesec, odpovemo vsej procesirani prehrani in uživamo izključno sveže sadje in zelenjavo. Poleg sadja in zelenjave lahko uživamo naravna pomagala za razstrupljanje …

Naravna podpora telesu ...

V veliko pomoč so nam lahko tudi nekatera naravna pomagala, za katera študije kažejo, da imajo določen vpliv na npr. jetra in njihovo delovanje …

Tako pomagalo je pegasti badelj, ki ga lahko zaužijemo v obliki čaja, tinktur in izvlečkov ali pa zmleta semena dodamo v svoj jutranji smuti.

Kot sredstvo za tradicionalno naravno čiščenje telesa se pojavlja tudi prečiščena glina v prahu, še bolje pa je, če uživamo veliko sveže zelenolistne zelenjave, ki vsebuje klorofil.

Ravno zaradi tega, ker je spomladi na voljo več sveže zelenjave s klorofilom, kot sta regrat in čemaž, velja pomlad za letni čas, ko se številni lotijo razstrupljanja in zelenih postov.

Majhna študija je pokazala, da lahko klorofil zelenih rastlin zmanjša zaužit aflatoksin, spojino, za katero je znano, da povzroča raka. To trdi še ena študija, v kateri je uživanje klorofilina ob vsakem obroku povzročilo 55-odstotno zmanjšanje biomarkerjev aflatoksina v primerjavi s placebom.

Alga klorela in študije o njej …

Alga klorelaMed priljubljene dodatke, ki se uporabljajo pri razstrupljanju telesa sodi tudi alga klorela, ki vsebuje veliko klorofila.

V študiji Dietary Strategies for the Treatment of Cadmium and Lead Toxicity je bilo ugotovljeno, da alge, vključno s klorelo, zmanjšujejo toksičen vpliv na jetra, možgane in ledvice zaradi težkih kovin. Poleg tega se je v študijah izkazalo, da klorela pomaga zmanjšati količino drugih škodljivih kemikalij, ki jih včasih najdemo v hrani. Ena od njih je dioksin, ki je hormonski motilec. Na podlagi teh dokazov se zdi, da bi klorela lahko pomagala okrepiti naravno sposobnost telesa za odstranjevanje toksinov.

Kaj pa črevo?

Tudi črevesu lahko pomagamo, da se lažje znebi vsega, kar se v njem nabira. Da je to mogoče, pa moramo poskrbeti za vnos zdrave hrane in vlaknin. Vlaknine so namreč kot metla, ki v črevesju pomete z odpadnimi snovmi. Lahko dodajamo vlaknine obliki luščin indijskega trpotca oz. psiliuma, ki bo v pomoč tako žolču kot tudi črevesju.

Psilium izloči gel, ki pomaga, da se žolč z maščobami in toksini ne vrne nazaj v jetra, ampak ga preprosto izločimo skozi črevo v straniščno školjko. Vlaknine psiliuma pa so tudi prebiotik, ki nahrani pomembne dobre mikrobiološke kulture v črevesju. Za dobre mikrobiološke kulture lahko poskrbimo tudi z dodajanjem mikrobioloških kultur v obliki probiotičnih prehranskih dopolnil.

Zdravo črevo je namreč povezano z dobro prebavo, dobra prebava pa je za odplavljanje toksinov izredno pomembna.

Naravni načini, ki lahko pomagajo telesu pri razstrupljanju, torej obstajajo, najbolje pa je, da se trudimo vzdrževati kar se da zdrav način življenja, ki bo pripomogel k temu, da bomo toksine iz telesa lahko odplavljali, koliko je mogoče sproti …

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.