Svet superživil

Svet superživil

Super živila, so povsem navadne rastline, ki se od drugih živil razlikujejo po bogati vsebnosti hranilnih snovi. To so živila, katerih uporaba sega že stoletja, nekaterih pa celo tisočletja nazaj v zgodovino človeštva. Mnoga super živila, so se začela odkrivati šele v zadnjih nekaj desetletjih. Mnogi recepti so tajno čepeli v knjigah kitajskih cesarjev, pa v listinah južnoameriških domorodcev, veliko tega so v svet ponesli učitelji in poznavalci taoizma, ayurvede in kitajske medicine.

ZAKAJ SO TAKO POSEBNA?

Mnogokrat naletim na ljudi, ki me provokativno izzovejo s podobnimi vprašanji kot npr. “Kaj pa je ena maca boljša od naše slovenske zelenjave?” Hm, Govorimo o rastlini, ki raste v Andih v Peruju, v popolnoma neokrnjeni naravi, na 2400 do 4400 metrov visoko. Maca uspeva v nemogočih pogojih. Že samo če pogledamo dnevne temperaturne razlike na teh območjih, ki tekom dneva dosežejo do 18 °C, ponoči pa padajo do -10°C. Zemlja je polna mineralov, ki jih maca kot korenasta zelenjava še toliko bolj izkoristi. Na teh območjih kisli dež nima posebne moči saj se zrak preko divjih pragozdov prečisti predno pride do teh višin. Tako lažje razumemo, zakaj določena živila opredelimo kot super živila. Če poenostavim, so to rastline, ki uspevajo v neokrnjeni naravi, v kemično gledano bogatih tleh, v nemogočih razmerah in imajo na telo povečan učinek, tako kot zdravila.

SO SUPERŽIVILA ZDRAVILA?

Prav zato, ker super živila delujejo kot zdravila, moramo biti pri njihovi konzumaciji previdni. Nekatera so lahko celo nevarna, če z njihovo uporabo pretiravamo. Zelo pomebno je, da super živila uživamo pravilno saj niso nedolžna. V telesu sprožajo reakcije, ter vplivajo na veliko dejavnikov v organizmu. Skratka delujejo kot zdravila, tudi sama farmacija se zelo veliko poslužuje super živil kot sosestavin v zdravilih in kozmetiki. Zato je zelo pomembno, da se preden jih začnemo uživati dobro poučimo kako jih jemati. Čedalje več ljudi posega po superživilih, ker so nekje prebrali, slišali,… da so zdrava, učinkovita, da pomagajo zoper to in ono težavo. Nakupijo kup superživil, za katere niti ne pogledajo izvora, niti niso natančno poučeni o pravilnem doziranju le teh. Na to zmešajo vse skupaj in po štirinajstih dneh ugotovijo, da zadeva nima učinka. Super živila se potem prestavljajo po kuhinjskih omarah, mi pa se držimo za glavo, koliko denarja smo zapravili zanje.

OSNOVA ZA UPORABO SUPERŽIVIL

Kot vemo, se moramo v življenju stvari, ki jih želimo dolgoročno izboljšati ali preprečiti, lotiti počasi in načrtovano. Super živila, naj bodo sredstva za preventivno in kurativno zdravljenje, ne pa modna muha visoke družbe. Predragocena so, da bi se afnali z njihovo uporabo. Naj bodo, kot prehranski dodatek, ne pa hrana ki je na mizi vsak dan skozi vse leto. Najprej moramo vedeti, kaj želimo pozdraviti, oziroma kaj želimo doseči z jemanjem super živil. Na to je potrebno poizvedeti, se posvetovati ali se poučiti, katero super živilo, zagotavlja želene učinke in seveda kako ga moramo dozirati, če želimo to doseči. Ni isto, če želimo izboljšati koncentracijo in vzdržljivost ali pa zdraviti neplodnost. Lahko pa to storimo z enim in istim živilom, ampak z različnima terapijama. Pri terapiji je zelo pomembno, tudi kako in koliko super živil konzumiramo istočasno. Saj lahko eno superživilo popolnoma izniči drugega. Poleg tega naše telo na različne kombinacije deluje različno. Naprimer, kadar jemo beljakovine z maščobo, telo le teh ne skladišči v maščobne zaloge, ampak jih izkoristi kot gradbeni material, sploh če smo jih pojedli po končani vadbi. Kadar pa si jih privoščimo z ogljikovimi hidrati, jih telo veselo naloži v rezervo za hude čase. Rezultat? Odvečna telesna maščoba. Kisla limona, v telesu deluje bazično. Je to logično? Ne, seveda ne, če ne poznamo kemijskih procesov v telesu. Zato, je potrebno o teh stvareh vedeti več, kadar se jih poslužujemo sami. Še vedno pa je najbolje, da se preventivno posvetujemo s strakovnjakom, posebno tedaj, kadar se želimo s super živili zdraviti. Prav tako, kot to naredimo, pri zdravniku, predno začnemo jemati neko zdravilo. Če pa superživilo uživamo samo kot prehranski dodatek, pa je navadno dovolj, da si o njem podrobno preberemo dostopno literaturo, vendar naj nas vseeno vodi načelo manj je več.

AVTOR: Špela Ostanek, supernutricionistka (za vsa dodatna vprašanja ji lahko pišete na nutripina.info@gmail.com)


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.