S spirulino se prehranjujejo tudi astronavti v vesolju

S spirulino se prehranjujejo tudi astronavti v vesolju

Ali veš, da se da rastline vzgojiti tudi v vesolju? To je potrdila skupina astronavtov, ki je avgusta 2015 prvič poizkusila solato, ki so jo vzgojili v vesolju.

Astronavti se v vesolje vedno podajajo za daljše časovno obdobje, zato mora biti njihova hrana vedno načrtovana. NASA (agencija odgovorna za vesoljski program) je v ta namen napravila številne raziskave, kaj morajo astronavti zaužiti, da dobi njihovo telo zadostno količino hranljivih snovi. In veš kaj se je izkazalo za eno najbolj močnih in uravnoteženih virov prehrane na naši ljubi Zemljici? SPIRULINA.


Ta zelena alga je koncentriran vir beljakovin (kar 55-72%) pa vendar zaradi tega ni polna kalorij, maščob in škroba, vsebuje pa 8 esencialnih aminokislin ter vseh 18 aminokislin skupaj. Bogata je z vitamini A (beta karoten), B1, B2, B6, E in vitamin K. Je obilen vir klorofila, naravnih soli, encimov in fitonutrientov.


Spirulini lahko napravimo slavospev tudi na račun naslednjih podatkov: spirulina ima 100x več vitamin A kot korenje, 6x več beljakovin kot jajca, 50x več železa kot špinača, 7x več kalcija kot mleko in 10x več kalija kot zelenjava. Osupljivo, kajne?

Malinca ima v shrambi spirulino v tabletah iz ekološke pridelave.