Vse o spirulini in namenu uporabe

Vse o spirulini in namenu uporabe

Spirulina spada med najpopularnejša superživila na svetu. Priljubljena je zaradi visokih vrednosti hranil in antioksidantov, zaradi česar so jo priporočili tudi za uživanje v prehrani astronavtov ...

Spirulina je ena izmed prvih oblik življenja, ki so naselile naš planet in ga začele oskrbovati s kisikom. Spirulina je ena od redkih organizmov, ki lahko uspeva v slani in sladki vodi z visokim pH. Zaradi tega je okolje, kjer uspeva spirulina precej sterilno. Prednosti spiruline so poznala že starodavna ljudstva Južne Amerike in Afrike.

Organizaciji Združeni narodi in WHO (World Health Organization) sta jo označili kot polnovredno hranilo, ker vsebuje mnogo esencialnih hranil, ki so pomembna v zdravi prehrani. Danes spirulino gojijo po celem svetu. Na trgovskih policah lahko dobite spirulino v prahu ali spirulina tablete. Zaradi njenih visokih hranilnih vrednosti svoje astronavte z njo oskrbuje tudi NASA, da so lahko v vesolju preskrbljeni z vsemi pomembnimi hranili.

Spirulina v sebi skriva visoke vrednosti različnih hranilnih snovi

Spirulina je vrsta cianobakterij, ki spadajo v družino enoceličnih organizmov, poznanih tudi kot modrozelene cepljivke. Podobno kot rastline tudi cianobakterije proizvajajo energijo iz sončne svetlobe s pomočjo procesa fotosinteze. K tipični barvi spiruline prispevata klorofil (zelena) in fikocianin (modra). Odlikujejo jo visoke vsebnosti betakarotenov (vitamin A), železa in gama-linolenske kisline (vitamin F).

Z 10 grami spiruline v prahu zadostimo 83 % potrebe svojega telesa po železu, 30 % dnevne potrebe telesa po vitaminu B2 in 25 % dnevnih potreb po vitaminu B1. S tako količino spiruline kar 4-krat presežemo dnevno potrebo našega telesa po vitaminu A. Vsebnost beljakovin v spirulini je primerljiva z vsebnostjo beljakovin v jajcu. Z njo zaužijemo vseh 8 esencialnih aminokislin in vseh 18 aminokislin. Po vsebnosti kalcija in magnezija je primerljiva z mlekom. Vitamina E vsebuje toliko kot pšenični kalčki. Vsebuje pa še obilo drugih vitaminov, mineralov in elementov v sledeh.

Pozitivni učinki klorofila in fikocianina iz spiruline na telo

V procesu fotosinteze ima klorofil podobno vlogo kot hemoglobin v procesu dihanja, zato sta si ti dve snovi po sestavi dokaj podobni. Naloga hemoglobina je prenos kisika iz pljuč v vsa tkiva, pa tudi prenos ogljikovega dioksida iz tkiv v pljuča. Pomanjkanje hemoglobina pri človeku vodi do najpogostejše oblike anemije oziroma do slabokrvnosti. Anemija je dokaj pogosto stanje pri starejših, ženskah in aktivnih ljudeh, in se kaže v občutku pomanjkanja energije, utrujenosti in občutku splošne nemoči.

Železo v spirulini je prisotno v takšni obliki, da ga naše telo enostavno absorbira. Pripravki s spirulino lahko nekoliko pripomorejo k povečanju hemoglobina v krvi in izboljšajo delovanje imunskega sistema.

Pomembna komponenta spiruline je tudi fitocianin, ki daje spirulini značilno modrozeleno barvo. To antioksidativno hranilo pripomore k boljši obrambi pred prostimi radikali in k boljšemu delovanju imunskega sistema.

Kje vse nam je spirulina v pomoč

Pri težavah z utrujenostjo, vidom, menstrualnimi krvavitvami, slabokrvnostjo in ob težavah s problematično kožo je priporočljivo, da si pomagamo s spirulino.

Spirulina ima tudi nekoliko očiščevalni učinek. Pomaga nam odvajati toksine iz telesa in je dobra podpora črevesne flore, s čimer se uravna naša prebava in izboljša absorpcija pomembnih hranil. S tem se lahko izboljšata naše počutje in odpornost. Z izboljšano odpornostjo pa smo manj dovzetni tudi za različne alergije.

Srce in ožilje ...

Bolezni srca so eden izmed najpogostejših vzrokov smrti v svetu. Za povečano tveganje za bolezni srca in ožilja lahko okrivimo različne dejavnike. Na večino teh dejavnikov ima spirulina odličen učinek. Dejavniki, ki prednjačijo, so vsekakor previsoke vrednosti holesterola, povišan krvni tlak in povišan krvni sladkor. Spirulina nam je v pomoč pri zniževanju ravni slabega LDL holesterola in trigliceridov ter pri zviševanju ravni dobrega HDL holesterola. Visoke vrednosti krvnega tlaka lahko povzročijo srčni infarkt, možgansko kap ali kronične bolezni ledvic. Zaradi tega je še posebej pomembno, da smo pozorni na to, da vrednosti našega krvnega tlaka ostajajo v priporočenih mejah.

Spirulina vsebuje visoke vrednosti vitaminov B, ki pripomorejo k boljšemu presnavljanju sladkorja (še posebej vitamin B1) in proizvodnji inzulina (še posebej vitamin B6). Spirulina pripomore pri uravnavanju nivoja glukoze v krvi in izboljšanju stanja lipidov pri bolnikih diabetesa tipa 2.

Komu še posebej priporočamo uživanje spiruline

Pri zmanjševanju telesne teže je spirulina dober pripomoček, saj pomaga naše telo nahraniti s pomembnimi hranili, ki jih ob dietah navadno zaužijemo manj. Prav tako med dietami poskrbi, da imamo dobro urejeno prebavo in da se hranila dobro absorbirajo.

Podobno je s prehrano otrok, ki ne zaužijejo dovolj zelenjave. Z dodatkom spiruline v tabletah ali v prahu poskrbimo, da otroci prejmejo pomembna hranila, ki bi jih sicer morali zaužiti z zelenjavo. Urejena prehrana je pomembna tudi pri najstnikih, ki so v obdobju pospešene rasti in zato njihovo telo potrebuje zadostne količine hranil za zdrav razvoj.

Ob večjih telesnih naporih in športnih obremenitvah poskrbimo, da smo polni energije in bolj vzdržljivi. V pomoč nam je pri fizični in psihični izčrpanosti. Sploh športniki in navdušenci nad gibanjem s spirulino poskrbijo za dodaten vnos hranil za ohranjanje visokega nivoja energije.

V današnjem tempu življenja smo žal preveč zaposleni in pod stresom ter v prevelikem pomanjkanju časa, da bi poskrbeli za kakovostno in zdravo hrano. S pripravki iz spiruline pripomoremo k temu, da se lahko telo uspešneje bori proti stresu in drugim škodljivim vplivom iz okolja.

Spirulina uporabaSpirulina tablete

Pripravki iz spiruline so dostopni v obliki priročnih tabletk oz. stisnjenk in pa tudi v obliki prahu.

Uporaba spirulina tablete

Najbolj priročne za uporabo so vsekakor spirulina tablete.

V prah zdrobljena alga je preprosto stisnjena v obliko, ki jo lahko pogoltnemo in se izognemo okusu alge, pa tudi način uživanja je lažji. Preprosto vzamemo po 2 tableti oz. stisnjenki dnevno, kar je 2 g spiruline dnevno. Popijemo ju s kozarcem vode ali z naravnim sokom.

Če pa želimo spirulina tablete uporabiti v smutijih ali sokovih, jih lahko preprosto zdrobimo in dodamo v smuti s kakšno banano, zeleno zelenjavo ali drugim poljubnim sadjem in zelenjavo.

Spirulino lahko potrosimo tudi po solati ali jo zamešamo v prelive in omake. Če jo želimo uporabiti pri kuhanju, jo uporabimo proti koncu termične obdelave, tako je čim manj izpostavljena vročini. S tem ohranimo največ njenih hranil.

Spirulina iz spletne trgovine Malinca je gojena v predelih, odmaknjenih od velikih onesnaženih mest, in pod pogoji, ki zagotavljajo pridobitev evropskega certifikata Evrolist. To pomeni, da je ekološko pridelana in čista.