So energijske pijače zdrave ali ne?

So energijske pijače zdrave ali ne?

Energijske pijače so priljubljen nadomestek kave ali drugih oblik kofeina, ko želimo hiter in priročen »boost« energije. Priljubljene so predvsem med športniki, ki jih uživajo pred telesno vadbo, saj v večini vsebujejo visoke količine kofeina in sladkorja, ki pripomoreta k povišanju ravni energije …

Energijske pijače v povprečju vsebujejo okoli 200 mg kofeina, kar predstavlja približno dve skodelici kave. Razen pijač, ki so slajene z umetnimi sladili, energijske pijače vsebujejo velike količine sladkorja, tudi do 60 g na pol litra pijače, v veliki večini pa se prav tako skrivajo razna barvila in arome, ki poskrbijo za privlačno barvo in okus. Občasno uživanje takšnih pijač nam seveda ne bo škodilo, vsekakor pa je priročljivo, da posežemo po manj predelanih izdelkih, ki vsebujejo naravne sestavine, če se na našem jedilniku znajdejo pogosteje.

Čezmerno uživanje energijskih pijač lahko vodi celo v težave s spanjem, stres, depresijo in nemirnost, zato se priporoča zmerno uživanje le-teh.

Naravne sestavine kot del energijskih pijač

Na trgu obstajajo številne energijske pijače, ki vas bodo osvežile in hkrati napolnile z energijo ter lahko predstavljajo zdravo alternativo običajnim izdelkom. Te so sestavljene iz naravnih sestavin, ki vsebujejo kofein, so lahko vir vitaminov in mineralov, vsebujejo manj sladkorja in so brez dodanih barvil in arom.

Kot oblika naravnega poživila postaja na svetu vse bolj priljubljen "yerba mate čaj", poimenovan tudi "paragvajski čaj", ki primarno izvira iz držav južne Latinske Amerike. Pridobljen je s postopkom infuzije posušenih listov rastline Ilex paraguariensis.

Kot posledica vse večje priljubljenosti in uživanja rastline v obliki čaja ali izdelkov, ki jo vsebujejo, je bilo izvedenih več raziskav, ki so preučevale njene ugodne učinke na zdravje, hkrati pa tudi možne negativne posledice njenega uživanja.

Znanstvena literatura potrjuje več koristnih učinkov uživanja mate čaja, med njimi naj bi umela ugoden učinek na zniževanje holesterola, stimulira centralni živčni sistem, deluje diuretično ter krepi zdravje srca in ožilja, kot antioksidant pa obvaruje telo pred prostimi radikali, ki so povezani s pojavom številnih bolezni ter zmanjša peroksidacijo lipidov. Nekatere raziskave celo potrjujejo njene ugodne učinke na zniževanje telesne mase in preprečevanje debelosti, saj naj bi uživanje mate čaja upočasnilo praznjenje želodca in s tem podaljšalo čas sitosti.

Omenjeni učinki naj bi bili posledica vsebnosti številnih fitokemikalij, predvsem polifenolov – klorogene kisline in alkaloidov (kofeina, teofilina in teobromina), ki jim sledijo ostali flavonoidi, vitamini ter minerali (železo, mangan, cink, kalij ...).

V mate čaju se skriva celo več polifenolov kot v zelenem čaju, ki je prav tako poznan po visoki antioksidativni kapaciteti. Ksantini spadajo med alkaloide in jih najdemo v več rastlinah, med njimi v čaju, kavi in kakavu. Vsebnost kofeina v mate čaju je podobna vsebnosti le-tega v kavi, saj se v eni skodelici čaja skriva okoli 80 mg kofeina.

V primerjavi s kavo ima mate čaj dolgotrajnejše in blažje delovanje, torej ne bo povrzročil hitrega porasta in potem padca energije, kot se lahko to zgodi pri kavi. Za rahlo grenak okus mate čaja so odgovorni saponini, v vodi topne spojine, ki ne le, da prispevajo k okusu, temveč jim prav tako pripisujejo protivnetne in hipoholesterolemične lastnosti.

Poleg visoke vsebnosti bioaktivnih spojin je mate čaj pokazal tudi citotoksične učinke proti raku, vendar so bile takšne raziskave izvedene v laboratorijih na celičnih linijah, zato omenjenega učinka ne moremo neposredno prenesti na človeško telo, kjer je razvoj raka pod vplivom več različnih dejavnikov. Kljub vsem odkritim ugodnim učinkom uživanja, so nekatere raziskave pokazale tudi negativne učinke in povečanje tveganja za pojav raka, ki pa je bilo povezano z uživanjem velikih količin vročega čaja, vendar omenjene raziskave še niso bile nedvoumno potrjene.

Naslednja pomembna sestavina energijskih pijač je kombuča, napitek, ki slovi po visoki vsebnosti bioaktivnih spojin z antioksidativnimi lastnostmi, vitaminov B ter po svojih protimikrobnih lastnostih. Gre za mehurčkasto pijačo, sladko-kislega okusa, pridobljeno iz čaja, kvasovk, bakterij in sladkorja. Prisotne bakterije spadajo med mlečno-kislinske, ki so poznane kot probiotiki.

Zaradi svoje izjemne sestave naj bi kombuča pomagala pri prebavi, odstranjevanju toksinov iz telesa, pri povišanju ravni energije ter celo zmanjševanju tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni in visokega krvnega tlaka. Ker kombuča vsebuje probiotične bakterije, ki nastajajo tekom fermentacije, pomaga uravnavati zdravje črevesne mikroflore, s čimer okrepi imunski sistem.

Kaj pa okus?

Energijska pijačaŠtevilne naravne energijske pijače vsebujejo razne ekstrakte rastlin, kot so limone, limete, hibiskus in druge, ter sokove, ki dajo prijeten sladek okus, ne da bi občutno povišali raven sladkorja v izdelku.

Eden izmed takšnih je sok brusnic, ki poleg okusa poskrbi še za dodaten vir zdravju koristnih hranil. Brusnice so znane po visoki vsebnosti polifenolov, ki imajo antioksidativne, protibakterijske, protivirusne, protirakave in protivnetne učinke.

Številne raziskave kažejo na pozitivne učinke bioaktivnih spojin brusnic na ravni krvnega sladkorja in holesterola, metabolizem glukoze, zmanjševanje oksidativnega stresa ter vnetja. Eden izmed najbolj poznanih učinkov uživanja brusničnega soka pa je zmanjševanje števila kliničnih epizod pojava okužb sečil pri ženskah, kar se je izkazalo kot možna zdrava strategija brez uporabe antibiotikov.

Zdrav nadomestek energijskih pijač torej na trgu obstaja, saj se proizvajalci zavedajo možnih škodljivih učinkov čezmernega uživanja tipičnih energijskih pijač. Če si jih privoščimo občasno, seveda niso škodljive, vendar nas lahko zaradi svojih velikih količin kofeina naredijo anksiozne, tesnobne in vznemirjene, kar je opazno predvsem pri posameznikih, ki so na kofein bolj občutljivi. Prav tako vsebujejo visoke količine sladkorja ali umetnih sladil, arom in barvil.

Za vse, ki iščete zdrav in čim bolj naraven nadomestek klasičnih energijskih pijač, so takšne naravne alternative odlična izbira, ki vas bo osvežila ter napolnila z energijo brez slabe vesti. 

Avtorica: Mojca Cepuš - nutricionistka s 15-letnimi izkušnjami

VIRI:

  • Heck C. I. in de Meja E. G. 2007. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations. Journal of Food Science, 72, 9: 138-151
  • Lutomski P., Goździewska M., Florek-Łuszczki M. 2020. Health properties of Yerba Mate. Annuals of Agriculture and Environmental Medicine, 27, 2: 310-313
  • Antolak H., Piechota D., Kucharska A. 2021. Kombucha Tea-A Double Power of Bioactive Compounds from Tea and Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts (SCOBY). Antioxidants, 10, 10: e1541, doi: 10.3390/antiox10101541
  • Blumberg J. B., Camesano T. A., Cassidy A., Kris-Etherton P., Howell A. in sod. 2013. Cranberries and Their Bioactive Constituents in Human Health. Advances in Nutrition, 4, 6: 618-632
  • Maki K. C., Kaspar K. L., Khoo C., Derrig L. H., Schild A. L., Gupta K. 2016. Consumption of a cranberry juice beverage lowered the number of clinical urinary tract infection episodes in women with a recent history of urinary tract infection. American Journal of Clinical Nutrition, 103, 6: 1434-1442

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.