Čaj s kombucho

Čaj s kombucho

Kombucha čaj sem delala prvič v življenju in sem nad njim čisto navdušena, ker je dejansko dober in ima ogromno pozitivnih lastnosti na zdravje in počutje. Za kombucha čaj potrebuješ scoby, ki plava v kombucha čaju, da ga lahko ponovno narediš. Jaz sem dobila scoby v čaju od Tereza Poljanič na kuharskem tečaju.

Sestavine:
*1,5 l vode
*8 g črnega čaja (brez okusa), to so cca 3 čajne vrečke
*100 g belega sladkorja iz ekološke pridelave (to je hrana za scoby)
*120 ml kombucha čaja
*1 košček scobya (fermentacijska kultura)

Opis postopka: V steklen vrč nalijemo vrelo vodo, namočimo čaj in dodamo sladkor. Pustimo stati 10 minut. Nato čaj precedimo oz. odstranimo filter vrečke in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Dodamo 120ml kombucha čaja s scobyijem, ki plava v čaju. Pustimo fermentirati pokrito (pokrijemo s serveto ali kakšnim podobnim materialom, ki diha) na sobni temperaturi 7 do 10 dni*. Po  7 do 10 dneh odstranimo scoby z čistimi rokami (ne smemo uporabljati železnih pripomočkov) in 1 skodelico čaja, da bomo lahko pripravili spet naslednjo komubcho. Preostali čaj flaširamo v čiste steklenice in zapremo, ter pustimo na sobni temperaturi še dan ali dva. Nato postavimo v hladilnik. Pazljivi moramo biti pri odpiranju, ker v steklenici nastane ogljikov dioksid.

*Če imate raje sladek napitek potem odstranimo scoby po 7 dneh, če pa vam bolj odgovarja suh in rahlo kisel okus, naj fermentacija traja dlje (cca 10 dni).

Kombuča je polna antioksidantov, encimov, probiotikov in organskih kislin, zato ima številne zdravilne učinke:
*skrbi za dobro prebavo in presnovo
*krepi imunski sistem
*pomaga pri težavah s kandido
*zmanjšuje tveganje za nastanek artritičnih obolenj
*skrbi za zdrave sklepe
*razstruplja telo
*pozitivno vpliva na delovanje jeter, ledvic in sečne poti
*zmanjšuje stres
*skrbi za boljši spanec 

Če nimaš časa za pripravo, pa si lahko privoščiš odlično in osvežilno Kombucho z okusom maline, ki je 100 % naravna, veganska, ima nizko vsebnostjo sladkorjev, je brez konzervansov in izdelana v Sloveniji.

Recept pripravila: Malinca Nastja

*1,5 l vode *8 g črnega čaja (brez okusa), to so cca 3 čajne vrečke *100 g belega sladkorja iz ekološke pridelave (to je hrana za scoby) *120 ml kombucha čaja *1 košček scobya (fermentacijska kultura)
Želiš oddati svoj recept?