Slastni kifeljčki

Oceni objavo z 1 do 5:
(4)
Št. ocen: 5

To je eden izmed naših najljubših zajtrkov. Skupaj s sinčkom uživava v valjanju in rolanju slastnih kifeljčkov. Je pa kuhinja po najinem ''ustvarjanju'' prava bomba :). 

SESTAVINE
(32 kifeljčkov):
Kvasni nastavek:
* 30 g svežega kvasa
* 1/2 dl polnomastnega mleka
* 1 čajna žlička kokosovega sladkorja 
Testo:
* 80 dag bele mehke pirine moke
* 4 dl kisle smetane
* 20 dag masla
* 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja
* 2 čajni žlički pecilnega praška
* 1 čajna žlička himalajske soli
* 2 jajci
Nadev:
* temna čokolada za peko v kapljicah / marmelada  
 
OPIS POSTOPKA: 
Kvasni nastavek: V manjšo skodelico nadrobimo sveži kvas, dodamo žličko sladkorja ter prilijemo pol decilitra mlačnega mleka. Dobro premešamo in pustimo stati 20 minut, da začnejo kvasovke delovati in se na površini nastavka naredijo pene.
Testo: Maslo raztopimo na nizkem ognju in ga odstavimo, da se malce ohladi. V skledi razžvrkljamo jajci in dodamo kislo smetano, 3 jedilne žlice sladkorja in zmes še enkrat premešamo. V večjo skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom. Na sredini kupčka naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvasni nastavek. Dodamo zmes kisle smetane ter raztopljeno in ohlajeno maslo. Zamešamo testo in ga pregnetemo v gladko maso. Testo dobro pregnetemo (lahko z mešalnikom ali na roke). Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati vsaj 30 minut. Vzhajano testo razdelimo na osem hlebčkov. Vsakega razvaljamo v krog s premerom približno 15 cm, nato ga prerežemo po dolgem in počez na štiri enake trikotnike. Na vsak trikotnik, na sredino širokega dela položimo nadev (žličko marmelade ali nekaj kapljic čokolade) in vsakega oblikujemo v kifeljček tako, da testo zavijamo od širokega dela proti konici. Pri nadevih lahko tudi eksperimentiramo in poskusimo kaj drugačnega. Lahko pa nadev tudi brez problema izpustimo.
Kifeljčke polagamo v nizek pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo na srednjem nivoju pečice, segrete na 180 °C. Pečemo jih 10 do 15 minut, da se lepo zlatorumeno obarvajo. 

ČAS PRIPRAVE: 30 minut + vzhajanje + peka 
RECEPT PRIPRAVILA:
Malinca Andreja

To je eden izmed naših najljubših zajtrkov. Skupaj s sinčkom uživava v valjanju in rolanju slastnih kifeljčkov. Je pa kuhinja po najinem ''ustvarjanju'' prava bomba :). SESTAVINE (32 kifeljčkov):Kvasni nastavek: * 30 g svežega kvasa * 1/2 dl polnomastnega mleka * 1 čajna žlička kokosovega sladkorja Testo: * 80 dag bele mehke pirine moke * 4 dl kisle smetane * 20 dag masla * 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja* 2 čajni žlički pecilnega praška * 1 čajna žlička himalajske soli * 2 jajci Nadev: * temna čokolada za peko v kapljicah / marmelada     OPIS POSTOPKA: Kvasni nastavek: V manjšo skodelico nadrobimo sveži kvas, dodamo žličko sladkorja ter prilijemo pol decilitra mlačnega mleka. Dobro premešamo in pustimo stati 20 minut, da začnejo kvasovke delovati in se na površini nastavka naredijo pene. Testo: Maslo raztopimo na nizkem ognju in ga odstavimo, da se malce ohladi. V skledi razžvrkljamo jajci in dodamo kislo smetano, 3 jedilne žlice sladkorja in zmes še enkrat premešamo. V večjo skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom. Na sredini kupčka naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvasni nastavek. Dodamo zmes kisle smetane ter raztopljeno in ohlajeno maslo. Zamešamo testo in ga pregnetemo v gladko maso. Testo dobro pregnetemo (lahko z mešalnikom ali na roke). Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati vsaj 30 minut. Vzhajano testo razdelimo na osem hlebčkov. Vsakega razvaljamo v krog s premerom približno 15 cm, nato ga prerežemo po dolgem in počez na štiri enake trikotnike. Na vsak trikotnik, na sredino širokega dela položimo nadev (žličko marmelade ali nekaj kapljic čokolade) in vsakega oblikujemo v kifeljček tako, da testo zavijamo od širokega dela proti konici. Pri nadevih lahko tudi eksperimentiramo in poskusimo kaj drugačnega. Lahko pa nadev tudi brez problema izpustimo. Kifeljčke polagamo v nizek pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo na srednjem nivoju pečice, segrete na 180 °C. Pečemo jih 10 do 15 minut, da se lepo zlatorumeno obarvajo.  ČAS PRIPRAVE: 30 minut + vzhajanje + peka RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Andreja Kvasni nastavek: V manjšo skodelico nadrobimo sveži kvas, dodamo žličko sladkorja ter prilijemo pol decilitra mlačnega mleka. Dobro premešamo in pustimo stati 20 minut, da začnejo kvasovke delovati in se na površini nastavka naredijo pene. Testo: Maslo raztopimo na nizkem ognju in ga odstavimo, da se malce ohladi. V skledi razžvrkljamo jajci in dodamo kislo smetano, 3 jedilne žlice sladkorja in zmes še enkrat premešamo. V večjo skledo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom. Na sredini kupčka naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvasni nastavek. Dodamo zmes kisle smetane ter raztopljeno in ohlajeno maslo. Zamešamo testo in ga pregnetemo v gladko maso. Testo dobro pregnetemo (lahko z mešalnikom ali na roke). Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati vsaj 30 minut. Vzhajano testo razdelimo na osem hlebčkov. Vsakega razvaljamo v krog s premerom približno 15 cm, nato ga prerežemo po dolgem in počez na štiri enake trikotnike. Na vsak trikotnik, na sredino širokega dela položimo nadev (žličko marmelade ali nekaj kapljic čokolade) in vsakega oblikujemo v kifeljček tako, da testo zavijamo od širokega dela proti konici. Pri nadevih lahko tudi eksperimentiramo in poskusimo kaj drugačnega. Lahko pa nadev tudi brez problema izpustimo. Kifeljčke polagamo v nizek pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo na srednjem nivoju pečice, segrete na 180 °C. Pečemo jih 10 do 15 minut, da se lepo zlatorumeno obarvajo. 
Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek