Sladkorna bolezen in prehrana

Sladkorna bolezen in prehrana

Prehrana ima zelo pomembno vlogo pri razvoju sladkorne bolezni. Preobilna prehrana ob nezadostni telesni dejavnosti hitro vodi v razvoj debelosti. Ta pa je vzrok zgodnjega razvoja sladkorne bolezni in drugih motenj presnove. Prav tako predstavlja primerna prehrana osnovni ukrep v zdravljenju. Tudi kasneje, ko je za dobro kontroliranje bolezni potrebno jemanje zdravil oziroma insulina, je pomembno upoštevati načela uravnotežene prehrane.

Sladkorna bolezen zajema več presnovnih bolezni, katerih skupna točka je hiperglikemija (povišana raven sladkorja v krvi). Do te pride zaradi pomanjkljivega izločanja insulina in/ali njegovega pomanjkljivega delovanja.

Čeprav poznamo dva tipa sladkorne bolezni, pri katerih se zdravljenje razlikuje, uporabljamo glede prehrane enaka priporočila. Najnovejša priporočila pri sladkorni bolezni ne svetujejo kake posebne diete, pač pa zagovarjajo enak princip prehranjevanja, ki naj bi se ga držali vsi. Si to, kar ješ. Pomembno je da uživate raznoliko in ne premastno hrano, s primerno vsebnostjo vseh hranilnih snovi.

Ogljikovi hidrati naj bi po priporočilih za povprečnega človeka pokrivali okoli 50-60% dnevnih energijskih potreb, maščobe največ 30% in beljakovine 15-20% energijskih potreb.

Nujno je jesti dovolj zelenjave in sadja
, da zagotovimo zadosten vnos vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi (antioksidantov). Hrana mora vsebovati dovolj prehranskih vlaknin, ki uravnavajo vašo prebavo. To so ogljikovi hidrati, ki jih človeško telo s prebavnimi encimi ne more razgraditi, zato ugodno vplivajo na hitrost in potek prebave ter zmanjšajo porast krvnega sladkorja po obroku. Nahajajo se v zelenjavi, sadju, polnozrnatih žitnih izdelkih, oreščkih, stročnicah, itd.

Poleg omejenega vnosa enostavnih sladkorjev, ki se nahajajo na primer v sladkarijah in sladkanih pijačah, je pomembno prilagoditi tudi vnos sestavljenih ogljikovih hidratov. To so večje molekule, sestavljene iz več enostavnih sladkorjev. Dajo nam energijo za vsakodnevne napore. Najdemo jih v škrobnih živilih in stročnicah, na primer v kruhu, krompirju, rižu in testeninah.

Pomembna je tudi kakovost maščob. Odsvetovano je uživanje prekomernih količin mastnega mesa in mesnih izdelkov (salame, klobase, hrenovke). Manj želene maščobe vsebujejo tudi ocvrte jedi, piščančja koža in različni namazi.

Bolj priporočljive so zdrave maščobe, ki se nahajajo v olivnem, repičnem, konopljinem olju, v oreščkih, ribah, itd.

Sladkornim bolnikom je odsvetovano uživanje tako imenovanih posebnih izdelkov za diabetike z manjšo vsebnostjo sladkorja, saj ti običajno vsebujejo veliko maščob in ne spadajo v zdravo prehrano.

Šest osnovnih priporočil zdrave prehrane:

1. Uživajte redne obroke hrane

2. Zmanjšajte vnos hrane bogate s sladkorjem

3. Zmanjšajte vnos maščob

4. Večkrat na dan zaužijte zelenjavo in sadje

5. Zmanjšajte vnos soli

6. Zmanjšajte vnos alkohola

Pravilna prehrana je eden od dejavnikov, ki vplivajo na dobro obvladovanje sladkorne bolezni. Drugi so še: redna telesna vadba, osebna higiena (diabetično stopalo), samokontrola in seveda redno jemanje zdravil. Ob upoštevanju teh nasvetov se bolniku s sladkorno boleznijo bistveno izboljša kakovost življenja in zmanjša možnost nastopa akutnih oziroma kroničnih zapletov.

AVTOR: Fitline studio  


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.