Si že na seznamu za KMC?

Si že na seznamu za KMC?

KMC je kratica za krvotvorne matične celice. Krvotvorne celice imajo posebne lastnosti in zelo majhna verjetnost je, da se celice ujamejo s celicami kakšne druge osebe. Pa vendar so krvotvorne celice edini način za bolnike s krvnim rakom, da sploh preživijo.

V ta namen se je tudi v Sloveniji organizirala pobuda, ki vabi prav vse zdrave posameznike od 18-40 let, da oddajo bris sluznice in se dodajo na seznam potencialnih darovalcev. Na pobudo smo se odzvale tudi Malince.

Jaz sem prvič za krvotvorne matične celice slišala preko radia. Tudi ti lahko poslušaš posnetek TUKAJ. Posnetek me je prepričal, da sem o tem prebrala še več in navdušila tudi Malince.

Tako smo se v maju 2017 4 Malince odločile, da se tudi vpišemo na seznam. Zjutraj smo se oglasile v bolnici v Celju na transfuzijskem oddelku. Vpisale smo svoje osebne podatke (potrebuješ osebno izkaznikco) in kratek vprašalnik (zgodovina bolezni - podobno kot na sistematskem pregledu). Nato smo oddale še bris - s palčko si podrgneš po notranji strani ustne votline in to je vse.

Kaj sploh so krvotvorne matične celice?
KMC so celice, iz katerih nastajajo vse druge celice v naši krvi.

Zakaj se dati na seznam za darovalce krvotvornih celic?
Ker s tem lahko pomagaš nekomu širom po svetu. Mogoče si prav ti tista/i, ki lahko odločaš o preživetju neke nepoznane osebe.

Kdo potrebuje krvotvorne celice?
Presaditev KMC je v veliko primerih edina možnost za preživetje odraslih bolnikov in otrok z levkemijo, limfomom, plazmocitomom, mielodisplastičnim sindromom in številnimi drugimi boleznimi. Ker darovalec KMC za določenega bolnika ne more biti kdorkoli, obsežnejši register različnih potencialnih darovalcev pomeni več možnosti, da se najde ustrezen darovalec in se tako omogoči preživetje bolniku, ki darovane KMC potrebuje.

Kako poteka vpis v register?
Vpis v register je enostaven, nič ne boli, dolgoročno pa lahko nekomu reši življenje. V register se lahko vpiše vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 40 let. Vpisi potekajo na Zavodu za transfuzijsko medicino in transfuzijskih centrih po Sloveniji ali na organiziranih skupinskih vpisih in krvodajalskih akcijah. Postopek je zelo preprost. Vse, kar je potrebno storiti, je, da oddaš nekaj osebnih podatkov in bris ustne sluznice.

Kako postaneš darovalec?
To postaneš v primeru, če se ugotovi ujemanje v tkivnih znamenjih z bolnikom, ki potrebuje presaditev KMC. 0,3 % do sedaj vpisanih v slovenski register je tudi dejansko darovalo KMC. Če se posameznik, ki je vpisan v register, po pozivu odloči za darovanje KMC in so izpolnjeni vsi zdravstveni pogoji, se postopek začne. Medicina je v zadnjih desetletjih izredno napredovala, zato je danes darovanje oz. odvzem KMC zelo preprost. Odvzem poteka iz venske krvi in le v izjemnih primerih, ali če se darovalec tako odloči sam, iz kostnega mozga.

Več o KMC si preberi tukaj: www.dajsenaseznam.si  

Da se vpišeš na seznam si tako moraš vzeti 15 minut časa, da se zglasiš v eni od ambulant (seznam najdeš na zgornji povezavi), oddaš osebne podatke in si s palčko podrgneš po ustni votlini :) In to je vse. V kolikor se bodo tvoje celice kdaj ujemale in boš lahko komu pomagal/a, boš obveščen/a o nadaljnem postopku. Seveda si takrat tudi lahko premisliš. 

Skratka vpis na seznam je: neboleč, hiter, (če pa pomisliš, da lahko s tem komu nekoč rešiš življenje pa tudi) plemenit.

Malince te pozivamo, da se čimprej daš na seznam >> dodaj se na seznam Nikoli ne veš, mogoče boš prav ti tisti/a, ki bo lahko pomagal/a oz. bo potreboval/a pomoč.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Malinca Nastja

P.s.: Ko si že enkrat v ambulanti lahko daruješ tudi kri :) Če nisi občutljive sorte, tudi ta postopek ni prav nič boleč. Pazi le, da se dovolj časa zadržiš v ambulanti, da ne »padeš skup« kot se je to zgodilo naši Malinci Ani :)