Shilajit v prahu in njegova uporaba

Shilajit v prahu in njegova uporaba

Shilajit je izjemno učinkovito sredstvo za pomlajevanje, saj s svojim močnim antioksidativnim delovanjem preprečuje procese, ki povzročajo staranje. Povečuje fizično in psihično vzdržljivost v času telesnih naporov. 

Shilajit je znan še po imenu mumio ali šilajit. Gre se za smolo oz. humus črno-rjave barve, ki je zmlet v prah. Humus izvira iz gorovij  in velja za eno od najpomembnejših zdravil Ajurvedske medicine. Humus je naravna snov, ki ga proizvajajo bakterije in ima bogato hranilno sestavo z zdravilnimi učinki na naše telo.

V vzhodnem svetu ga za zdravljenje uporabljajo že več stoletij. Pri nas se je začel uporabljati šele pred nekaj leti in je sicer znan kot izjemno učinkovito sredstvo za pomlajevanje. Shilajit s svojim močnim delovanjem v vlogi antioksidanta preprečuje procese, ki povzročajo staranje. Poleg tega ima antibakterijsko delovanje in učinkovit je pri različnih bakterijskih bolezni ter vnetij.

Predvsem je pomemben pri preprečevanju nastanka bolezni in sicer tako, da krepi imunski sistem, daje energijo ker povečuje aktivnost celic, regenerira poškodovano tkivo predvsem pa kosti, kožo in lase. Shilajit prav tako odlično deluje tudi na naše psihične sposobnosti in sicer spodbuja aktivnost možganov, učenje in izboljšuje spomin. Poleg vsega naštetega pospešuje okrevanje mišic po telovadbi, med telovadbo po povečuje fizično in psihično vzdržljivost v času telesnih naporov in je zato odlično tudi za športnike.

Uporaba Shilajita v prahu

Dnevno priporočena količina je do ½ čajne žličke na dan. Shilajit v prahu lahko dodamo v vodo, čaj ali naravni sok, jogurt, smoothie, sadne kašice ipd. Lahko ga zaužijemo tudi zmešanega z dvema žlicama medu. Najboljše ga je uživati zjutraj ter skupaj z obrokom.

V kolikor uživamo minerale (predvsem železo) v obliki prehranskih dopolnil, je potrebno zmanjšati količino shilajita do 1/5 čajne žličke, saj obstaja nevarnost od zaužitja prevelike količine mineralov, ker je z njimi shilajit izjemno bogat.