Uporaba sezamovih semen in vse o njih

Uporaba sezamovih semen in vse o njih

Tako drobna in tako polna vsega dobrega … Sezamova semena so veliko več kot le okrasni posip na štručkah, kruhu in sladicah. So kakovostno živilo, ki s svojo prehransko vrednostjo oplemeniti našo prehrano.

Sezamova semena so majhna semena ovalne oblike, ki so običajno bledo bele ali rjave barve. Imajo zelo nežen in morda celo rahlo sladek okus po oreščkih, pogosto pa se uporabljajo pri kuhanju in peki.

Povsod po svetu jih radi uporabljajo kot dodatek za kruh, krekerje in pecivo ali pa kot sestavino omak, prelivov in marinad. Iz njih izdelujejo tudi sezamovo olje, ki je v številnih delih sveta priljubljeno olje za kuhanje. Sezamova semena so pogosta sestavina tudi v azijski in bližnjevzhodni kuhinji, kjer jih pogosto uporabljajo za dodajanje okusa in hrustljavosti jedem.

Od kod prihajajo?

Drobcena semena so starodavna rastlina, ki se pojavlja že v verskih besedilih in celo v pravljicah. Zgodovinske najdbe v obliki zapisov in rezljanih podob kažejo, da so sezamova semena uporabljali pri obredih čiščenja in tudi kot simbol nesmrtnosti pri pogrebnih obredih. Med vojnami so sezamova semena dajali tudi vojakom, saj so jim prispevala prepotrebno energijo.

Sezamova semena izvirajo iz rastline Sesamum Indicum. Ta rastlina, ki izvira iz Indije, je najstarejša znana oljnica v zgodovini človeštva. Kultivirali in porabljali naj bi jo že več kot 4000 let, z oljem pa so trgovali že v Mezopotamiji.

Drobna, a tako zelo bogata …

Sezamova semena so izjemo bogata s hranilnimi snovmi, vključno z minerali, kot so kalcij, železo, fosfor, cink, selen in magnezij. Eno izmed najpomembnejših spoznanj o teh drobnih semenih je, da 85 g sezamovih semen glede na priporočeni dnevni vnos vsebuje kar 73,5 % bakra, 44,5 % mangana in 35,1 % kalcija.

So pa tudi dober vir več vitaminov skupine B, vključno s tiaminom (B1), riboflavinom (B2), niacinom (B3) in folatom (B9). Ravno zaradi njih imajo lahko sezamova semena ugoden vpliv na lase, kožo in nohte.

Ker vsebujejo tako vitamine skupine B kot tudi magnezij, pa lahko prispevajo tudi k zmanjševanju tesnobe, utrujenosti in izčrpanosti in prispevajo k izboljšanju mentalnega zdravja in zmanjšanju glavobolov.

Dodatek za vse aktivne

Sezamova semena so odličen vir beljakovin, kar bo razveselilo vse aktivne ljudi in tudi starejše, ki morajo zaužiti več beljakovin. Vsebujejo približno 18 gramov beljakovin na 100 g semen. Poleg beljakovin, so sezamova semena tudi vir esencialnih aminokislin, gradnikov beljakovin, ki jih telo potrebuje, vendar jih ne more proizvesti samo.

Beljakovine so namreč sestavljene iz manjših enot, imenovanih aminokisline, telo pa za pravilno delovanje potrebuje različne aminokisline. Sezamova semena vsebujejo razmeroma popoln aminokislinski profil, kar pomeni, da vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje. Prav tako imajo dobro ravnovesje esencialnih in neesencialnih aminokislin.

Vir vlaknin z dodano vrednostjo

Drobna semena so vsekakor bogata tudi z vlakninami, za katere je znano, da so izrednega pomena za prebavo. A sezam vsebuje še dve čisto posebni obliki vlaknin … Gre za vlaknini sezamin in sezamolin, ki sodita med lignane in imata več pomembnih koristi za zdravje.

Raziskave kažejo, da naj bi imeli ti dve vlaknini učinek pri uravnavanju holesterola, preprečevanju visokega krvnega tlaka, hkrati pa imata varovalni vpliv na jetra, saj jih ščitita pred vplivi prostih radikalov.

Sezamova semena so torej izreden vir hranil, njihovo moč pa so poznali že Babilonci in Egipčani. Vse od tega, da so jih uporabljali kot simbol nesmrtnosti in tudi sredstvo za ohranjanje lepote pa kaže, da so lahko odlično živilo tudi za sodobnega človeka.

Bodisi kot posip na solati ali kruhu, bodisi zmleta v slasten in z zdravimi maščobami bogat namaz z imenom tahini – sezamova semena si zaslužijo častno mesto na našem krožniku …