Se izogibaš maščobam?

Se izogibaš maščobam?

Meniš, da so maščobe škodljive? Če je tvoj odgovor DA, potem ti bom danes razbila ta mit.zdrava olja Ne, maščobe niso škodljive. Maščobe so izjemno koristne in telesu nujno potrebne. Seveda pa je ob tem pomembno kakšne maščobe zaužijemo. V naši prehrani naj bi maščobe prispevale 25-30% energijske vrednosti.  Med ljudmi nekako velja napačno mišljenje o maščobah in sicer tisti mit, da so nezdrave/škodljive. Maščobe so za telo izjemnega pomena, saj jih telo potrebuje za normalno delovanje, in sicer:


  • dajejo nam energijo (2x več kot beljakovine in ogljikovi hidrati)

  • pomembne so za presnovo vitaminov A, D, E, K ki so topni samo v maščobah

  • ne vplivajo na delovanje hormonov kot tudi ne na nihanje koncentracije inzulina v krvi (to pa povzroča pojav diabetesa in debelosti)

  • imajo nevtralen pH, zato ne zakisajo telesa

  • pomembne so za plodnost pri ženskah

  • so gradniki celičnih membran

  • Pomembno je, da v telo vnesemo pravilno razmerje med nasičenimi in nenasičenimi maščobami 1:2. Z našo običajno prehrano v telo vnesemo preveč nasičenih maščob, potrebno pa je povečati vnos živil bogatih z nenasičenimi maščobami. Med njimi pa je pomembno poudariti pomen omega maščob, ker so le-te esencialne. Naše telo jih namreč ne more proizvesti samo in jih zato moramo zaužiti s hrano. V Malincini shrambi lahko najdeš široko ponudbo različnih živil bogatih z maščobami kot so olja in masla in prav vsako živilo je hranilno in zdravo. Ne veš, katero zdravo maščobo uporabiti? Preberi si še ta članek: Primerjava zdravih olj in Katero maslo uporabiti.


    Avtor: Malinca


    Komentarji (0)

    Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.