S koprivo nad redke lase

S koprivo nad redke lase

Kopriva je tradicionalna rastlina, ki je poznana po tem, da od dotiku peče, a hkrati v sebi skriva nesluten potencial za zdravljenje različnih težav. Poleg protivnetnih učinkov in celo učinkov, ki naj pomagali proti alergijam, naj bi bila kopriva odlično sredstvo za lepo kožo ter lase in lasišče. Če lahko verjamemo izročilu naših babic, potem to vsekakor drži …

Kopriva je rastlina, ki se tradicionalno uporablja za različne namene, tudi kot naravno sredstvo za nego las. Nekateri verjamejo, da lahko kopriva pomaga izboljšati zdravje in videz las, saj spodbuja njihovo rast, zmanjšuje prhljaj in lasem dodaja lesk.

Te trditve so podprte z nekaterimi omejenimi znanstvenimi dokazi. V eni od raziskav je bilo na primer ugotovljeno, da izvleček koprive morda pozitivno vpliva na rast dlak pri miših, čeprav je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali to velja tudi za ljudi.

Kakšen naj bi bil mehanizem delovanja proti izpadanju las?

Kopriva bi lahko pripomogla k odpravljanju dveh vzrokov izpadanja las. Eden je DHT oz. dihidrotestosteron, drugi pa vnetje. Snovi v koprivi naj vi blokirale DHT. To je predhodnik testosterona, ki je krivec za androgeno izpadanje las ali za bolje znano plešavosti, ki se največkrat pojavi pri moških.

Drugi pomemben vzrok izpadanja pa je vnetje, saj je za številne vrste izpadanja las značilno celo kronično vnetje. Protivnetne lastnosti koprive lahko nekoliko pomagajo zmanjšati to vnetje. Izvlečki iz listov rastline so namreč bogati z žveplom. Zaradi antihistaminskih in protivnetnih lastnosti se lahko koprive tako uporabljajo celo kot naravna sestavina, ki deluje proti ekcemu.

Vir hranil …

Kopriva je tudi naravni vir različnih hranil, vključno z železom, ki ga potrebujemo tudi za lepe in zdrave lase.

Kopriva vsebuje tudi veliko drugih vitaminov in mineralov, vključno z vitamini A, C in K ter kalcijem in silicijevim dioksidom, ki je znan po tem, da ga vključujejo v sredstva in celo prehranska dopolnila, ki pospešijo rast las. Vsebuje pa tudi polifenole, ki učinkujejo kot antioksidanti.

Te hranilne snovi naj bi prispevale k potencialnim koristim koprive za lase. Kopriva naj bi imela tudi adstringentne in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pomiriti lasišče ter zmanjšajo tveganje za nastanek prhljaja.

Koprivo lahko za nego las uporabimo na več načinov, med drugim:

- Izpiranje las s koprivo: pripravimo si sredstvo za izpiranje las, in sicer tako, da vzamemo pest posušenih listov koprive, ki jih nato več ur ali čez noč namakamo v vroči vodi. Tekočino nato precedimo in jo uporabimo za končno izpiranje po šamponiranju in negovanju las.

Enako lahko naredimo s prevretkom svežih kopriv. Preprosto sveže koprive segrejemo do vrelišča in jih pustimo vsaj 5 minut namočene. Nato pa s tem izpiramo lase.

- Maska za lase iz koprive: pripravimo lahko tudi masko za lase. Naredimo jo tako, da zmešamo koprivo v prahu z vodo ali drugo tekočo snovjo. Res odlično se obnese kokosovo olje, ki je prav tako znano po odličnih lastnostih za nego las. Ko oboje zmešamo, dobimo pasto. Pasto nanesemo na lase in lasišče, pokrijemo s kapo za prhanje ali plastično folijo in pustimo delovati vsaj 30 minut do ene ure, preden jo sperete.

- Uporaba olja koprive: olje koprive lahko nanesemo neposredno na lasišče in lase ter tako spodbudimo zdravo rast las in zmanjšamo prhljaj.

- Izvleček iz koprive in drugih rastlin: z lepšo rast las si lahko pripravite tudi izvleček, ki poleg koprive vsebuje še pest orehovih listov, brezovih listov, bezgovih listov in stebelce krvavega mlečnika. Vse skupaj damo v hladno vodo in zavremo. Nato pustimo, da se zeli še 3 minute namakajo. S polovico izvlečka si skupaj z blagim šamponom umijemo glavo, drugo polovico pa pustimo delovati na lasišču, ne da bi lase sprali.

Sodobne raziskave nam morda res kažejo, da ima kopriva določene lastnosti, ki lahko na lase in lasišče učinkujejo pozitivno – še bolj verodostojna pa so tradicionalna pričevanja.

Ja, koprive so uporabljale že naše babice in prababice in to, da se je uporaba ohranila do danes, zagotovo priča tudi o učinkovitosti rastline, na katero bomo od zdaj naprej gledali z nekaj več spoštovanja …

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.