Ruska večerja
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Ruska večerja

1

Na slovenski praznik Dan državnosti 25.junija sem prvič v življenju kuhala rusko hrano. Malce skregano z logiko, ampak tako je naneslo :P Sem imela kar izziv kaj skuhati, da bo tradicionalno rusko, ampak hkrati dobro mojih izbirčnim gostom – no dva od štirih sta izbirčna (beri moška populacija) :)

Odločila sem za tradicionalno rusko juho iz rdeče pese in zelja, ki jo imenujemo tudi boršč. Gre za eno najbolj priljubljenih ruskih jedi, ki je bogata z vitamini. Meni osebno se je zdela juha ok – ne morem reči, da mi je bila zelo dobra, ker nisem ljubiteljica rdeče pese, ampak pojedla sem cel krožnik :) Juha je bila zelo nasitna in me je dodobra pogrela, tako da je idealna izbira za hladnejše dni.

Poleg boršča pa sem pripravila tudi khachapuri oz. slovensko hačapuri. Gre v bistvu za gruzijski tradicionalni sirni kruh, ki pa je zelo popularen tudi v Rusiji, kjer ga dobiš praktično povsod.

Mene hačapuri po videzu spominja za pico, ampak po okusu pa je božanski, hkrati pa tudi kar precej kaloričen. Gre pa v bistvu za jed iz kvašenega testa, nadevano z različnimi siri. Je odlična izbira za vse ljubitelje sira, prav tako tudi vegetarijance. Mene je navdušil, saj se svež khachapuri kar topi v ustih. Njami, še bi mami :)

Poleg boršča in hačapurija sem postregla še rusko rdeče sladko vino in vložen češnjev paradižnik, ki sem ju kupila v trgovini z rusko hrano v Celju. Seveda na mizi ni manjkala ruska zatava :) 

Najedli smo se kot prašički, ampak vseeno vsega nismo uspeli zmazat, tako da smo imeli Hačapuri še naslednji jutro za zajtrk.

Spodaj najdeš še recepta za ruski boršč in khachapuri. Pa dober tek!

Ruski boršč

SESTAVINE(za 6 porcij):

* 250g surove rdeče pese
* 200g belega zelja (polovica zeljne glave)
* 1 korenček
* 1 por
* 1 srednje velik krompir
* 1 steblo stebelne zelene
* 40g masla
* 300g govedine
* 3 rezine dimljene slanine
* 100g paradižnika
* 2 lovorjeva lista
* 2 žlički kopra
* 2 dl kisle smetane
* himalajska sol
* poper

OPIS POSTOPKA: Zelenjavo očistimo in operemo. Peso olupimo in narežemo na zelo tanke fileje. Na enak način narežemo tudi zelje, korenček, por, zeleno. Krompir pa narežemo na majhne kocke.

V veliki posodi segrejemo maslo in dodamo zelenjavo, ter pražimo približno 15 minut. Prilijemo cca 0,5 l vode, dodamo sesekljan paradižnik, cel kos mesa, lovorjeva lista, slanino, poper in žličko soli. Pustimo da zavre, nato zmanjšamo plin na minimum in kuhamo 2 uri.

Po dveh urah vzamemo ven meso in ga narežemo na manjše koščke, ter ga dodamo nazaj v juho. Po potrebi dosolimo in kuhamo še 10 minut. Postrežemo v posodicah, na sredino dodamo žlico kisle smetane in potresemo s koprom.

Khachapuri (Gruzijski sirni kruh)

SESTAVINE(za 5 do 6 kruhkov):

Testo:
* 1 žlička himalajske soli
* 1 žlička kvasa v prahu
* 1 žlica sladkorja
* 3,5 lončka pšenične moke iz ekološke pridelave
* 1 lonček vode
* 1/2 lončka mleka
* 1 žlica olivnega olja
Nadev:
* 1,5 lončka sira edamca ali trapista
* 1,5 lončka mocarele
* 1,5 lončka feta sira
* 5/6 jajc + 1 jajca za premaz

OPIS POSTOPKA: Testo: V posodi zmešamo sol, kvas, sladkor in moko. Dodamo mešanico mleka in vode, ki smo jo prehodno segreli na cca 50 stopinj. Zamesimo z rokami ali na aparat, da dobimo gladko in elastično maso. Nato dodamo še 1 žlico olivnega olja in mesimo še dodatno minuto. Jaz sem mesila kar na aparatu, ne na roke.

Posodo malce premažemo z olivnim oljem in vanjo položimo testo. Pokrijemo z prozorno plastično folijo in pustimo počivati v toplem prostoru eno uro. Odstranimo prozorno folijo in s prsti parkrat potlačimo v testo, da se malce sesede. Nato ponovno zapremo s prozorno folijo in pustimo počivati še dodatnih 30 minut.

Nadev: Medtem, ko testo počiva narežemo na drobne koščke vse sire in jih zmešamo skupaj v posodi. Po pol ure testo vzamemo iz posode in ga položimo na pomokano podlago. Razrežemo ga na 5 ali 6 enakih delov in razvaljamo v kroge premera cca 25 cm. Nato robove zavihamo navznoter, da dobimo obliko ladjice kot vidite na sliki.

Ladjice položimo na pekač obložen s peki papirjem in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Nato enakomerno čez vse ladjice razporedimo sirni nadev. Pečemo 15 minut na 200 stopinj, da postanejo robovi zlato zapečeni.

Vzamemo iz pečice in na sredini vsake ladjice naredimo luknjo v katero vlijemo jajce. Pečemo še dodatnih 5 do 6 minut na 200 stopinj. Peka je malo odvisna tudi od vrste pečice, ki jo uporabljate.
Preden postrežemo okrasimo še s koprom. Najboljše, da postrežemo še toplo, čeprav je jed dobra tudi naslednji dan.

Avtor: Malinca Nastja

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (1)

Julia Pihler

Dober dan, drugače boršč ni kako ruska hrana,ampak čisto in povsem ukrajinska. in kuhan ne na govejem mesu ampak na svinskem in celo mastnem. Tradicionaljna ruska juha je zeljevi ši