Ricinusovo olje – cenjeno zaradi številnih pozitivnih učinkov

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

Priznaj, spet si iskala primeren serum, ker bi rada imela dolge lepe trepalnice brez lepljenja nadležnih umetnih podaljškov ali pa si se odpravila h kozmetičarki, ki ti je pričarala filmske trepalnice.

Pa veš, da gre tudi brez vsega tega. Veš, da lahko imaš čudovite trepalnice na popolnoma naraven, a neštetokrat preverjen način?

Rešitev tvoje težave se imenuje ricinusovo olje!Ricinusovo olje

Ja, ricinusovo olje je eno najboljših olj za nego trepalnic in obrvi in po tem tudi najbolj slovi. Pridobivamo ga iz rastline imenovane ricinus. Gre za eno izmed najbolj strupenih in hkrati eno izmed najbolj zdravilnih rastlin, ki jo morajo previdno in na pravilen način obirati, da lahko pridobijo olje, ki je tako neznansko zdravilno in cenjeno.

Ricnus je zaslovel po svojem olju in sicer ga danes najdemo v različnih kozmetičnih izdelkih za nego las, obrvi in trepalnic, saj ima odlično moč obnavljanja in pospeševanja rasti dlak.

Kje ricinus pravzaprav uspeva?

Ricnus ali kloščevec (lat. Ricinus communis) izvira iz vzhodne Afrike. Tam ga najdemo v tropskem ali zmerno tropskem podnebju. Zaradi tamkajšnjega podnebja raste ricinus hitro in ne potrebuje veliko nege.

Če ti je kdaj na ušesa prišel podatek, da je ricinus strupen, ker vsebuje ricin, ta pa naj bi bil še bolj strupen kot cianid, te bo potolažil podatek, da se pri obdelavi semena, ko iz njega pridobivajo olje, ricin izloči kot odpadek, ostane pa le zdravilno olje, ki toksičnih snovi ne vsebuje.

Zakaj je ricinusovo olje po svoji sestavi tako bogato in zdravilno?

Ricinusovo olje je sestavljeno iz 80 % trigliceridov, ki nase vežejo 12-hidroksi maščobne kisline. Te specifične maščobne kisline dajejo olju njegovo dragocenost. Samo po sebi je olje prozorno ali rahlo rumeno z vreliščem pri 313 °C. Olje nima prijetnega okusa. Kar je zanimivo, je to, da je v nasprotju z drugimi semenskimi olji polarno. Ta lastnost omogoča, da se lahko veže na polarni del vode in se tako uporablja tudi za čiščenje kože.

Lepa koža z ricinusovim oljem

Odlično je kot nosilno olje za čiščenje obraza po metodi čiščenja z olji, saj je idealno za nego mastne, k aknam nagnjene kože. Ima namreč močno sposobnost čiščenja, nase veže nečistoče in deluje antiseptično in protivnetno. Ricinolenska kislina, ki jo vsebuje, preprečuje razrast bakterij in mikrobov, ki so odgovorni za akne, spodbuja obnovo celic in razstruplja.

Olje je odlično pri tovrstnih težavah, ker kožo nahrani, očisti in hkrati mehča. Koža bo videti sijoča in nežna. Priporočljivo je tovrstno negovanje ponavljati vsaj dva tedna. Če imate bolj suho kožo, pa olje uporabite v kombinaciji z drugimi olji, ki bodo koži dodali nekaj maščobe, saj lahko ricinusovo olje deluje nekoliko izsuševalno.

Ricinusovo olje zaseda na lestvici komedogenosti stopnjo 1, kar pomeni, da nevarnosti mašenja por praktično ni in ga lahko varno uporabljamo za nego vseh tipov kože.

Z oljem si lahko pomagamo tudi, ko nas preseneti sonce, saj omogoča odlično obnavljanje kože po poškodbah, ki jih povzročajo UV-žarki. Prav tako lahko olje uporabimo za zdravljenje drobnih odrgnin, bradavic, starostnih peg, gubic in za zdravljenje vnete in srbeče kože.

Trepalnice, kot jih imajo manekenke in igralkeRicinusovo olje za trepalnice

Najbolj odmevna uporaba ricinusovega olja je zagotovo uporaba za nego trepalnic, obrvi in las. V zadnjem času je ricinusovo olje v ta namen doživelo pravi pravcati bum.

V kolikor si želiš gostejših trepalnic ali obrvi, pograbi krtačko za nanašanje maskare in jo uporabi za nanos ricinusovega olja.

Lahko pa si privoščiš tudi oljno masko za lepe, goste in krepke lase. In kako to narediš? Nanesi olje na konice in na lasišče, pusti delovati kakšno uro ali pa jo pusti na laseh skozi vso noč, nato pa olje temeljito izperi. Masko lahko po potrebi uporabiš 2–3-krat na teden.

Še ena zanimiva prednost ricinusovega olja je ta, da izboljšuje strukturo kože.

Kaj to pomeni?

Ricinusovo olje je odlično za nego strij. Pomembno je, da začnem z negovanjem čim prej, ko so le-te še v začetni fazi, saj bo takrat olje najbolj učinkovalo. Njihov izgled pa lahko s tovrstno nego pomagamo omiliti tudi kasneje.

Zaradi te lastnosti je primerno tudi za nego nosečniščega trebuščka. Ker je precej gosto, mu lahko dodamo druga hranljiva olja, kot je jojobino olje, ali pa naravna masla, kot je karitejevo maslo in tako občutljivi koži nosečniškega trebuščka privoščimo izdatno nego proti strijam.

Ricinusovo olje ima namreč eno odlično lastnost, in sicer se zelo dobro vpija v kožo. S to lastnostjo lahko veliko globlje prodira v kožo in jo obnavlja.

Nič čudnega, da ga priporočajo tudi trenerji pri bolečinah v mišicah. Priporočajo, da olje namažemo na oboleli del, nato pa ta del prekrijemo s toplo krpo. S tem se bo še povečal učinek absorpcije. Na isti način priporočajo uporabo tudi pri bolečinah in težavah, ki so povezane z artritisom in revmo.

Nekatere študije se ukvarjajo tudi s tem, kako uporabiti ricinusovo olje za zdravljenje bolezni, kot so multipla skleroza, cerebralna paraliza, Parkinsonova bolezen in nekatere vrste tumorjev.
Ricinusovo olje – staro zdravilo proti zaprtju.

Pri nas se tovrstno zdravljenje, torej v namen zdravljenja zaprtja in podobnih prebavnih težav, olje ne uporablja in tudi ne priporoča več, saj zelo močno deluje na tanko črevesje in imamo danes za zdravljenje zaprtja boljše metode. Pred uporabo v tovrstne namene se najprej posvetujte z zdravnikom, saj ima oralno uživanje tudi stranske učinke, kot so nezmožnost zadrževanja blata, krči in driska.

Lajšanje menstrualnih težav

Ricinusovo olje po ljudski modrosti pomaga tudi pri menstrualnih težavah (krčih), saj povzroča krčenje mehkih tkiv. Naslednjič, ko te bodo mučili krči, vzemi krpo ali manjšo brisačo, jo prepoji z ricinusovim oljem in položi na trebuh. Za boljši učinek lahko daš na to oblogo še nekaj grelnega, npr. termofor, ki bo delovanje le še pospešil. Koristno je tudi, če tako oblogo naredimo še pred menstruacijo, saj bodo težave med samo menstruacijo veliko blažje ali pa jih ne bo več.

Nekoč pa naj bi olje uporabljali tudi pri porodih, in sicer za zmanjševanje časa rojevanja, a se v moderni dobi ricinusovega olja v ta namen pri nas ne uporablja več.

Ricinusovo olje naj bi bilo v uporabi tudi pri zdravljenju hemoroidov, ječmena in žolčnih kamnov.
Ricinusovo olje

Kje vse se še uporablja ricinusovo olje?

Ne le v kozmetične in zdravstvene namene, ricinusovo olje je pomembno tudi v industriji. Uporabljajo ga v barvah, lakih, plastiki, zavornih tekočinah, sredstvih proti insektom, mazilih, ki jih uporabljajo za avtomobile in druge stroje … Gre torej za olje s širokim spektrom delovanja in mnogimi zanimivimi človeku koristnimi učinki.

Ricinusovemu olju bi lahko zaradi lepotilnih učinkov rekli kar čudežno olje

Njegove pozitivne lastnosti so poznali že Egipčani. Uporabljali so ga kot zaščito pred draženjem kože. Danes, ko se veliko bolj poudarja naravna nega kože, pa se je njegova uporaba razširila.

Ricinusovo olje je tako postalo olje, na katerega prisegajo tudi številne manekenke, saj jim pomaga do naravno lepih trepalnic in čiste kože brez strij in aken.

Te je že zamikalo, da ga preizkusiš tudi ti?

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek