Retinol – zlati standard antiage nege

Retinol – zlati standard antiage nege

Da ljudje od nekdaj iščemo sestavino, ki bi nam pomagala čim dlje ohranjati mladost, je znano. In čeprav magična spojina, ki bi mladost ohranila za vedno, še ne obstaja, pa obstaja snov, ki velja za pravi zlati standard, ko govorimo o mladostnem videzu kože obraza. Gre za družino retinoidov, ki so postali sinonim za zdravo in mladostno kožo ter so nepogrešljiva sestavina v številnih lepotnih režimih. In med retinoide sodi tudi med lepotnimi poznavalkami čedalje bolj priznani retinol.

Ob omembi retinola morda najprej pomislimo, da gre za kakšno eksotično umetno spojino, a v resnici ni tako. Retinol je namreč oblika vitamina A, ki deluje kot močan antioksidant in ključna sestavina v procesu obnavljanja kože.

Ta maščobni topni vitamin je res pomemben za zdravje kože, saj spodbuja proizvodnjo kolagena ter izboljšuje teksturo in tonus kože.

Učinki retinola so znani že dolgo …

Retinol ima v kozmetiki in dermatologiji bogato zgodovino uporabe. Prvič so ga začeli uporabljati že v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Kasneje so ga uporabljali predvsem za zdravljenje aken in ga predpisovali v obliki retinoidnih krem, mazil in gelov za lokalno nanašanje, ki pa so kožo lahko precej dražili,

Morda se številni uporabniki še spomnijo luščenja in draženja kože, a k sreči so kasneje razvili tudi formule, ki vsebujejo stabilnejši retinol, ki je manj dražeč za kožo.

Od zdravljenja aken do mladostne in napete kože

Retinol je postal nujni standard pri zdravljenju aken zaradi svoje sposobnosti, da prodre v pore kože in odstrani odmrle kožne celice, kar preprečuje zamašitev por. Poleg tega ima tudi protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati rdečico in otekline, povezane z aknami.

Študije [vir 2] so pokazale, da lahko redna uporaba retinola zmanjša število aken, kar je privedlo do tega, da je postal ključna sestavina številnih izdelkov za nego kože, namenjenih zdravljenju aken.

A dermatologi so kmalu opazili tudi anti-aging učinke retinola …

Pacienti, ki so redno uporabljali retinol za zdravljenje aken, so poročali o izboljšanju teksture kože, zmanjšanju gub in drobnih linij ter bolj enakomernem tenu kože.

Nadaljnje raziskave so potrdile te ugotovitve in pokazale, da retinol spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, beljakovin, ki ohranjajo kožo čvrsto in elastično. Zaradi teh učinkov je retinol postal priljubljena sestavina v številnih izdelkih proti staranju kože in je danes nepogrešljiv del režima nege kože za tiste, ki si želijo ohraniti mladosten videz.

Kako deluje retinol?

Ko se retinol absorbira v kožo, se najprej pretvori v aktivno obliko – retinojsko kislino. Ta potem deluje tako, da spodbuja obnovo kožnih celic in s tem gladi površino kože, v podkožju pa pospešuje proizvodnjo kolagena in elastina ter zmanjšuje videz drobnih linij in gub. Poleg tega ima retinol tudi antioksidativne in protivnetne lastnosti.

Naslavlja tudi "inflammaging"

Znano je, da tudi vnetje povzroča hitro staranje kože, kar danes v lepotnih krogih imenujemo "inflammagin". Gre za skovanko iz besed inflamacija, ki pomeni vnetje, in aging, ki pomeni staranje. Če omilimo vnetje, tudi upočasnimo staranje.

Če strnemo učinke, so glavne prednosti retinola naslednje:

  • Zmanjšuje gube in linije: Redna uporaba retinola lahko zmanjša videz gub in drobnih linij ter izboljša elastičnost kože.
  • Izboljšuje teksturo in tonus kože: Retinol spodbuja obnovo kožnih celic, kar vodi v bolj gladko in enakomerno teksturo ter bolj enakomeren tonus kože.
  • Bojuje se proti aknam: Zaradi svojih protivnetnih lastnosti lahko retinol pomaga pri zmanjševanju aken in preprečuje nastanek novih izbruhov, saj zmanjša mašenje por.

Najboljše oblike retinola so manj dražeče, a izredno učinkovite …

Če so nekoč retinoide zaradi močnega draženja predpisovali predvsem dermatologi, pa je danes na trgu mogoče dobiti formulacije v obliki naprednih serumov, ki omogočajo manj draženja in hitrejše navajanje kože na retinoide. Sem sodita HPR retinoid in liposomski retinol

1. Granactive retinoid HPR oz.  Hidroksipinakolon Retinoat

V zadnjih letih so raziskovalci na področju nege kože razvili Hidroksipinakolon Retinoat , bolj znan pod komercialnim imenom Granactive retinoid HPR. Gre za napredno obliko nove generacije, ki ponuja izjemno stabilnost in manj draženja, zaradi česar je boljša izbira za občutljive tipe kože. Za razliko od klasičnega retinola se v koži ne pretvori v drugo obliko, ampak deluje takoj in takšen kot je. S tem zagotavlja hitre rezultate.

2. Za boljšo absorpcijo je odličen liposomski retinol

Ena od prelomnih inovacij v dostavi retinola v podkožje je koncept liposomalne inkapsulacije. Z inkapsulacijo retinola v liposome so raziskovalci razvili način zaščite pred razgradnjo retinola, kar zagotavlja njegovo stabilnost. Poleg tega ta dostavni sistem omogoča kontrolirano sproščanje retinola v podkožje, kar izboljšuje njegovo učinkovitost ter zmanjšuje draženje kože.

3. Kaj pa tisti "naravni retinol"?

Ko govorimo o naravnem retinolu v negi kože, je s tem največkrat mišljen bakuchiol. Bakuchiol je rastlinski izvleček iz semen rastline Psoralea corylifolia. V resnici sploh ne gre za retinol, izkazal pa je nekaj lastnosti v učinkovanju, ki so podobne retinoidom.

V iskanju nežnejših, a hkrati učinkovitih alternativ retinolu se je bakuchiol izkazal kot odlična naravna možnost, ki kože ne draži, ampak jo celo pomirja.

Številne študije [ vir 5] so bile izvedene za oceno učinkovitosti in tolerance kože bakuchiola v primerjavi z retinolom. Ugotovitve kažejo, da bakuchiol odraža učinkovitost retinola pri spodbujanju proizvodnje kolagena in pospeševanju obnove celic. Vendar pa je bakuchiol v nasprotju z retinolom bistveno nežnejši do kože, kar omogoča njegovo uporabo vsakodnevno in brez skrbi.

Tri v enem za trojno moč delovanja …

Za odlično sinergistično delovanje lahko uporabimo tudi formulacijo seruma, ki vsebuje vse tri spojine - liposomski retinol, HPR retinoid in bakuchiol.

Na ta način koži zagotovimo odlično delovanje retinoidov v podkožju, na površini kože, hkrati pa poskrbimo še za pomirjujoče učinke.

Kako začnemo z uvajanjem retinola?

Pri uporabi retinola je pomembno biti na začetku malce previden, saj lahko povzroči draženje in občutljivost kože. Pri zgoraj omenjenih oblikah je v primerjavi s klasičnimi retinoidi, kot je tretinoin, veliko manj draženja, a vseeno jih je treba uvajati počasi, da se koža res navadi in pripravi.

Priporočljivo je postopoma povečevati uporabo. To pomeni, da retinol uporabljamo le vsak tretji večer, ko pa ga koža dobro prenaša, pa lahko tudi vsak dan.

Retinol se uporablja samo ponoči, saj je koža ponoči bolj sprejemljiva za negovalne sestavine, hkrati pa je mlada in obnovljena koža bolj občutljiva na sončno sevanje, zato jo je dobro čez dan zaščiti s kremo z zaščitnim faktorjem.

Pomembno je tudi, da se uporabi retinola izognejo nosečnice, saj gre vendarle za obliko vitamina A, zanj pa je znano, da se mu morajo nosečnice izogibati.

Kralj antigae sestavin navduši vse, ki ga preizkusijo …

Na začetku uporabe je pričakovan učinek tudi ta, da se lahko koža nežno lušči ali pa dobimo kakšen mozoljček več. Gre za učinek, ki si ga v resnici želimo, saj pomeni, da izdelek, ki ga uporabljamo, deluje, koža pa se obnavlja in čisti. In točno to je razlog, da retinol že leta žanje navdušenje zapriseženih uporabnikov in dermatologov.

S sodobnimi in dostopnejšimi oblikami retinoidov je postal tudi stalnica domačih lepotilnih poličk, zato se glas o tej čarobni sestavini širi še naprej, retinol pa stalno dokazuje, zakaj velja za kralja antiage sestavin.

Viri:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/
  3. https://inspecsolutions.com/about-encapsulated-retinol/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10051651/
  5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.16918
  6. https://labmuffin.com/bakuchiol-better-than-retinol/