Reishi goba in njena uporaba

Reishi goba in njena uporaba

Reishi je goba, ki jo na Kitajskem poimenujejo kot »ling zhi«, kar pomeni »goba nesmrtnosti«. Gre za obliko divjih gob, ki se najpogosteje pojavljajo na razpadajočih hlodih in deblih.

Reishi je goba, ki jo na Kitajskem poimenujejo kot »ling zhi«, kar pomeni »goba nesmrtnosti«. Gre za obliko divjih gob, ki se najpogosteje pojavljajo na razpadajočih hlodih in deblih. Najdemo jih več vrst, najpogostejše pa so v rdeči barvi.
V preteklosti je bila reishi goba tako cenjena, da so organizirali prave odprave z namenom, da poiščejo to čudežno gobo. Na odprave so vzeli številne modrece, ki so uživali velik ugled, če so vedeli, kje jih najti. Gobe so nabrali, posušili in zmleli v prah in jih nato uživali po žličkah, z namenom, da si podaljšajo življenje.
Danes se reishi gobam pripisujejo številne pozitivne lastnosti, med katerimi je najpomembnejša ta, da poskrbi za naravno obrambo imunskega sistema. Imunski sistem je namreč ključen za zaščito pred bakterijami, virusi, paraziti in glivami, ki vdirajo v naš organizem ves čas. Med najmočnejše zaviralce imunskega sistema štejemo kronični stres, za katerem pa danes trpijo mnogi. Reishi gobe nas tako ščitijo pred virusi (gripa, nahod, …) in varuje pred različnimi vnetji.
Reishi gobe pomagajo tudi k zdravi žilni funkciji. Žilje namreč v času razvoja, rasti, staranja organizma in tudi fizičnih poškodb doživlja številne spremembe. Goba reishi pozitivno vpliva na žile, jih podpira pri njihovem delovanju in prenosu krvi in limfe po telesu.

Uporaba reishi gobe
Reishi gobe so netoksične, tako da jih lahko uživate vsak dan. Priporočena dneva količina je 1-2 čajni žličke. Lahko jih vmešate v vodo, naravni sok, jogurt, smoothie.