Razstrupimo svoje telo viška estrogena

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

sojaHormoni so izjemno pomembni kemični prenašalci, ki vplivajo na naše zdravje. Celoten endokrini oz. hormonalni sistem deluje kot celota in kontrolira raven hormonov v krvnem obtoku. Če ti niso v ravnovesju lahko to privede do resnih zdravstvenih težav.

Estrogeni so hormoni, ki jih vglavnem proizvajajo jajčniki, v manjši meri pa posteljica, nadledvična žleza in maščobne celice. Vključeni so pri razvoju in dozorevanju ženskega reproduktivnega sistema in rasti maternice v nosečnosti.

Zakaj je pomembno, da govorimo o estrogenu? Ker se premalo zavedamo, da je naše okolje nasičeno z estrogenom, kar lahko pusti posledice na našem zdravju. Njegovo neravnovesje lahko namreč privede do mnogih bolezenskih stanj, ki jih če nismo pozorni na simptome težko povežemo z nivojem estrogena v krvi.

Poznamo naravne in sintetične estrogene oziroma estrogenom podobne snovi.
Naravni estrogeni
Naravne estrogene najdemo v hrani in jih imenujemo fitoestrogeni. Ti skrbijo za ravnovesje estrogena v našem telesu zato jih je priporočljivo redno uživati, sploh kadar naše zaloge estrogena v telesu kopnijo, to je v predmenopavznem in menopavznem obdobju. Uživanje fitoestrogenov ima dokazano pozitivne učinke pri menopavzalnih simptomih, osteoporozi in srčno-žilnih bolezni.


Seznam živil bogatih z estrogenom:
- mleto laneno seme
- sezamovo seme
- sončnična semena
- čičerika
- fižol
- grah
- suhe marelice
- česen
- grozdje
- datlji
- suhe slive


Sintetični estrogeniRazstrupimo svoje telo viška estrogena
Sintetični estrogeni ali ksenoestrogeni so endokrini oz. hormonski motilci. To so sintetične snovi, ki v telesu posnemajo hormone in se vežejo na njihove receptorje. S tem sprožijo prekomerno izražanje genov ali zavrejo njihovo prepisovanje in s tem zavirajo delovanje naravnih hormonov. Posledica je lahko zmanjšana plodnost, bolezni spolnih organov (endometrioza, sindrom policističnih jajčnikov, neplodnost), debelost... Najdemo jih predvsem v kozmetiki, čistilih in predelani hrani (mlečni izdelki, meso, gensko spremenjena soja).


Kako se jim izognemo?
- Izogibajmo se izdelkom, ki vsebujejo parabene, BPA, alkohol, DEA, TEA, MEA, ureo, ftalate, fosfate, sulfate in glikole;
- Znebimo se plastike: endokrini motilci prehajajo iz plastike v našo hrano in pijačo, zato ne pijte iz neustreznih plastičnih kozarcev in ne segrevajte hrane v plastičnih posodah;
- Previdno s sojo: na trgu prevladuje genetsko spremenjena soja, ki je bogata s hormonskimi motilci;
- Uporabljajmo ekološka čistila in pralna sredstva npr. soda bikarbona
- Izogibajmo se predelani industrijski hrani in raje posežimo po lokalnih izdelkih, biološke ali organske predelave; ponudbo ekološke prehrane iz Malince si poglej tukaj.
- Uživajmo brokoli, brstični ohrovt, cvetačo in listnati ohrovt: ti vsebujejo flavone in indole, ki so zelo učinkoviti v boju z viški estrogena v telesu.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Mateja Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek