Razstrupimo svoje telo viška estrogena

Razstrupimo svoje telo viška estrogena

Estrogenska dominanca je izraz, ki se uporablja za opis stanja, pri katerem v telesu pride do neravnovesja hormonov estrogena in progesterona. To pomeni, da imamo v preveč estrogena v primerjavi s progesteronom ali pa naše telo ne more učinkovito presnavljati in izločati estrogena. Toda kaj tako stanje v resnici pomeni in ali je lahko nevarno …

Kaj je estrogen?

Estrogen je hormon, ki nastaja v ženskem reproduktivnem sistemu. Največ ga proizvajajo jajčniki, v manjši meri pa posteljica, nadledvična žleza in maščobne celice. Odgovoren je za razvoj sekundarnih spolnih znakov, kot sta razvoj prsi in uravnavanje menstrualnega cikla.

Estrogen se v majhnih količinah proizvaja tudi pri moških, kjer ima vlogo pri gostoti kosti in presnovi holesterola. Pri ženskah raven estrogena niha med menstrualnim ciklom in znatno upade v menopavzi. Predvsem v menopavzi ga lahko ženskam predpiše tudi ginekolog, saj lahko dodajanje omili simptome menopavze in potencialni razvoj osteoporoze.

Kaj pa, ko je estrogena v telesu preprosto preveč …

Včasih pride do tega, da je v telesu estrogena preveč, kar imenujemo tudi estrogenska dominanca.Do tega lahko pride iz več razlogov, med drugim lahko prevlado estrogena povzročijo …

• Hormonska neravnovesja: do prevlade estrogena lahko pride, če ima oseba preveč estrogena v primerjavi s progesteronom ali če telo ne more učinkovito presnavljati in izločati estrogena.
• Stres: kronični stres lahko vpliva na proizvodnjo in presnovo hormonov, kar vodi v hormonsko neravnovesje.
• Slaba prehrana: prehrana, ki vsebuje veliko predelane in sladke hrane, lahko poruši hormonsko ravnovesje in prispeva k prevladi estrogena.
• Toksini iz okolja: nekatere kemikalije, na primer tiste, ki jih najdemo v nekaterih vrstah plastike, pesticidih in izdelkih za osebno nego, lahko porušijo hormonsko ravnovesje in prispevajo k prevladi estrogena.
• Nekatera zdravila: zdravila, kot so kontracepcijske tablete in hormonsko nadomestno zdravljenje, lahko vplivajo na raven hormonov in prispevajo k prevladi estrogena.

Prevladovanje estrogena je pogosto povezano z različnimi simptomi, vključno s povečano telesno težo, napihnjenostjo, nihanjem razpoloženja, nerednimi menstruacijami in težavami s plodnostjo.

Poveča lahko tudi tveganje za nekatera zdravstvena stanja, kot sta rak dojk in miomi maternice.

Najbolj pogosti so tako naslednji simptomi:

• nenormalna menstruacija (močne/boleče menstruacije),
• hud PMS in občutljivost prsi ali endometrioza,
• neplodnost ali težave z zanositvijo,
• zmanjšan libido,
• glavoboli in migrene,
• napihnjenost, otekanje in zadrževanje vode, celulit,
• nihanje razpoloženja, utrujenost, anksioznost in depresija,
• povečanje telesne teže, zlasti okoli bokov in stegen

Kako si lahko pomagamo?

Pri premagovanju estrogenske dominance si vsekakor lahko pomagamo s spremembo življenjskega sloga, kot sta zdrava prehrana in redna telesna dejavnost.

Osredotočiti se je treba na raznoliko prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi žiti in pustimi beljakovinami ter se izogibati predelani hrani in hrani z visoko vsebnostjo maščob, ki lahko prispeva k še večjemu izločanju estrogena.

K znižanju estrogena lahko pripomore tudi redna telesna dejavnost. Dobro je poskrbeti za vsaj pol ure gibanja na dan, paziti pa moramo, da ne pretiravamo s treningi, saj lahko pri pretreniranosti hormonsko ravnovesje še bolj podremo.

Tudi stres lahko poruši hormonsko ravnovesje in prispeva k prevladi estrogena, zato je dobro poleg fizične aktivnosti poskrbeti tudi za tehnike, ki pripomorejo k zmanjševanju stresa. Sem sodijo meditacija, joga, globoko dihanje pa tudi petje in ples ter preživljanje časa s pozitivnimi ljudmi.

Tako za zmanjševanje stresa kot tudi za ohranjanje hormonskega ravnovesja pa je izredno pomemben zadosten spanec. 7-9 ur spanja na noč naj bo torej navada, ki je ne smemo izpustiti, če res ni nujno.

Endokrini motilci v okolju

Obstajajo kemikalije in toksini, ki jih najdemo v nekaterih izdelkih za osebno nego in gospodinjskih čistilih, ki lahko porušijo hormonsko ravnovesje in prispevajo k prevladi estrogena. Tem snovem pravimo endokrini motilci …

Endokrini motilci so snovi, ki ovirajo normalno delovanje endokrinega sistema, sistema žlez, ki proizvajajo hormone in ki pomagajo uravnavati različne telesne funkcije. Ti motilci so lahko naravni ali sintetični in lahko na endokrini sistem vplivajo na več načinov. Lahko na primer posnemajo ali blokirajo delovanje hormonov, spreminjajo proizvodnjo ali presnovo hormonov ali posegajo v signalne poti, ki jih hormoni uporabljajo za komunikacijo s celicami.

Obstaja veliko različnih vrst endokrinih motilcev, vključno s kemikalijami, pesticidi in težkimi kovinami. Nekateri posnemajo tudi estrogen – to so sintetični estrogeni ali ksenoestrogeni.

Katerim snovem se torej moramo izogibati …

Nekateri primeri znanih endokrinih motilcev so bisfenol A (BPA), ftalati, dioksini, snovi, ki jih najdemo pod imeni DEA, TEA in MEA in poliklorirani bifenili (PCB).

Te snovi lahko najdemo v izdelkih, kot so plastika, izdelki za osebno nego, hrana in gospodinjska čistila. Pozorni moramo biti tudi pri predelani hrani. 

Odločimo se tudi za uporabo naravne kozmetike, ki teh snovi ne vsebuje oz. vsebuje le snovi, za katere je jasno navedeno, kaj so.

Potencial iz narave …

Diindolilmetan (DIM) je spojina, ki je naravno prisotna v križnicah. To so rastline, kamor sodijo brokoli, zelje in brstični ohrovt. Ponekod je na voljo tudi v obliki prehranskih dopolnil in se včasih uporablja za zdravljenje estrogenske dominance.

Če se odločimo za uživanje dodatka, potem to storimo po posvetu z zdravnikom oz. izkušeno osebo, pri uživanju križnic pa morajo biti pozorni tudi tisti, ki imajo težave s ščitnico, saj križnice vsebujejo snovi, ki zavirajo delovanje ščitnice.

V primeru, da teh težav nimamo, pa os lahko križnice odlično pomagalo za bolj proti višku estrogena. Spojina DIM, ki jo križnice vsebujejo naj bi pomagala uravnovesiti raven estrogena v telesu, saj spodbuja presnovo estrogena v manj močne oblike. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za zdravstvene težave, povezane z estrogenom, kot sta rak dojk in maternični fibroidi oz. miomi.

Obstaja celo nekaj znanstvenih dokazov, ki podpirajo uporabo DIM pri prevladujočem estrogenu, vendar je potrebnih več raziskav, da bi v celoti razumeli njegovo učinkovitost. Vsekakor pa se v križnicah morda skriva odgovor na težavo, ki danes pesti vse več žensk …

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.