Prosena moka in njena uporaba

Prosena moka in njena uporaba

Proso je staro žito, ki so ga nekoč uporabljali za praznične jedi, kasneje je veljalo za hrano revnih, danes pa je spet cenjeno žito, saj vemo, kako neverjetno hranljivo je. Gre za živilo, ki je odlično za zdravje in prav tako odlično za pripravo številnih jedi in kulinaričnih specialitet.

Prehranske lastnosti prosa so ljudem koristne že tisočletja. O njem piše že v Stari zavezi Svetega pisma, pa tudi v besedilih iz stare Grčije in Rima. Proso tudi izredno hitro raste in za dozorevanje potrebuje skoraj samo polovico tistega časa, ki ga potrebujeta riž in pšenica. To je prispevalo k hitri širitvi tega žita po Aziji in v Evropi.

Proso je znano tudi po svoji prilagodljivosti, saj lahko uspeva na suhih območjih z minimalno količino vode, lahko pa raste tudi v zmernejših podnebnih pasovih. Je bogato s hranilnimi snovmi in je zato že stoletja osnovno živilo v prehrani vseh celin.

Zdravo in koristno

Proso vsebuje vlaknine, ki spodbujajo zdravje prebave in pomagajo uravnavati delovanje črevesja. Hrani namreč mikrobiološke kulture v črevesju, ki so pomembne za zdravo prebavo, pa tudi imunski sistem in splošno zdravje človeka. Ker ne vsebuje glutena, je proso tudi odlično živilo za tiste, ki glutena ne smejo uživati ali pa se mu izogibajo.

Zelo popularne so prosene kaše, ki so bile kot živilo za lepe lase znane že v času naših babic …

Prosena moka vsebuje veliko silicijeve kisline, ki je pomembna za rast las, in magnezija, zato pripomore k utrjevanju las in nohtov. Proso je koristno tudi pri zdravljenju prezgodnje plešavosti, saj hranila v njem spodbujajo prekrvavitev lasišča in pospešuje rast las.

Proso je bogato tudi z beljakovinami, ki so zelo priporočljive za ljudi z izpadanjem las. Za zdrave lase je potreben zadosten vnos beljakovin, saj je večina las sestavljena iz beljakovin. Beljakovina, ki jo najdemo v celicah las, se imenuje keratin in je neposredno odgovorna za sestavo vsakega lasu. Pomanjkanje beljakovin lahko povzroči hudo izpadanje las. Z zadostnim vnosom prosa se lasje okrepijo, postanejo močnejši in manj nagnjeni k lomljenju.

Zaradi raznovrstne hranilne sestave spadajo proso in prosena živila med hrano, ki bi jo morali pogosto dodati na jedilnik. In sem sodi tudi prosena moka …

Uporaba prosene moke

Prosena moka je zmleta oluščena prosena kaša, ki jo lahko iz kaše zmeljemo tudi sami. Največ se uporablja pri peki, kjer je cena njena lahkotna tekstura, večina pa meni, da daje kruhu in drugim živilom nekoliko sladek in oreškast okus.

Proseno moko lahko dodajamo tudi testu za kruh, če pa je ta narejen zgolj iz prosene moke, moramo vzeti v zakup, da bo ta nekoliko drobljiv. Moko lahko uporabimo tudi kot gostilo za omake in juhe.

Kruh, palačinke in še kaj …Sladice s proseno moko

Čista prosena moka je v receptih redko uporabljena, pa vendar lahko s kombiniranjem sestavin pripravimo odlične recepte.

Prosene palačinke brez glutena so primer recepta, kjer je prosena moka glavna sestavina, oplemenitimo pa jih lahko z lanenimi semeni, raznimi namazi ali pa z gozdnimi sadeži.

Bavarske preste na zdrav način dokazujejo, da lahko proseno moko odlično združimo tudi s pšenično in pričaramo slastne preste, ki so ne le okusne, ampak tudi lepe.

Fit sacher kocke pa bodo navdušile vse ljubitelje bolj zdravih sladic, prosena moka pa jim daje dodatno hranilno vrednost, ki ko vsekakor nadgradi slasten čokoladni okus.

Ko imamo najraje kar proseno kašo …

Vsi tisti, ki obožujejo proseno kašo na tisoč in en način, vedo, da gre za okusno jed, ki je res preprosta za pripravo.

Na kakšne vse načine jo lahko pripraviš, pa si poglej s klikom na povezavo TUKAJ.