Probiotiki za otroke

Probiotiki za otroke

V današnjem svetu, kjer je hrana vse bolj predelana in življenjski slog hitrejši, je ohranjanje optimalnega zdravja naših otrok postalo še posebej pomembno. Vse več je tudi alergij na hrano, zato so naše izbire omejene. Eden izmed načinov, kako lahko otrokom pomagamo, je zagotavljanje zdrave in pestre črevesne flore in eden od načinov, kako to storiti, so probiotiki za otroke …

Nesporno je, da ima največjo vlogo pri tem, kako se bo razvijal otrokov imunski sistem in kako pestra bo njegova črevesna flora, izbor živil, ki morajo biti zdrava in otroku prijazna. Sadje in zelenjava, po možnosti ekološko pridelana, sta na prvem mestu, saj s surovo hrano vnesemo najrazličnejše bakterije in tudi vlaknine, ki jih te bakterije jedo.

Bakterije – beseda, ki se je ne smemo bati

Z besedo bakterije veliko prevečkrat povezujemo slabe reči in bolezni in res je, da so za to lahko odgovorne bakterije, in sicer tiste slabe bakterije. V človeškem organizmu in tudi v organizmu otroka pa živijo tudi dobre bakterije – mikrobiološke kulture, ki jih bolje poznamo pod imenom probiotiki in pomembni so tudi probiotiki za otroke ...

Probiotiki za otroke in njihova vloga

Probiotiki so žive bakterijske kulture, ki pomagajo pri vzpostavljanju in vzdrževanju zdravega ravnovesja bakterij v črevesju. Ko se dojenček rodi, pride na svet z nezrelim črevesnim mikrobiomom, ki se postopoma razvija že v prvih letih življenja. Izredno pomembno je to, kar otrok zaužije do vsaj osmega leta starosti, čeprav je pomembno tudi tisto, kar zaužijemo kasneje, saj gre v primeru mikrobioma za krhko ravnovesje, ki ga je treba vzdrževati.

Probiotiki za otroke so torej bistvenega pomena, saj podpirajo razvoj in uravnavajo črevesni ekosistem, ki je ključen za prebavo in imunski sistem.

Naravni probiotiki za otroke

Otroci se ob rojstvu prvič srečajo s koristnimi bakterijami med prehodom skozi rojstni kanal in ob stiku z materinim mlekom ter okoljem. To je njihov prvi stik z mikrobiomom, ki bo igral ključno vlogo pri oblikovanju njihovega imunskega sistema in splošnem zdravju. Vendar pa lahko različni dejavniki, kot so uporaba antibiotikov in zdravil, nezdrava prehrana ali bolezni, porušijo ravnovesje črevesne mikroflore, kar lahko vodi do različnih zdravstvenih težav.

Hrana je vir, kjer so skriti naravni probiotiki za otroke

Ena od možnosti za dodajanje koristnih bakterij je fermentirana hrana, ki naravno vsebuje veliko število najrazličnejših dobrih bakterij. Naravni probiotiki za otroke so pogosto prisotni v živilih, kamor prištevamo jogurte iz kravjega mleka ali pa tudi fermentiran kokosov jogurt, fermentirane mlečne izdelke, kot je kefir, kislo zelje, kislo repo, fermentirane kumarice in tudi kimchi

Gre torej za pestre možnosti, v katerih se skrivajo naravni probiotiki za otroke, a pogosto se zgodi, da jim niso najbolj okusne. 

Vsekakor jih lahko poskusimo dodajati vsaj v manjših količinah, ker pa je v akutnih razmerah, kot so driska, zaprtje ali trebušne viroze to veliko hitrejši način, se starši radi odločimo za poskus s probiotiki za otroke v obliki prehranskega dopolnila.

Najboljši probiotiki za otroke in prehranska dopolnila

Obstaja veliko različnih probiotičnih sevov, zato je pomembno vedeti, kateri probiotiki za otroke so res dobri in primerni. Najboljši probiotiki za otroke običajno vsebujejo seve, ki so naravno prisotni v človeškem črevesju in so dokazano koristni. 

Izstopajo tri pomembne mikrobiološke kulture: 

• Lactobacillus gasseri, 
• Bifidobacterium bifidum in 
• Bifidobacterium longum.

Te kulture so se izkazale za učinkovite tudi v kliničnih študijah, saj naj bi izkazovale tudi protivnetne učinke, učinke v primeru alergij, konjunktivitisa in tudi prehladov.

Vse tri vrste so naravno prisotne v črevesju in jih zato telo otroka dobro sprejeme, dokumentirane pa so tudi v mednarodni mikrobioloških banki kultur, kar dokazuje njihovo delovanje za dobrobit telesa.

Kako vključiti probiotične mikrokulture v otrokovo prehrano?

Pri uvajanju probiotikov za otroke v prehrano je pomembno, da začnemo počasi. Najboljši probiotiki za otroke so tisti, ki jih lahko preprosto vključimo v vsakodnevno rutino in jih otroci tudi sprejmejo. 

Če otrok to sprejema, lahko začnemo z majhno količino fermentiranega živila, odlična možnost pa so tudi prehranska dopolnila z varnimi in otrokom primernimi mikrobiološkimi sevi.

Probiotiki za otroke na zabaven, a varen način

Najboljši probiotiki za otroke so poleg drugih lastnosti, kamor štejejo primerni sevi, tudi taki, ki so varni in preverjeni. To pomeni, da ne smejo vsebovati škodljivih umetnih snovi, barvil in umetnih konzervansov ali alergenov. Dobro je tudi, da se izognemo sladkorjem, saj je sladkor znan po tem, da v črevesju hrani predvsem tiste slabe bakterije, ki jih ne želimo.

Možnost, ki jo imajo otroci res radi, je npr. probiotično prehransko dopolnilo v obliki bonbonov.
 
Seveda gre za bonbone, ki vsebujejo žive mikrobiološke oz. probiotične kulture, a so narejeni po strogih standardih, ki vključujejo naravne sestavine brez zgoraj omenjenih sladkorjev in umetnih dodatkov. 

Odličen primer so gumi bonboni iz veganske želatine, ki je narejena iz sadnega pektina – vanjo namreč enostavno ujamemo žive kulture, otroci pa bodo prehransko dopolnilo sprejeli kot zdravo dnevno sladkanje – kar je odličen kompromis namesto pravih bonbonov ali drugih sladkarij.

Naložba za življenje 

Probiotiki za otroke predstavljajo pomemben korak k zagotavljanju optimalnega zdravja. Z izbiro najboljših probiotikov za otroke in vključevanjem naravnih virov v prehrano otrok pa lahko pomagamo krepiti njihov imunski sistem, izboljšati prebavo in podpirati splošno dobro počutje. 

Zagotovo gre pri uvajanju dodatkov s probiotiki za trud in naložbo v dolgoročno zdravje naših otrok, to pa je nekaj, kar je želja prav vsakega starša …
 

Avtor: Malinca

Želiš več informacij povezanih s starševstvom in otroki?
Vpiši svoje podatke in na email ti bom poslala najzanimivejše vsebine in novosti povezane s starševstvom.
Želim prejemati e-sporočila z vsebinami, ki so povezane s starševstvom. E-sporočila bomo pošiljali do 2x mesečno.

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.