VIDEO: Priprava obrokov vnaprej
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

VIDEO: Priprava obrokov vnaprej

Če tudi tebi med tednom zmanjkuje časa za pripravo okusnih obrokov, ti bo priprava kosil vnaprej zelo všeč. Z Malinco Andrejo sva se skupaj lotili priprave kosil vnaprej. Ugotovili sva, da lahko z nekaj preprostimi sestavinami v dobrih dveh urah, ki si ju vzamemo med vikendom, pripravimo obroke za cel teden vnaprej.

Tako prihranimo na času, v hladilniku pa nas vedno čaka okusen obrok, ki nasiti in nas napolni s hranili.

Kako se lotimo priprave kosil vnaprej?

Najprej moramo seveda v trgovino ali na vrt po sestavine.

Nakupovalni listek sestavin:

* 2 srednje velika kosa piščančjih prsi
* 2 večja fileja lososa
* 300 g mletega govejega mesa
* 2 jajci
* 50 g ovsenih kosmičev
* 80 g mešanice semen (sončninčna, lanena, sezamova,...)
* 800 g paradižnika v koščkih
* 200 g fusilov oz. testenin
* 1 skodelica riža
* 1 skodelica kvinoje
* ½ limone
* 2 sladka krompirja
* 5 narezanih paprik
* 2 korenčka
* 250 g brokolija
* 1 velika čebula
* 2 stroka česna

* Nekaj redkvic
* 200 g češnjevega paradižnik
* 1 konzerva kuhane čičerike
* Oljčno olje
* 1 dl vode

* Začimbe: bazilika, origano, rožmarin, kurkuma, poper, paprika v prahu, sol

Priprava obrokov vnaprejPriprava jedi

Za ponedeljek pripravljamo: piščanca, riž, popečeno zelenjavo ter malo kuhanega brokolija.

Za torek pripravljamo: pečenega lososa in sladek krompir.

Za sredo pripravljamo: Čufte z omako in kuhan riž.

Za četrtek pripravljamo: Kvinojo, pečenega lososa in popraženo zelenjavo.

Za petek pripravljamo: Testeninsko solato s čičeriko, češnjevim paradižnikom, redkvico in naribanim korenčkom. S kisom in oljem solato začinimo takrat, ko solato potrebujemo.


PRIPRAVA MESA

Popečen piščanec

SESTAVINE:
* 2 srednje velika kosa piščančjih prsi
* Sol, poper, kurkuma, paprika v prahu
* Olivno olje 

OPIS POSTOPKA: Piščanca narežemo na koščke, ga začinimo s soljo, poprom in kurkumo. Piščanca popečemo v olivnem olju.

Losos s sladkim krompirjem 

SESTAVINE:
* 2 večja fileja lososa
* 1/2 limone
* 2 sladka krompirja
* 4 žlice olivnega olja
* sol
* poper in rožmarin

OPIS POSTOPKA: Lososa operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Lososa razrežemo na štiri kose in damo na pekač. Vanj po površini naredimo zareze in začinimo s soljo ter poprom. Na vsak košček damo vejico rožmarina in pokapljamo z limoninim sokom. Sladek krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Potrosimo ga po celem pekaču k lososu. Pečemo v segreti pečici, in sicer 25 minut pri 180 stopinjah.

Čufti s paradižnikovo omako

SESTAVINE:
Mesne kroglice:
* 300 g mletega govejega mesa
* 1 Čebula
* 2 Česna
* Olivno olje
* 2 jajci
* 50 g ovsenih kosmičev
* 80 g mešanice semen
Omaka:
* 800 g paradižnika v koščkih
* bazilika, origano, kurkuma, poper, sol
* 1 dl vode

OPIS POSTOPKA: Mesne kroglice: K mesu damo dve jajci, 50 g ovsenih kosmičev in 80 g mešanice semen. Dodamo še pol žličke soli, poper, kurkumo in žličko mlete paprike. V olivnem olju prepražimo čebulo in česen in razdelimo na tri dele. Tretjino popražene čebule in česna dodamo k mesu in dobro premešamo in pregnetemo. Oblikujemo mesne kroglice in jih popečemo v ponvi na olivnem olju.

Paradižnikova omaka: K delu popražene čebule in česna damo 800 g paradižnika v koščkih. Dodamo malo narezane sveže bazilike, origana, popra in žličko soli. Odvisno od gostote pelatov lahko dodamo še 1 dl vode. Potem omako kuhamo vsaj 20 minut.

Na koncu čufte zložimo v pekač, prelijemo s kuhano paradižnikovo omako in damo v pečico. Pečem0 25 min pri 180 stopinjah.


PRIPRAVA ZELENJAVE

Pražena zelenjava

SESTAVINE:
* 5 velikih narezanih paprik
* 1 narezan korenček
* sol, rožmarin

OPIS POSTOPKA: Naprej v olivnem olju popražimo korenček, ker se praži najdlje. Potem dodamo še papriko.

Kuhan brokoli

SESTAVINE:
* 250 g brokolija

OPIS POSTOPKA: V posodi na hitro pokuhamo brokoli.

Sveža zelenjava

Naribamo en korenček, zrežemo redkvice in češnjev paradižnik ter prihranimo za solato.


PRIPRAVA PRILOG

Po navodilih z embalaže skuhamo 1 lonček riža.

Po navodilih z embalaže skuhamo 1 lonček kvinoje.

Po navodilih z embalaže skuhamo 200 g fusilov oz. testenin.


In kako pripravljene jedi zložimo po dnevih?

1. dan

Popečen piščanec z zelenjavo in rižem

V posodico zložimo piščanca, polovico skuhanega riža (polovico prihranimo za 3. dan) in polovico popražene zelenjave ter pokuhanega brokolija.

2. dan

Pečen losos s sladkim krompirjem

V posodico damo samo 2 kosa lososa (preostala dva prihranimo za 4. dan) in ves sladki krompir.

3. dan

Čufti v paradižnikovi omaki z rižem

V posodico damo 3 čufte z omako in preostalo polovico kuhanega riža.

4. dan

Kvinoja z zelenjavo in lososom

V posodico damo kvinojo in dodamo preostala dva kosa pečenega lososa. Dodamo še preostalo polovico popražene zelenjave in brokolija.

5. dan

Testeninska solata z zelenjavo

V posodico damo kuhane fusile oz. testenine in dodamo še čičeriko, vnaprej narezan češnjev paradižnik, redkvico in en nariban korenček. S kisom in oljem prelijemo, preden pojemo.

 

Oglej si video spodaj in se prepričaj, kako preprosta je lahko priprava kosil za cel teden.

RECEPTE PRIPRAVILI: Malinca Nastja in Malinca Andreja

Kuhinja: dom24

* 2 srednje velika kosa piščančjih prsi * Sol, poper, kurkuma, paprika v prahu * Olivno olje  Piščanca narežemo na koščke, ga začinimo s soljo, poprom in kurkumo. Piščanca popečemo v olivnem olju.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.