Preženimo strije s pomočjo matere narave

Preženimo strije s pomočjo matere narave

Strije so ena bolj zoprnih sprememb na koži, našemu zdravju sicer niso nevarne, so pa neprijetne na pogled. Gre za kožne gube oz. črte na koži, ki so sprva škrlatno rdeče, nato pa postanejo sive. S strijami se spopada kar 75% nosečnic, pogosto pa prizadanejo tudi moške. Pri moških se najpogosteje pojavijo po rokah in na ramenih, pri ženskah pa na trebuhu, zadnjici, stegnih in prsih.

Zakaj nastanejo?
Nastanejo kot posledica tanjšanja in raztezanja ter ponovnega krčenja kože, ki se dogaja v kolagenski plasti kože pod povrhnjico, čisto natančnega vzroka za nastanek pa zaenkrat še ne poznamo. Na njihovo pojavnost med drugim dokazano vplivajo dednost, prekomerna telesna teža in hormonske spremembe v nekaterih življenjskih obdobjih. V celoti se jih v nekaterih primerih ne da odstraniti, lahko pa njihov videz izboljšamo do mere, da postanejo komaj vidne. V prvi vrsti moramo biti vselej pozorni na zadostno vlaženje naše kože.

Kako jih odpravimo?
Kože ne vlažimo samo z negovalnimi kremami, temveč tudi s pitjem zadostne mere tekočine. Vsekakor je na vlaženje kože in na optimalno telesno težo priporočljivo biti pozoren že pred samim nastankom strij, vendar nikar ne obupujmo, tudi če se s strijami že spopadamo. Poznamo namreč kar nekaj povsem naravnih načinov, ki nam uspešno pomagajo v boju s strijami, da te sčasoma zbledijo ali popolnoma izginejo.

Kokosovo olje
Eden najboljših načinov za vlaženje kože je vsekakor nega telesa s kokosovim oljem, ki se v kožo neverjetno hitro vpije in ne pušča mastnih madežev. Hladno stiskano kokosovo olje je sestavljeno iz nasičenih maščobnih kislin (lavrinske, kaprinske, kaprilne itd.), vsebuje tudi vitamine in minerale. Vitamini A, B in E se skozi povrhnjico absorbirajo v globlje plasti kože, dolgotrajnejša nega s kokosovim oljem pa kožo pomladi, preprečuje nastanek gub in odpravlja strije.

Kakavovo maslo
Tudi kakavovo maslo pomaga pri regeneraciji kože in jo ohranja vlažno. Bogato je z omega-6 in omega-9 maščobnimi kislinami, vsebuje pa tudi antioksidante, od katerih je najpomembnejši vitamin E, ki celice varuje pred oksidativnim stresom. Tako kot kokosovo je tudi kakavovo maslo hitro vpojno, strije pa bodo ob redni uporabi postale zgolj neprijeten spomin.

Karitejevo maslo
V karitejevem maslu najdemo vitamine A, E in F ter druge vitamine in minerale, ki pomagajo kožo ohranjati vlažno in voljno, poleg tega pomaga obnavljati poškodovano kožo. Vsa našteta olja so primerna za nego kože, kadar se spopadamo s strijami, učinki pa so podobni. Izbrati si moramo tisto, ki nam najbolj odgovarja, merilo je lahko tudi vonj. V izbrano maslo lahko vmešamo še nekaj kapljic eteričnega olja sivke, ki se prav tako zelo dobro obnese pri odpravljanju strij.

PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.