Pirin kruh brez gnetenja
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Pirin kruh brez gnetenja

9

SESTAVINE:
* 250 g pirine bele moke
* 250 g krušne bele moke
* 7 g suhega kvasa
* 12 g himalajske soli
* žlička mletega lanenega semena
* 0,5 L mlačne vode 

OPIS POSTOPKA:
 Moko pretresemo v posodo, dodamo kvas, laneno seme, sol in zalijemo s 1/2 količine vode. Maso v posodi premešamo s plastično lopatko in postopoma dodajamo preostalo količino vode. Čeprav smo tega vajeni, testa ne gnetemo, ampak pustimo da vsaj 4 ure vzhaja. Vmes ga nekajkrat zopet premešamo z lopatko. Testo prestavimo v pripravljen (pomokan) pekač in pečemo v ogreti pečici, na ventilacijskem programu. Najprej na cca. 20 minut na 220stC, potem pa še cca. 20 minut na 200 stC. Preden zaključimo s peko, konico noža zarinemo v sredico kruha in preverimo če je dovolj pečen - vlažna konica noža kaže, da bi se moral kruh še malo zapeči. Pri tem receptu lahko moko menjamo po želji, lahko pripravimo tudi kruh iz ene vrste moke ali več. Pomembne so le količine sestavin iz opisa. 

ČAS PRIPRAVE: 10 minut priprava + 4 ure vzhajanje + 40 minut peka = 4 ure in 50 minut 
RECEPT PRIPRAVILA: Iva Džudović - Ljubezniva

Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (9)

Iva Džudović

Huh najprej bi morala probat, da bi lahko to za ziher odgovorila :P

Neventilacijska? Verjetno. Ne vem zakaj ne bi. Samo naj se potem peče mogoče manj časa. oz. opazujemo kruh med peko, da se ne bi po nepotrebnem zažgal.

Pekač? 22cmx35cm - jaz imam tega, gre pa tudi v manjšega, pa višjega - mislim tiste manjše, ki so prav za kruh.

Malinca

Hojla, Janja
ajdova moka je zelo težka in brez glutena zato priporočamo mešanje s še kakšno drugo moko.

Andrea Potočnik

Zanima me, kak pekač bi bil primeren za to količino, da se mi preveč ne razleze, saj je masa dokaj tekoča.

Natasa

Zdravo!
Ali kruh uspe tudi v neventilacijski pecici?

Janja Tretjak

Suoer zgleda, me pa zanima ali bi šlo samo z ajdovo moko? Ali ste poskusili, se obnese?

Malinca

Janja, žal NE kvas je pomembna sestavina v tem receptu, če želimo, da le-ta uspe.

Malinca

Jelka, seveda lahko uporabite navadno sol.

Anja

Ali bi lahko naredila brez kvasa.
Hvala Anja

jelka krompič

zanima me če mora biti obvezno himalajska sol ali je lahko navadna