Popolnost zdrave energije s Pink latte mixom

Popolnost zdrave energije s Pink latte mixom

Kolikokrat se zjutraj zbudiš in slabe volje prestaviš budilko na kasnejši čas, pa še to ti ne pomaga?

Kolikokrat je tvoja naslednja misel – prva je namreč najbrž, pa ne, da je že jutro – kava, nujno rabim kavo! In koliko tvojih poskusov opustitve pitja kave je že šlo po zlu?

Morda pa ti je le manjkal pravi nadomestek!

Prava kava namreč lahko povzroči odvisnost in da bi jo premagali, moramo najti nekaj, kar pomaga prebroditi krizo.

Pa ne le odvisnost, prava kava lahko pri številnih povzroča tudi številne druge simptome, ki niso ravno zanemarljivi. Vsakodnevni stres pogosto izčrpava naše adrenalne žleze. Kofein, ki se nahaja v kavi, pa povzroča, da se stresni hormon kortizol še dodatno v večjih količinah izloča tudi takrat, ko se naj ne bi, torej med počitkom. V stresnih situacijah pa še bolj kot običajno.

Kava deluje stimulativno na nevrone v možganih, ti pa adrenalni žlezi pošljejo signal, da naj izdeluje več kortizola in adrenalina. Tako si hitro v polni budnosti, saj je tvoje telo pripravljeno na… Hja, na boj in beg! In prav nič na dolgotrajno budnost, fokus in učinkovitost. Ta trenutna pripravljenost je namreč bolj namenjena temu, da pobegneš pred kakšnim levom ali dinozavrom. No, mogoče pred medvedom ali pa roparjem.

Šalo na stran. Stanje pripravljenosti za pobeg ali boj je trenutno. Ne traja dolgo. Kar pa naredi, je to, da ko mine, povzroči strašno utrujenost. Kakšno bi bilo tvoje počutje, če bi ti ravno uspelo pobegniti pred medvedom? Verjetno izčrpano, utrujeno in morda celo malce zmedeno.

A točno takšen je učinek kave …

Hiter dvig energije in budnosti za instantno pripravljenost in potem hiter padec, utrujenost, omotičnost in nato… Bi še malo kave? Seveda! Tako je začaran krog sklenjen. Tvoji adrenalni žlezi, ki izločata kortizol, adrenalin in še kaj, pa čedalje bolj izčrpani. Tako kot tudi ti.  

Druge posledice, ki jih lahko povzroči kava so dehidracija, saj kava deluje kot diuretik, zgaga, glavoboli in veliko slabša absorpcija vitaminov in mineralov.

Zmanjša se predvsem absorpcija železa, kar je še posebej problematično za veliko število ljudi, ki se vsakodnevno bojuje s slabokrvnostjo. Predvsem ženske so tu velikokrat na udaru, a niče ne pomisli, da s pitjem kave to stanje le še poslabšuje in morda izničuje ves trud, ki ga na drugi strani vlaga v to s prehranjevanjem in raznimi dodatki, ki vsebujejo železo.

In s čim lahko kavo nadomestiš?

Če meniš, da kave ne moreš kar tako nadomestiti, ker te bo zgrabila prava kriza, temu ni čisto tako. Le prav nadomestek je treba poiskati. Nekaj, kar je okusno, prijetno in daje ravno pravo količino energije, da pozabiš za utrujenost.

Še bolje, treba je poiskati nekaj, ob čemer te bo že misel na slasten napitek zjutraj kar vrgla pokonci!

Pink razvada brez kofeinaPink latte mix

Dejstvo je, da "jemo in pijemo" tudi z očmi. Bolj kot nam je nekaj na pogled privlačno, večje zadovoljstvo občutimo, ko to zaužijemo. In če zaradi tega, da bi naš jutranji napitek izgledal privlačen na oko, ni potrebno vstati nič prej, kot pa če bi si skuhali kavo, toliko bolje.

In če je rožnate barve? Še bolje!

Študije kažejo na to, da ima rožnata barva pomirjujoč občutek in da deluje protistresno. Ponekod po svetu naj bi zaradi tega celo stene v zaporih barvali z roza barva. Povezujemo pa jo tudi z ženstvenostjo, skrbnostjo in nežnostjo. Učinek napitka roza oz. pink barve je torej že iz psihološkega vidika drugačen kot pri kavi, ki lahko stres celo spodbuja, tega pa si nihče ne želi.

Dve žlički rožnate mešanice, vroča voda ter poljubno mleko in že je nared

Pink latte mix, ki smo ga v Malinci razvijali celo leto, je najlepši nadomestek kave, ki s svojimi popolnoma naravnimi sestavinami poskrbi za nežen dvig energije. Ravno naravne, visoko kakovostne sestavine iz ekološke pridelave mu dajejo tisto dodano vrednost, ki ga dela tako edinstvenega. Vse, kar potrebujemo za pripravo, je mešanica Pink latte mix, vroča voda in poljubno mleko, če tako želimo.

Maca – adaptogena rastlina, ki prebudi telo in duha

Pink latte na človeško telo deluje na popolnoma drugačen način kot kava. Glavna sestavina, ki poskrbi za energijo je namreč perujska gomoljnica maca, ki ne vsebuje kofeina, pa vendar poživi. Že pred stoletji so jo za namen zvišanja energije uporabljali bojevniki v Andih.

Maca ne vpliva na tvojo nadledvično žlezo in ne povzroča hitrega vzpona in padca energije, tako kot prava kava. Ne obremenjuje tvojih jeter, poleg tega pa je tudi vsebnost hranilnih snovi v primerjavi s kavo veliko višja. Vsebuje namreč rastlinske sterole, ki pomagajo zniževati raven slabega holesterola, pa tudi pomembne minerale, kot so kalcij, selen, fosfor, magnezij, cink in veliko železa.

Maca zmanjšuje utrujenost in se pomaga boriti proti stresu in njegovim posledicam. Je adaptogena rastlina, kar pomeni, da telesu pomaga, da se lažje prilagodi stresorjem iz okolja. Energija, ki jo daje ni nihajoča, ampak enakomerna. Ravno obratno kot pri kavi torej, pa tudi veliko bolj optimalno in zdravo. Tako pri ženskah kot tudi moških pomaga urejati neravnovesja v povezavi s hormoni in menda deluje kot naravni afrodiziak.

S kokosovim mlekom v boj proti utrujenosti

Pink latte mix pa vsebuje še eno ekološko pridelano sestavino, kateri na prvi pogled niti ne bi pripisali značilnosti, ki ohranjajo budnost in zbranost. Gre za kokosovo mleko, ki je prava super hrana. Povzroča večjo budnost, vzdržljivost in lajša mišično utrujenost. Če so naše mišice utrujene po treningu ali drugi fizični aktivnosti, jih bo kokosovo mleko oskrbelo s kisikom in hranili, kar povzroči boljšo in hitrejšo regeneracijo.

Kokosovo mleko je, tako kot maca, bogat vir železa, vsebuje pa tudi lavrinsko kislino, ki ji pripisujejo sposobnost krepitve imunskega sistema, ima pa tudi protivnetne in protimikrobne sposobnosti. Toliko lavrinske kisline, kot je vsebuje kokos, naj bi imelo le še materino mleko.

Po nekaterih študijah naj bi to mleko, ki vsebuje veliko zdravih maščob, skrbelo tudi za ohranjanje normalne ravni holesterola in celo pripomoglo v boju z viškom kilogramov. Vsebuje tudi precej vitaminov iz skupine B in pomembne minerale, kot so magnezij, kalcij in selen. Zaradi elektrolitov, kalija, natrija in magnezijevega klorida kokosovo mleko poskrbi tudi za hidracijo telesa.

Zdravo sladilo, ki ne povzroča hitrega dviga krvnega sladkorja

S kokosovim mlekom pa zgodba o kokosu v Pink latte mixu še ni končana. Za naravno in zdravo sladkanje poskrbi kokosov sladkor, ki vsebuje precej več hranil kot osiromašen navadni trsni sladkor. Hranila, ki jih vsebuje so podobna kot, tista v kokosovem mleku. V njem namreč najdemo kalij, kalcij, cink in seveda tudi železo. Vsebuje tudi antioksidante in nekaj maščobnih kislin.

Pomembna prednost je t, da je njegov glikemični indeks nižji kot pri belem sladkorju, kar pomeni, da se raven glukoze v krvi dviguje veliko počasneje. Za to naj bi poskrbel inulin, vlaknina ki jo najdemo v kokosovem sladkorju. Zaradi svoje topnosti namreč povzroči, da se glukoza veliko počasneje absorbira v kri.

Kaj pa pink barva?

Brez skrbi, tudi intenzivna pink barva je čisto naravna, čeprav na prvi pogled morda tega ne bi pomislili. Barvo napitku dajejo predvsem liofilizirane maline in ščepec liofilizirane rdeče pese.

Zakaj liofilizirane maline in liofilizirana rdeča pesa?

Postopka liofilizacije marsikdo še vedno ne pozna. Gre za to, da sadje ali zelenjavo najprej operejo in še vlažno globoko zamrznejo. Potem pod tlakom iz sadja s sublimacijo odstranijo tekočino. To pomeni, da se doda toliko toplote, da se voda ne utekočini, ampak iz zamrznjenega stanja takoj preide v plinasto.

To je edini način, da sadje ohrani intenzivno barvo, zdravilne učinke, vitamine in minerale. Postopek je sicer dolgotrajnejši in se uporablja predvsem za občutljivo sadje, kot so maline, ki v liofiliziranem stanju ohranijo polnost okusa in čudovito barvo, brez katere Pink latte mix ne bi bil takšen, kot je.

Tako maline kot tudi rdeča pesa s tem postopkom ohranijo svojo prehransko vrednost, ki je še veliko bolj pomembna, kot pa je sama barva.

Rdeča pesa za bistre misliPink latte mix

Rdeča pesa je čudovite barve in tega ji ne moremo oporekati. Barvi, ki jo dajejo maline dodaja še eno nianso rožnate in Pink latte mix resnično zavibrira v polnosti pink barve. Večina roza napitkov je običajno narejena samo iz rdeče pese, a ker se nekateri bojijo njenega okusa, smo je v Pink latte mix dodali le toliko, da doda hranilno vrednost in barvo. In brez skrbi, v napitku se je ne okusi.

Znano je namreč, da pigmenti v njej niso le lepi, ampak imajo tudi pozitiven vpliv na človeško telo, zato brez nje Pink latte ne bi bil to, kar je. Saj veš, rdeča pesa je dobra za kri. To informacijo lahko slišimo tako od babic kot tudi od zdravnikov. Vsebuje namreč precej železa, kalija in tudi folne kisline. A to ni glavni razlog, da je pristala v Pink latte mixu.

Rdeča pesa namreč vsebuje nitrate, ki spodbujajo mentalne in kognitivne funkcije, in sicer tako, da povzročijo blago širjenje žil in s tem večjo prekrvavitev, ki povzroči, da možgani dobijo več kisika. Snovi v rdeči pesi naj bi spodbujale predvsem boljšo prekrvavitev čelnega oz. frontalnega možganskega režnja, ki je odgovoren za razmišljanje, odločanje in delovni spomin. Ravno te možganske funkcije pa si želimo zjutraj, ko se zbudimo, spraviti v pogon.

Maline – Malincin najljubši sadež

Maline so tista sestavina, ki Pink latte mixu daje značilen okus in barvo. Maline so tako v imenu kot tudi logotipu Malince in zato so si zaslužile svoje mesto v res posebnem izdelku. Pa tudi kar tako niso. So izredno zdrav sadež, odličen vir vlaknin, vsebujejo veliko vitamina C in drugih vitaminov ter mineralov, kot je železo. Zaradi vsega tega krepijo imunski sistem in skrbijo za dobro prebavo.

Poleg tega so maline tudi odličen vir antioksidantov. Eden od njih, ki ga imenujemo elaginska kislina, naj bi celo vplival na obnovo poškodovanih DNK struktur, dokazali pa so tudi, da preprečuje nastanek rakavih celic in povzroča apoptozo – to pomeni, da odmrejo celice, ki so že rakave.

Snovi v malinah uravnavajo tudi krvni sladkor in delujejo proti oksidativnemu stresu. Flavonidi v malinah naj bi izboljšali tudi koordinacijo, spomin in razpoloženje. Na dolgi rok antioksidanti, ki so v malinah, pomagajo preprečevati izgubo spomina in kognitivne motnje v povezavi z boleznimi, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen. Še en dober razlog, da si zjutraj ali pa čez dan privoščiš skodelico pink kavice

Pa še nekaj so znanstveniki dokazali. Elaginska kislina v malinah zavira tudi staranje in pozitivno vpliva na videz naše kože, saj upočasnjuje razgradnjo kolagena. Noro, se strinjaš? Maline so res super hrana, ki ji ni para.

S čim zamenjati kavo, je sedaj jasno

Če torej pogledamo pravo kavo, ki po hitrem vzponu energije povzroča tudi hiter padec, splošno utrujenost in celo anemičnost, vidimo, da morda ni najboljša izbira. Vsaj ne kot stalna praksa.

Na drugi strani pa ima Pink latte mix ravno nasproten učinek. Namesto izčrpavanja podpira hormonsko delovanje in energijo dviguje na veliko bolj nežen način. In ko kava povzroča anemičnost in slabo absorpcijo železa, Pink latte mix prispeva k temu, da je v krvi dovolj železa in tudi drugih hranil. Čisto vse sestavine ga namreč vsebujejo v izobilju.

Pripravi si torej svojo skodelico pink kavice in se s prijetnimi občutki in nežno svežo ter malinasto energijo podaj v nov dan. Ni dvoma, da bo uspešen in čudovit.