Paradižnikova mezga
Že poznaš ta recept? Oceni ga.

Paradižnikova mezga

SESTAVINE:

* 3kg zrelih paradižnikov

* 1 čebula

* olivno olje

* žlička soli

* 2 žlici sladkorja

* peteršilj

* poper

* bazilika



OPIS POSTOPKA: Letošnje leto smo imeli na vrtu res ogromno paradižnika (obožujem vse kar je povezano s paradižnikom). In ker še nikoli nisem sama poskusila narediti domače paradižnikove mezge, je bila to zame odlična priložnost :) Paradižnik operemo, olupimo in narežemo na majhne koščke. Najlažje olupimo paradižnike tako, da potem ko paradižnik naberemo, ga pustimo še nekje dva dni zoreti na soncu, da je res sočen in mehak. Na olivnem olju na hitro prepražimo narezano čebulo. Dodamo na koščke narezan paradižnik in mezgo zavremo. Mezgo kuhamo približno 1 uro na zmernem ognju, vmes nekajkrat premešamo. Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo mezgo in kuhamo še kakšno uro, da se mezga čim bolj zgosti. Tik pred koncem kuhanja dodamo še sol, sladkor, svež peteršilj, poper in svežo baziliko. Še vročo paradižnikovo mezgo napolnite v čiste steklene kozarčke in dobro zaprite. Kozarčke zavijte v brisačo in pustite, da se počasi ohlajajo. Preden kozarčke zapremo lahko na vrh nalijemo malo olivnega olja, le ta preprečuje stik z zrakom in ščiti pred mikroorganizmi, predvsem plesni.

ČAS PRIPRAVE: 2 uri in 30 minut

RECEPT PRIPRAVILA: Malinca Ana K.


,* 3kg zrelih paradižnikov ,* 1 čebula ,* olivno olje ,* žlička soli ,* 2 žlici sladkorja ,* peteršilj ,* poper ,* bazilika , , Letošnje leto smo imeli na vrtu res ogromno paradižnika (obožujem vse kar je povezano s paradižnikom). In ker še nikoli nisem sama poskusila narediti domače paradižnikove mezge, je bila to zame odlična priložnost :) Paradižnik operemo, olupimo in narežemo na majhne koščke. Najlažje olupimo paradižnike tako, da potem ko paradižnik naberemo, ga pustimo še nekje dva dni zoreti na soncu, da je res sočen in mehak. Na olivnem olju na hitro prepražimo narezano čebulo. Dodamo na koščke narezan paradižnik in mezgo zavremo. Mezgo kuhamo približno 1 uro na zmernem ognju, vmes nekajkrat premešamo. Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo mezgo in kuhamo še kakšno uro, da se mezga čim bolj zgosti. Tik pred koncem kuhanja dodamo še sol, sladkor, svež peteršilj, poper in svežo baziliko. Še vročo paradižnikovo mezgo napolnite v čiste steklene kozarčke in dobro zaprite. Kozarčke zavijte v brisačo in pustite, da se počasi ohlajajo. Preden kozarčke zapremo lahko na vrh nalijemo malo olivnega olja, le ta preprečuje stik z zrakom in ščiti pred mikroorganizmi, predvsem plesni.
Že poznaš ta recept? Oceni ga.
Poglej komentarje
Želiš oddati svoj recept?

Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.