Paleo dieta: kaj morate vedeti o njej?

Oceni objavo z 1 do 5:
(0)
Št. ocen: 0

PaleoPaleo dieta, znana tudi po imenih “dieta jamskega človeka”,je zadnje čase zelo popularna.

Pri njej se vse vrsti okrog vprašanja: ”Le kaj bi jedel naš prednik, jamski človek?” Ima številne privržence, pa tudi nasprotnike.

Nov način prehranjevanja po starem (zelo starem)
Bistvo te diete so živila, ki so jih jedli naši davni predniki, ko so še lovili in nabirali hrano. Takrat niso imeli nobene živine pa tudi poljščin, pridobljenih z obdelovanjem zemlje, niso poznali. Na jedilniku paleo diete se torej znajdejo: sveže sadje, sveža zelenjava, sveže meso, semena, oreščki, jajca, hladno stiskana olja - skratka živila, ki jih dobimo direktno iz narave.

Čim več hrane naj bi bilo tudi organskega izvora, meso pa iz proste reje, saj se s tem izognemo pesticidom, antibiotikom ter drugim kemikalijam, s katerimi se naši pra pra pra, … dedje zagotovo niso srečali. Dieta tako zmanjšuje glikemično obremenitev telesa, se ponaša z zdravim razmerjem med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami, zagotavlja večji vnos vitaminov ter hranilnih snovi ter vsebuje optimalno razmerje med zaužitimi beljakovinami, maščobami ter ogljikovimi hidrati.

Proč z moderno hrano
Prav vse, kar prihaja iz škatle, steklenega kozarca, pločevinke ali papirnate vrečke iz pekarne, pri tej dieti odpade. Prav tako vse, s čimer se niso prehranjevali naši predniki. To pomeni: nič industrijsko predelane hrane, nič žit (rdeča nit paleo diete - ljudje nismo ustvarjeni za zrnje in za gluten), stročnic, mlečnih proizvodov (s tem odpadejo tudi vsi fermentirani izdelki), dodane soli ali sladkorja. Tudi krompirja naj bi bilo na krožniku čim manj. Zagotovo je popolno izogibanje procesirani hrani velikega pomena za izboljšanje zdravja ter počutja, saj je tega dandanes na krožniku veliko preveč.

A ni vse zlato, kar se sveti!
Nemogoče je popolnoma posnemati prednike Le-ti pač niso lovili krav in piščancev ter se mastili z gojenimi ribami. Lovili so divjačino, antilope, bizone in verjetno živali, za katere sploh še nismo slišali, saj so že zdavnaj izumrle. Meso teh živali je bilo na splošno precej pusto in vsebovalo več zdravih omega-3 maščobnih kislin kot meso današnjih živali. Tudi veliko rastlin iz takratnega obdobja danes ni več, veliko današnjega sadja in zelenjave z vrta pa takrat niso poznali.

Je paleo dieta res tako zdrava?
Dieta ima tudi nekaj pomanjkljivosti, npr. to, da lahko človek kaj hitro poje preveč mesa! Preveč beljakovin ter premalo ogljikovih hidratov pa lahko vodi do težav z ledvicami in do osteoporoze. Poleg tega pa je današnje meso bolj mastno, kar vodi tudi do bolezni srca. Naš nasvet? Jejte z glavo! Ne podvržite se se strogemu načinu prehranjevanja, ampak raje razmislite o majhnih spremembah, ki bodo zadostile potrebam vašega “starodavnega” telesa. Jejte več sveže zelenjave in sadja, čim več obrokov si skuhajte sami. Te majhne spremembe, če se jih boste držali redno, bodo za vaše zdravje in dobro počutje dolgoročno naredile ogromno.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Monika M.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek