Oves – nekoč plevel, danes super živilo

Oves – nekoč plevel, danes super živilo

Sprva so oves pomotoma uvrščali med plevel in so ga uporabljali za prehrano živali. Še vedno Oat flakesslovi kot pomembna krma za domače živali, vendar se vedno pogosteje uporablja tudi kot hrana za ljudi.

Navadni oves je sekundarna kulturna rastlina, ki se je razvila iz samoniklega gluhega ovsa, ki izvira iz Jugovzhodne Azije. Tam je rastel kot divji plevel med piro. Med širjenjem proti severu je človek z odbiranjem ustvaril navadni oves.

Oves je enoletna rastlina iz družine trav, ki zraste v višino med 60 in 120 cm. Danes ga v glavnem pridelujejo kmetje v območjih z zmernim podnebjem. Med vsemi žitaricami je oves najodpornejši na obilne padavine in na nizke poletne temperature.

Oves v vlogi super živila

Oves je eno izmed super živil. Zelo je učinkovit pri ljudeh z visokim krvnim tlakom. Odličen je za zniževanje škodljivega holesterola, zmanjševanje tveganja za kap, arterioskleroze, določenih oblik raka ter s tem zelo pomemben za zdravje srca, ožilja in jeter.

Oves je zelo bogat vir hranil, med katerimi so kompleksni ogljikovi hidrati, vitamin B, minerali (fosfor, magnezij, mangan, železo, selen in kalcij) ter ima med vsemi žiti največje število v vodi topnih vlaknin.

V ovseni moki se nahaja specifična beljakovina, imenovana avenin, ki ima pozitivne učinke na ovesčloveški organizem. Mnoge države sveta so oves uvrstile v redno prehrano prebivalstva – v ovsene kosmiče. Ovseni kosmiči so primerni za pripravo kašaste hrane, moka pa je občasno v uporabi tudi za pripravo kruha. Ovsena kaša, ovseni kosmiči ter zdrob so visoko hranljive polnovredne jedi.

V prehrambni industriji ovseno kašo uporabljajo kot stabilizator v različnih prehrambnih izdelkih, v kozmetični industriji pa celo v različnih izdelkih za nego kože. V Veliki Britaniji se oves poleg prehrane uporablja tudi za varjenje posebne vrste piva.

Adijo kilogrami, holesterol, arterioskleroza in diabetes

Oves ima pomembno vlogo v ljudskem zdravilstvu, kot tudi v sodobni alternativni medicini. V srednjem veku so ga v obliki čaja iz ovsene slame uporabljali pri težavah s prebavo, pri zdravljenju gnojnih turov ter za blaženje živčne razdraženosti.

Uporaba danes:

- Poparki iz ovsa se danes med drugim uporabljajo za spiranje kožnih ekcemov ter za pripravo kopeli za pospeševanje prekrvitve.

- Dokazano je, da je učinkovit tudi pri ledvičnih in jetrnih boleznih.

- V vodi topne vlaknine, imenovane beta-glukani, ki jih vsebuje zunanja plast ovsenega semena, učinkovito zmanjšajo raven holesterola v krvi in zmanjšujejo možnost nastanka raka na debelem črevesu.

- Zelo ugodno vpliva na razvoj bakterijske flore v debelem črevesu, zato je odličen za preprečevanje zaprtja, kar še posebej cenijo starejši, ležeči bolniki ter nosečnice.

- Čeprav ovseni kosmiči vsebujejo mnogo ogljikovih hidratov, jih naš organizem prebavlja zelo počasi - krvni sladkor se pri njihovem zaužitju le malo poviša, telo pa potrebuje veliko manj inzulina.

- Oves ima zelo pomembno vlogo v zdravi prehrani, največkrat se spominja v raznovrstnih dietah. Vsebuje namreč veliko vlaknin, ki uravnavajo in pospešujejo metabolizem ter jih organizem dolgo prebavlja, kar na dolgi rok pomaga znižati telesno težo oziroma preprečuje pridobivanje odvečnih kilogramov, seveda v kombinaciji z uravnoteženo prehrano in gibanjem.

- V ovsu najdemo avenantramide oziroma fenolne antioksidante - učinkovine z izjemnim protivnetnim delovanjem. Obenem zmanjšujejo odlaganje odpadnih snovi v arterijah in s tem ščitijo stene arterij in preprečujejo arteriosklerozo.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja


Komentarji (0)

Oddan še ni bil noben komentar. Oddaj svoj komentar in sodeluj v mesečni nagradni igri.