Visoka greda - nič lažjega!

Visoka greda - nič lažjega!

Priprava visoke grede je precej bolj enostavna kot izgleda in ne vzame veliko časa, potrebno je le, da imamo pravo zemljo in gnojilo

Priskrbiš si palete. 4 palete so dovolj za visoko gredo cca kvadratni meter in višine cca 70 cm ravno prav, da se ne sklanjaš preveč, ko seješ ali sadiš in seveda, ko pobiraš potem zdrav domač pridelek. Paletam odstraniš »podvozje«, da dobiš samo dile, ki so že povezane. Potem jih z 5-6 žeblji dolžine 6-8 cm pribiješ skupaj na vse vogalih in visoka greda je pripravljena – Čas: 30 minut.

Visoko gredo postaviš na primerno mesto, da lahko dostopaš do nje z vseh strani in ravno podlago. Vzameš Organsko zemljo 2-4 bloke in 2kg gnojila Organski vrt, ker tega gnojila porabiš bistveno manj kot običajnega organskega in tudi deluje takoj.
Čas: 3 minute.

Če imaš doma kakšne veje od obrezovanja ali dračje položiš na dno za zračnost in da zapolniš spodnji del, da se ne porabi preveč zemlje. Potem če je pri roki domač kompost, ki ni nujno da je popolnoma preperel, naložiš kar nekje 20-30 cm ali neko slabšo vrtno zemljo, do tretjine volumna grede.
Čas: 10 minut

V gredo nato nadevaš bloke Organske zemlje, polovico gnojila Organski vrt, drugo polovico prihraniš za zgornjo plast. 
Čas: 2 minuti.

Zaliješ z vodo – najbolje nekaj zalivalk tople vode, ker se bloki topijo kar sproti in zelo hitro in enako gnojilo se zelo hitro namoči in bo tudi tako začelo hitro delovati.
Čas: 5 minut.

Potem vzameš kar cev in doliješ kar nekaj vode cca 40-50 l, da se vse dobro omoči in zemlja postane zelo rahla.
Čas: 10 minut.

Dodaš spet vrtno zemljo v razmerju z bloki za vrhnjo plast 50:50 (moja je zelo ilovnata), tako da samo v tej zemlji ne bi kaj posebej dobro rastlo, ampak ni panike, ker organske zemlje če daš po mojih izkušnjah od lani samo nekje 30% je dovolj, da postane še tako težka zemlja rahla in zračna. Kar pa je ključno, da zadržuje vodo in vlago, kar je bistveno še posebej pri visoki gredi, kar večina vode odteka skozi dile – stene grede in tudi izhlapevanje v sušnih mesecih je bistveno višje kot pri klasični gredi.
Čas: 10 minut.

Na koncu dopolniš do vrha, ne čisto do roba, ker se bodo bloki še napili z vodo in bo po nekaj dneh zemlja se še dvignila za cca 10 cm vsaj, odvisno koliko so se dobro natopili. To boš videl ob prvem dežju. Dobro pomešaš na vrhu zemlje in gnojilo, ki ga daš še drugi del.
Čas: 5 minut.

Visoka greda je pripravljena za sajenje.

Skupaj potreben čas: dobra ura

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Marko Hočevar