Urejanje zelenjavnega vrta poleti

Urejanje zelenjavnega vrta poleti

S prihodom poletja nas na zelenjavnem vrtu razveselijo zreli plodovi, kar pa še ne pomeni, da je naše delo na vrtu končano. Tudi poleti nas na vrtu čakajo pomembna opravila, ki jih ne smemo zanemariti.

Velik vpliv na zelenjavni vrt poleti predstavlja vreme, saj se v tem času najbolj pogosto pojavljajo toče, nenadne obilne padavine in nihanja temperatur. Za boj proti toči lahko uporabimo mreže, ki jih namestimo nad zelenjavni vrt. Mreže nam prav tako omogočajo dodatno senčenje rastlin, saj lahko na njih pritrdimo blago ali senčila iz drugega materiala.

Rastlinam, ki jih je poškodovala toča, odstranimo poškodovana stebla, jim porežemo poškodovane liste in jih poškropimo z izvlečkom iz morskih alg, ki jih oskrbi in zdravi. Zapomniti si je treba, da se bolj splača oskrbeti poškodovane plodovke in kapusnice, ki so v tem obdobju že razvile močan koreninski sistem, kot pa saditi nove rastline. Prilagajanje poletnemu vremenu pomeni, da rastline po potrebi zalivamo in jim odstranjujemo plevel, tla pa zračimo in dognojujemo. Redna skrb bo rastlinam omogočila, da razvijejo močne korenine in stebla, zaradi česa se bodo lažje obvarovale pred vremenskimi vplivi ter raznimi boleznimi in škodljivci. Vlažno poletje z veliko deževnimi dnevi bo prineslo temperature, nižje od 30 °C, ki bodo omogočile pojav škodljivcev in razvoj različnih bolezni. Če zelenjavo pridelujemo v rastlinjaku, ga zato ponoči pustimo odprtega, da se bo zračil, in tako zmanjšajmo možnosti za nastanek bolezni. Kadar so napovedane nevihte, pa rastlinjak najprej prezračimo in šele nato zaprimo.

<

Dognojevanje rastlin

Da zagotovimo optimalno rast pridelka, moramo rastline v teh zahtevnih vremenskih pogojih dognojevati, da jim omogočimo dodatna hranila.

Plodovkam je poleti priporočljivo dodajati kalcij, ki ga škropimo na tiste liste, ki obdajajo mlade plodove. V vročini kalcij po rastlini potuje zelo počasi, saj le te zaprejo listne reže, da bi zadržale čim več vode - zaradi česar je absorpcija počasnejša. Zato s kalcijem ne škropimo celotnih rastlin, ampak samo tiste dele, ki imajo plodove. Naravno tekoče gnojilo lahko ustvarimo denimo iz listov gabeza, ki vsebujejo veliko kalcija. Napravimo ga tako, da liste in stebla za en dan namočimo, nato pa gnojilo redčimo v razmerju 1:10 (1 l gnojila na 10 l vode).

Pri dognojevanju je treba biti pazljiv, da ne pretiravamo, saj prevelika količina lahko poškoduje koreninski sistem rastline. Po dognojevanju je priporočljivo rastline zaliti, da se gnojilo vpije v tla. Izogibajmo se dognojevanju v obdobjih visokih temperatur in suše, saj tako rastline dodatno obremenimo.

Zalivanje rastlin

Rastline poleti potrebujejo veliko vode, kar pa ne pomeni, da jih moramo zalivati vsakodnevno. To je lahko celo škodljivo, saj se večina vode zadržuje na površini, zato rastlina ne razvije globljega koreninskega sistema. Priporočljivo je obilno zalivanje 1 – 2x teden. Prav tako se izogibajmo zalivanju po listih, saj vlaga, ki ostane na njih, lahko povzroči nastanek bolezni. Za postopno namakanje lahko uporabimo plastično steklenico z manjšim zamaškom, ki ji odrežemo dno in jo narobe obrnjeno vstavimo poleg rastline. V steklenico nalijemo vodo in rastlina si bo vzela toliko vode kot jo potrebuje. Poleti uhajanje vlage iz tal preprečimo z zastiranjem tal s slamo ali posušeno travo. Kadar so temperature zelo visoke, je rastline potrebno vsaj enkrat na teden zalivati s pripravki iz morskih alg.

Odstranjevanje škodljivcev in preprečitev bolezni

Redno je treba spremljati, če se na rastlinah pojavljajo bolezni, in sproti odstranjevati obolele liste, stebla in plodove. Priporočljivo je okopavanje zemlje, s čimer zračimo tla ob rastlinah, kar pomaga pri razvoju plodov, opravilo pa hkrati omogoča odkritje škodljivcev v zemlji. Redno je priporočljivo odstranjevati tudi plevel.

Da bi se izognili prenosu bolezni, se izogibajmo opravkom v vrtu po dežju in vedno, kadar so rastline še mokre.

Kako pa vi poleti negujete vaš zelenjavni vrt?