Prednosti kokosovih vlaken v vrtnarjenju

Prednosti kokosovih vlaken v vrtnarjenju

Kokosova vlakna pridobivamo iz notranjosti kokosovih lupin in predstavljajo naraven stranski produkt obdelave kokosa. Groba močnejša vlakna se že vrsto let uporabljajo za izdelavo vrvi, gradbenih elementov, žimnic … Nežnejša in s hranili bogatejša vlakna pa zadnja leta predstavljajo pravo revolucijo v vrtnarstvu.

ZAKAJ SO KOKOSOVA VLAKNA NAJBOLJ EKOLOŠKA IZBIRA ZA VAŠ VRT?

– Kokosova vlakna za razliko od šote predstavljajo obnovljivo surovino, ki nastane kot stranski produkt. Šota nastane iz odmrlih rastlinskih delov, ki zaradi pomanjkanja zraka ne razpadejo v humus, ampak se v procesu pooglenitve spremenijo v šoto. Proces traja izredno dolgo in se meri v stoletjih.

– Ker gre za stranski produkt, pridobivanje vlaken ne povzroča okoljske škode kot recimo pri kopanju šote.

– Zaradi dejstva, da se prodajajo v popolnoma suhem in stisnjenem stanju, kokosova vlakna ne vsebujejo bolezenskih organizmov.

– Kokosova vlakna ne vsebujejo niti težkih kovin, ki se pogosto pojavljajo v šoti. Ker je proces nastajanja šote izredno dolg in se večina šotišč nahaja v bližini industrijskih središč na severu Evrope, se v šoti pogosto najdejo izredno visoke vrednosti težkih kovin.

VEČ PREDNOSTI KOKOSOVIH VLAKEN

Kokosova vlakna imajo tudi številne druge prednosti. Ker omogočajo odlično zadrževanje vlage in hkrati dobro drenažo, so odlična rešitev za uravnavanje vlage v vašem vrtu.

Zaradi svoje rahlosti, zračnosti in zadrževanja vlage predstavljajo odlično izbiro za izboljšanje vseh vrst vrtnih tal. Posebej priljubljena so v visokih gredah, saj zaradi svoje zračnosti omogočajo bistveno hitrejše segrevanje in pridelek že v zgodnji pomladi. Uporabljamo jih tudi kot zastirko, saj so koristna za nadzor plevela v vrtu. Ker gre za biorazgradljiv material, z dodajanjem kokosovih vlaken v vaš vrt dodate organsko maso, ki je zelo pomembna za zdrava tla. Kokosova vlakna predstavljajo odlično rešitev za topla podnebja in balkonske rastline, saj zaradi svojega odličnega zadrževanja vlage zmanjšajo potrebo po zalivanju za kar 50 %. Vidni prednosti kokosovih vlaken sta tudi njihova majhna teža in velikost, zaradi česar omogočajo precej lažji in cenejši transport. Kokosova vlakna so privlačna tudi navzven, njihova nežna rjava barva pa nikoli ne zbledi.

UPORABA KOKOSOVIH VLAKEN

Kokosova vlakna so na voljo v stisnjenih blokih, ki se napihnejo, ko so izpostavljeni vlagi. Iz večjih blokov, težkih 4,7 kilograma, pridobimo po raztapljanju kar 70 litrov kokosovih vlaken.  Manjše, 2,7-kilogramsko pakiranje HomeOgarden organske zemlje 50 l Plus, pa omogoča raztapljanje bloka z enostavnim dodajanjem vode v sadilno vrečo, v katero nato posadimo svoje najljubše.

Kokosova vlakna pokažejo svoje odlične lastnosti že pri pripravi lastnih sadik, saj so zelo primerna kot medij za sejanje. Pri sejanju moramo biti pozorni na zalivanje, saj kokosova vlakna skoraj ne potrebujejo zalivanja.

Za zagotavljanje najboljše rasti jim dodajamo organska gnojila. Najboljše rezultate dosežemo, če za osnovno gnojenje uporabimo koncentrirano organsko gnojilo z dodano mikorizo in leonarditom, v poznejši fazi rasti pa uporabljamo specialna organska gnojila, prilagojena kulturam, ki jih gojimo.

Za izboljšanje zračnosti in zadrževanja vlage vrtnarji pogosto dodajamo kokosova vlakna ob spomladanski pripravi tal. Slednja enostavno razporedimo po vrtu in jih plitvo (2–3 cm) vkopljemo v vrtno zemljo.

Za izboljšanje strukture tal (ilovnata, peščena tla) v vrtu je treba dodati večje količine kokosovih vlaken, jih globlje vkopati v zemljo in dobro premešati. Razlika se bo pokazala že ob prvem sejanju ali sajenju sadik.

V visokih gredah kokosova vlakna uporabimo za zadnjo plast, v kateri se bodo razvijale korenine. Ker sta z velikostjo koreninskega sistema povezana tudi zdravje in velikost plodov, poskrbimo, da bo plast čim globja.

Ob sajenju balkonskih rož kokosova vlakna uporabimo samostojno ali pa jih pomešamo s kompostom, in sicer v razmerju 2 : 1. Potreba po zalivanju rastlin bo v prihajajoči sezoni precej manjša.

KOKOSOVA VLAKNA PREDSTAVLJAJO EKOLOŠKO, BIORAZGRADLJIVO IN OBNOVLJIVO REŠITEV, KI JE MED VRTNARJI POVZROČILA PRAVO REVOLUCIJO.

Če dodamo okoljskim prednostim še vse ostale, ki jih prinašajo vrtnarjem, je morda zdaj čas, da jih preizkusite in priporočite prijateljem ter s tem tudi sami pripomorete k ohranjanju okolja.

PRISPEVEK PRIPRAVIL: Homeogarden