Gojenje čilija

Gojenje čilija

Čili je rastlina toplih krajev in izvira iz srednje ter južne Amerike.

Znanih je nekaj manj kot 40 različnih vrst (capsicum) čilijev. Iz teh vrst je s križanjem nastalo okoli 15000 sort. Mnoge vrste se najdejo v deževnem pragozdu ob Ekvatorju. Te divje vrste imajo v glavnem manjše plodove.

Čili spada v isto vrsto rastlin kot paprika – capsicum.

Vrste, katere najbolj pogosto gojimo:
1 - CAPSICUM ANNUUM
: To je najbolj pogosta vrsta in jo ljudje po svetu največ gojimo. Med seboj se zelo rada križa in je zato tudi največja vrsta. V to vrsto spada navadna rdeča in zelena paprika ter najbolj znan čili Jalapeno. Ta vrsta hitro obrodi.
2 - CAPSICUM FRUTESCENS: Ta vrsta ima obilno manjšega grmička. Je občutljivejša na slabše svetlobne razmere. Večinoma ima manjše plodove, ki so zelo pekoči. Potrebuje močno svetlobo saj bo rastlina le tako zrastla v kompaktno rastlino s številnimi plodovi. Najbolj znan predstavnik je Tabasco, Bird’s eye ….
3 - CAPSICUM BACCATUM: Rastlina ima grmičasto obliko z manjšimi listi in bolje prenaša hladnejše podnebje. Tudi sušno obdobje lažje prenaša kot ostale vrste. Najbolj znan predstavnik te vrste so sorte Aji.
4 - CAPSICUM CHINENSE: Je najbolj pekoča vrsta čilija s širokimi listi. Od vseh vrst so najbolj aromatični plodovi. Bolje prenašajo senčno lego. Potrebuje pa veliko vlage. Najbolj znan predstavnik je Habanero.
5 - CAPSICUM PUBESCENS: Listi te vrste so rahlo “kosmate” in semena so črne barve. Pravimo mu tudi drevesni čili. Nekatere sorte lahko zrastejo tudi nad 2 metra visoko in prav toliko so lahko tudi široki. Plodovi imajo zelo debelo “meso”. Rastlina  v času zorenja najbolje vspeva v senci zakrita pred neposredno sončno svetlobo. Najbolj znan predstavnik je Rocoto.

Pekočnost čilija povzroči snov, ki se imenuje kapsaicin. Večja kot je vsebnost kapsaicina v plodu, bolj plod peče. Ostrino merimo v skovilih (SHU). Čili vsebuje od 0 skovilov do preko 2 milijona skovilov, odvisno od sorte.

Gojenje čilija – kako začeti?
Čili sejemo od začetka januarja do konca marca. Za večino ljudi v našem podnebju je to idealen čas sajenja. Pravzaprav bi ga lahko sejali kadarkoli v letu, če bi rastlini lahko zagotovili ustrezne pogoje za klitje, rast in cvetenje do končne zoritve plodov. Za uspešen pridelek čili potrebuje ustrezne pogoje kot so: primerna temperatura, svetloba, primerna vlaga, primeren substrat in gnojenje.

Sam čilije sejem v organsko zemljo iz kokosovih vlaken – HomeOgarden Organsko zemljo. Inkubator oziroma kalilnik napolnim z rahlo vlažno zemljo, s pinceto primem seme in ga vtaknem v zemljo 0.5 cm globoko. Inkubator pokrijem s pokrovom ter ga postavim na toplo mesto vse dokler seme ne vzklije.

Najbolj idealno mesto je polica nad radatorjem ali kakšno drugo mesto s stalno temperaturo okoli 25 do 28 stopinj celzija. Seme kali pri temperaturi 20 do 35 stopinj celzija vendar je čas kaljivosti daljši in pa kaljivost v procentih manjša, če kalimo pri sobni temperaturi ali na preveč toplem mestu.

Seme običajno kali med 7 in 20 dni.

Čas kaljenja semen pa ni odvisen le od temperature ampak tudi vlage, vrste semen, starosti semen. Najbolj pekoče vrste običajno potrebujejo dalj časa za kalitev in konstantno temperaturo brez večjih nihanj.

Če nimate inkubatorja za kalitev oziroma ogrevanega propagatorja lahko seme posadite tudi v  PVC lonček, kateremu na dnu izvrtate nekaj lukenj za drenažo, sicer lahko pride do gnitja korenin in ga pokrijete s PVC folijo.

Pomembno je, da vsak dan za nekaj minut prezračite oziroma  odkrijete svoj inkubator, saj s tem preprečite nastanek plesni katera se rada pojavi zaradi prevelike važnosti. Če se vam vseeno povrhu zemlje pojavi plesen jo enostavno potresite z mletim cimetom in je v 24 urah ne bo več.

Takoj ko seme vzklije, inkubator oziroma lonček odkrijte in prestavite na najbolj svetlo okensko polico, da bo sejanček takoj dobil dovolj svetlobe za uspešno rast. Takrat ga običajno tudi prvič rahlo zalijem s pršilko. Pri tem pazim, da ne zalijem preveč, saj je ta zemlja odlično zadržuje vlago in mlada rastlinica ne potrebuje več ot nekaj kapjic vod za uspešno rast.

Ko rastlina naredi treji par listov jo presadim v 0.5 litrov lončke z drenažo. To naredim tako, da do polovice lončke napolnim z Organsko zemljo kateri sem dodal prvič tudi gnojilo Organski vrt v briketih, polno hranil za uspešno rast rastline. S prsti naredim luknjo v zemljo, v to luknjo potresem žličko Organskega sožitja – mikorize in na to Organsko sožitje postavim sejanček in ga s prsti zagrebem.

Uspešno gojenje in naj vam bogato obrodi!

PRISPEVEK PRIPRAVIL:
Vasja Ličen