Olje črne kumine: neverjetno starodavno zdravilo

Olje črne kumine: neverjetno starodavno zdravilo

Črna kumina je starodavno zelišče iz vzhoda (izvira iz Indije), ki je že več kot dva tisoč let priznano zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje. Že v času faraonov iz starega Egipta, je bilo olje črne kumine izjemno cenjeno. Kleopatra ga je uporabljala za nego las in nohtov, pri Tutankamonu pa so ga našli v grobnici, saj naj bi olje simboliziralo prehod na drugi svet. Učinkovanje in opis rastline so našli tudi pri starodavnih Rimljanih, Arabcih in Evropejcih. Prerok Mohamed pa naj bi celo izjavil, da ozdravi vse, le smrti ne. 
  
Ime kumina je zavajajoče, saj ni sorodnica kumine ali kumina. Vonj njenih semen spada med močnejše, še najbolj pa spominja na janež, medtem ko je okus nekoliko podoben popru. V zadnjem času je precej razširjeno olje črne kumine, ki se pridobiva iz semen s hladnim stiskanjem. 

Uporaba črne kumine v nekoč in danes ... 

V starem Egiptu so olje črne kumine pogosto uporabljali za blaženje težav z želodcem, zdravljenje zobobolov, glavobolov in okužb dihal.  V srednjem veku je priznani arabski zdravnik zapisal, da olje črne kumine lajša simptome depresije in čezmerno utrujenost. Karel Veliki, frankovski kralj, je šel celo tako daleč, da je ukazal gojenje črne kumine na vseh samostanskih vrtovih – tako je črna kumina osvojila tudi Evropo. Uporabljali so jo predvsem v kulinariki in pri peki kruha. Nato so jo pričeli uporabljati v kozmetične namene (kot puder in parfum) in za pomoč pri zdravljenju kožnih infekcij: bul, kačjih ugrizov, steklini ... 
  
Nato je za nekaj časa zatonila v pozabo, dokler niso po nasvetu egipčanskega zdravnika ozdravili dragocenega dresiranega konja, ki je bolehal za astmo. Semena črne kumine so dodali v krmo, konj pa je ozdravel. Tako so pozitivne in zdravilne lastnosti črne kumine zopet obudile njeno priljubljenost in gojenje. 
  
Danes se črna kumina uporablja tudi za zdravljenje bolezni dihal in kože (dermatitis). Zaradi svoje vsestranskosti ji veliko pozornosti posvečajo raziskovalci: v zadnjih 50 letih so objavili že skoraj 500 študij na njen račun. 
 

Kakšne so značilnosti črne kumine? 

- Rastlina črna kumina zraste do 50 cm v višino in ima čudovite modre cvetove. 
- Okus semen je rahlo grenak in še najbolj spominja na poper – uporabljajo ga tudi namesto popra. 
- Po vonju spominja na koromač ali janež. 
- Že več tisočletij velja za zdravilno rastlino, ki pomaga premagovati številne težave. 
- Poznana je tudi pod imeni: zamorska kumina, navadna črnika, črni koriander, posvečena semena. 
- Uporablja se v kulinariki, kozmetiki in ljudskem zdravilstvu. 
- Ima grenek in pekoč okus, a na kožo učinkuje hladilno. 

Olje črne kumine in njegovi zdravilni učinki  

Olje črne kumine deluje protivnetno, analgetično antiseptično in proti mikrobom. Vsebuje osem od devetih esencialnih aminokislin, minerale cink, baker, magnezij, železo, fosfor, selen in kalcij, folno kislino in vitamine A, C, B6, B2, B1 in E. 

Semena črne kumine imajo visoko hranilno vrednost, saj vsebujejo okoli 35 % maščobe, 35 % ogljikovih hidratov in 21 % beljakovin. V olju je visok delež esencialnih maščobnih kislin, od katerih je 50 % linolne ali omega 6 maščobne kisline, 19,9 % oleinske kisline, 10 % margarinske kisline, 2,5 % stearinske kisline, 0,6 % arahinske kisline in 0,4 % gama-linolenske ali omega 3 maščobne kisline. Od vsebovanih maščobnih kislin sta za zdravilno učinkovanje najpomembnejši omega 6 in omega 3 maščobni kislini. 
 Poleg maščobnih kislin olje črne kumine vsebuje tudi eterično olje, si je sestavljeno iz timokinona (do 57 %), p-cimena (do 40 %) in karvakrola (do 12%). Timokinon je poznan po terapevtskem delovanju kot: 
 

Supermoči olja črne kumine:  

- Ščiti ledvice (pomoč pri vnetjih), jetra in kožo. 
- Zmanjšuje krvni pritisk. 
- Blagodejno vpliva na prebavni trakt, razdraženo črevo ali prebavne krče. 
- Znižuje nivo holesterola in trigliceridov. 
- Odlična pri uravnavanju sladkorne bolezni. 
- Pospešuje rast celic v kostnem mozgu. 
- V ayurvedi se uporablja proti izpadanju las. 
- Pomaga pri regeneraciji celic možganov in živčevja. 
- Blaži menstrualne težave. 
- Krepi libido. 
- Celostno blagodejno deluje na telo.
- Semena vsebujejo tudi nigelon, nigalin in melantin – te sestavine skupaj spodbujajo čiščenje črevesja in zato blagodejno vplivajo na prebavne motnje. 

Katere pozitivne lastnosti še pripisujejo olju črne kumine? 

Zaradi bogate vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov se olje črne kumine pogosto uporablja za pospeševanje delovanja imunskega sistema, ki je pomemben pri boju z vsako vrsto okužbe, pa naj bo to bakterijska, virusna ali glivična. 

Blagodejno vpliva na obolenja dihal, predvsem astmatičnih težav: učinkovini timokinon in nigelon imata pri tem ključno vlogo. Timokinon deluje protivnetno na levkotriene, ki so odgovorni na nastanek in razvoj vnetnih procesov v telesu, nigelon pa preprečuje izločanje histamina, ki povzroča alergijske reakcije. Nasvet za uporabo: Veliko žlico olja vlijte v posodo z vročo vodo in inhalirajte. 

Domnevno olje črne kumine pozitivno učinkuje na zdravljenje obolenj, kot je rak vseh vrst, saj naj bi ustavljalo rast večine tumorskih celic. Poleg tega učinkuje blagodejno tudi na posledice kemoterapije. 

Zmleta semena črne kumine blagodejno vplivajo tudi na diabetes tipa 2 – uravnavajo krvni sladkor, da ne niha preveč. 

Blagodejno vpliva na zdravljenje vnetja mehurja in ledvic. Nasvet za uporabo: olje zmešajte skupaj z mlekom v razmerju 1:1 in mešanici dodajte topel čaj - uživajte 3x dnevno. 

Pozitivno vpliva na zdravljenje ran in opeklin na koži ter pomaga pri suhi in razdraženi koži. 

Olje črne kumine – uporaba

Kako jemati in uporabljati olje črne kumine? Uporaba olja črne kumine je vsestranska, saj se ga lahko uživa s prehrano ali nanaša na telo. Lahko se ga meša z ostalimi naravnimi olji in uporabi za masažo obolelih mest oziroma za nego suhe kože in las. V kulinariki se ga lahko uporablja samostojno. 

Vsestranska uporaba olja črne kumine 
  
Lahko se uporablja tako za zunanjo kot tudi notranjo uporabo.  
 
V prehrani ga uporabljamo samostojno ali kot dodatek k drugim (hladnim) jedem, čeprav segrevanje olja ni priporočljivo, saj tako izgubi zdravilne učinkovine. Uživanje olja črne kumine je lahko redno s prehrano ali kot terapija, ki pa naj ne traja več kot 3-4 tedne in ne presega več kot 3 čajne žličke dnevno. Olje črne kumine lahko uživate tudi na tešče. 
  
Se pa odsvetuje ženskam, ki želijo zanositi, saj ima kontraceptivni učinek, pa tudi nosečnicam, saj zavira naravno krčenje maternice. Prav tako pa previdnost ni odveč pri osebah z imunskimi motnjami ali imunsko pomanjkljivostjo. 

Olje črne kumine je varno tudi za otroke. Potrebno je le paziti na doziranje, torej, da količina presega več kot polovico žličke na dan.  

Olje črne kumine in hujšanje? Žlica olja na dan poteši željo po prigrizkih in nezdravi hrani. Je odličen način za zaviranje apetita in zdravo hujšanje. 

Brez slabe vesti lahko olje črne kumine uporabite tudi za kožo - za nego suhe in občutljive kože, kot masažno olje ali balzam za telo v kombinacijami z drugimi olji.  Lahko ga uporabljamo tudi za našo kožo in lase.  

Za obraz lahko uporabite olje črne kumine pri negi mešane in mastne kože. Priporočljiva je uporaba pri aknasti koži, saj je znano po očiščevalnem delovanju ter pomoči pri celjenju kože, zato se olje velikokrat uporablja pri izdelavi naravne kozmetike. 

Olje črne kumine je odlična nega za suhe in poškodovane lase, saj je naravni vlažilec ter na lasišču in laseh naredi poseben zaščitni sloj in tako preprečuje nastanek prhljaja.  

Njegova vsestranskost ne pozna meja, olje črne kumine lahko uporabljamo celo za pse. Dodajamo ga lahko kot prehransko dopolnilo, ki odganja bolhe in klope ter poskrbi za njegov imunski sistem. 

Črna kumina - to zdravilno zelišče je res nekaj posebnega in ni čudno, da je v svetu preštevilnih bolezni postalo tako zanimivo. Njene pozitivne učinkovine pomagajo pri premagovanju številnih bolezenskih stanj in simptomov, zato je zasluženo cenjeno in spoštovano naravno zdravilo, ki ga poznajo že po vsem svetu.