Noro dobra lečina mineštra
Leča vsebuje skoraj 50% ogljikovih hidratov in je tudi zelo bogat vir beljakovin, saj jih vsebuje okoli 24 %. Maščob ima največ dva odstotka. Bogata je z dietnimi vlakninami in je čedalje bolj priljubljena v kulinariki. Lečina mineštra pogreje in nasiti, vanjo pa lahko vključiš še dodatno zelenjavo po želji.
SESTAVINE:
* 300 g leče (npr. gorske)
* 4 korenčki
* 1 čebula
* 2 žlici olivnega olja
* 3 stroki česna
* cvetača
* začimbe (sol, poper, čili, peteršilj, majaron,...)
* voda
OPIS POSTOPKA: Lečo za vsaj 2 uri namočimo v vodi. Na olivnem olju prepražimo narezano čebulo in dodamo na poljubne koščke narezano korenje. Ko je korenje prepraženo (minuta ali dve), dodamo še sesekljan česen in lečo, ki se je z namakanjem zmehčala. Zalijemo s tremi kozarci vode. Po 5 minutah vrenja dodamo še približno eno osmino narezane glave cvetače in začimbe po okusu. Kuhamo 45 minut do 1 ure, sproti pa dodajamo vodo, da nastane gostejša juha. Tako pripravljeno lečino mineštro lahko postrežemo kot samostojno jed, lahko pa je priloga pečeni ajdovi kaši, prepraženemu brstičnemu ohrovtu, testeninam,...
ČAS PRIPRAVE: 180 minut
RECEPT PRIPRAVILA: Tomaž Žigon
Komentarji (0)