Nega in vzgoja orhidej

Nega in vzgoja orhidej

Morda ti je končno uspelo dobiti svojo prvo orhidejo in se izgubljaš v polnem svetu informacij, kako jih ohraniti lepe in cvetoče. Morda pa zgolj z veseljem prebiraš o tvojih najljubših sobnih rastlinah. Ne glede na to, kaj te je pripeljalo v ta članek - v njem ti bo zagotovo uspelo najti nekaj najpomembnejših navodil o negi in vzgoji orhidej, kakor tudi nekaj trikov za izboljšanje zdravja teh čudovitih cvetlic.

Obstaja celo mit, ki pravi, da so “orhideje zapletene za vzdrževanje”. To pravzaprav ne drži, saj so to rastline, ki ne zahtevajo preveč pozornosti in časa - če le vemo, kako moramo z njimi ravnati. Da bi ti olajšali življenje in stvari poenostavili, smo se odločili, da ti posredujemo svoje izkušnje.

Kako pravilno zalivati orhideje

Verjetno že veš, da orhidej ne zalivamo na enak način kot ostalih rastlin. Zaradi strukture substrata v katerem živijo, je način zalivanja potrebno nekoliko prilagoditi. Na primer, substrat kokosa ne more v nekaj minutah dobiti dovolj vlage, da bi kvalitetno oskrbel orhidejo. A če pravilno zaliješ substrat, bo le-ta bolje zadrževal vlago ter na ta način poskrbel, da ti jih ne bo potrebno nenehno zalivati.

Sam postopek pa izgleda nekako takole:

  •  Vzameš večjo posodo, kot je tista, v kateri imaš posajeno orhidejo;
  • V posodo naliješ vodo in če je čas za dognojevanje, dodaš priporočeno količino gnojila za orhideje in ga zmešaš z vodo, saj se mora enakomerno razporediti v posodi;
  • Postaviš orhidejo v vodo in pustiš, da se namaka vsaj 20 minut (v primeru da je roža dehidrirana, pa jo lahko pustiš nekaj ur, ne bo ji škodovalo);
  • Nato vzameš orhidejo iz namakalne posode in jo pustiš da se odvečna voda odteče, nato jo vrneš na njeno stalno mesto.

Opomba: Orhideje nikoli ne zalivaš s tekočim curkom vode, saj voda v tem primeru odteče skozi substrat.

Nega listov orhidej

Listi so tako kot pri vseh rastlinah, tovarne energije. Zato je priporočljivo, da tej tovarni omogočimo ustrezne pogoje, da bi rastlina bila srečna in zadovoljna.

Nasveti za nego listov:

  •  Orhideje imajo rade visoko vlažnost v zraku in jim suh zrak v stanovanju ne bo odgovarjal. Še posebej v zimskem času, ko imamo prižgano kurjavo, je  zato dobro na radiator postaviti posodo z vodo, da orhideje pridejo do prepotrebne vlage.
  • Prav tako jim ustreza škropljenje listov in zračnih korenin – ni nujno, jim pa včasih pride prav. Samo pozor: vlaga se ne sme zadrževati v sredini orhideje! Povzroča namreč gnitje in je pogost vzrok odmrtja orhideje, saj npr. phalenopsis raste samo iz enega stebla.
  • Lupino banane lahko uporabiš za lesk listov in jih tako nahraniš. Z bananinim olupkom lahko premažeš liste, kar je veliko boljše, kot sintetična pršila za liste, saj le ti ne onemogočajo listom da dihajo, hkrati pa onesnažujejo zrak v stanovanju. 
  • Ko so listi prašni jih stuširaš ali obrišeš, da rastlina lažje diha.

Nega korenin orhidej

Korenina orhideje je najbolj občutljiv del in je najpogostejši razlog, zakaj nam roža ne uspeva. Zato je dobro nekaj pozornosti posvetiti tudi temu delu.

Nasveti za skrb za korenine orhidej:

  • Posoda za orhideje naj bo prozorna, da lahko videš, v kakšnem stanju so korenine. Prav tako bi morala imeti posoda dovolj lukenj za zrak med koreninami, saj jih to naredi zdrave.
  • Korenine so nagnjene h gnitju, zato orhideje zalivamo šele takrat, ko so korenine popolnoma bele in se substrat suši. Orhideje imajo v listih zalogo vode, kakor tudi v pseudobulbah, katere predstavljajo zadebelitev stebla, npr. v družini oncidium. Zato ti ni potrebno skrbeti, če zamudiš z zalivanjem kakšen dan, saj so rože pripravljene na hude čase.
  • Substrat mora biti zračen in omogočati koreninam da dihajo. V primeru da je razpadel in »mečkav«, je potrebno rože presaditi. Svež substrat mora imeti jasne koščke, ki ne bodo takoj razpadli. Profesionalni vzgojitelji vse pogosteje uporabljajo kokosov substrat, saj odlično zadržuje vlago, pa tudi orhideje v svojem naravnem okolju rastejo ravno na kokosovih palmah.
  • Normalno je, da korenine rastejo ven iz posode. Občasno jih lahko poškropiš z vodo.
  • V primeru gnitja korenin, rastlino presadiš in odstraniš vse gnile korenine. Hkrati uporabiš izdelek za preprečitev glivičnih bolezni Bolezni STOP. Če so rastline nagnjene h gnitju ga lahko koristiš preventivno in hkrati zmanjšaš pogostost zalivanja.

Dobrodošla je tudi previdnost pri uporabi kemičnih gnojil, saj ob daljšem zalivanju začne postajati vrednost pH substrata vse bolj kisla. Kemična gnojila namreč povzročajo nabiranje soli v substratu in na koreninah rastlin, kar jih lahko privede do propada. Ko pade Ph vrednost substrata, omenjene soli postanejo topljive in tako jih rastlina vsrka, medtem pa te soli močno poškodujejo korenine in so pogost vzrok propada rastline.

Vzgoja orhidej na prvi pogled morda res deluje zahtevna in zamudna, a temu še zdaleč ni tako. Ko se navadiš na proces vzdrževanja, vse skupaj opraviš hitro in brez težav, orhideje pa ti bodo vrnile vso ljubezen in te nagradile s čudovitimi cvetovi in listi. Pri vzgoji orhidej si lahko pomagaš s priljubljenim naravnim izdelkom Čudovite orhideje, saj ne škodi koreninam in ne povzroča kopičenja soli, poleg tega pa kemikalije ne izhlapijo v stanovanjski prostor.