Naravno v boj proti luskavici

Oceni objavo z 1 do 5:
(3.7)
Št. ocen: 3

Naravno v boj proti luskaviciLuskavica ali psoriaza je kronična nenalezljiva vnetna bolezen, za katero so značilna pordela žarišča na koži, ki se luščijo. Prizadeta koža je na videz podobna luskam, odtod izvira tudi ime. Žarišča se v največ primerih pojavljajo nad komolci in koleni, pa tudi na lasišču. V nekaterih hujših primerih lahko bolezen prizadene tudi celo telo.


Kaj se pravzaprav dogaja?


Vzrok za bolezen sicer ni znan, vendar kaže, da svoje prispeva tudi genetika. Koža pri luskavici raste prehitro. Navadno nove kožne celice potrebujejo 28 dni, da se prebijejo na površje kože, pri ljudeh, ki trpijo za luskavico, pa je ta čas skrajšan na samo 4 dni. Kožne celice se tako nalagajo ena na drugo, s tem pa povzročajo razbrazdano in pordelo kožo, na kateri so bele luske. Prizadeti bolezen pogosto prikrivajo, saj jim je nerodno, tudi v kopalkah se ne počutijo sproščeno in so na splošno manj samozavestni. Pri vseh obolelih so značilna obdobja izboljšanja in nato spet poslabšanja, pravimo, da se bolezen odvija v zagonih. Zapleti pri bolezni, denimo artritis, so redki, običajno je edini simptom poleg vidnih sprememb na koži blaga srbečica. Zdravljenje je lahko lokalno ali sistemsko s steroidnimi in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, pomaga pa tudi fototerapija.


Sončna svetloba


Različni ljudje na različne terapije drugače odreagiramo. Nekaterim določena krema lahko pomaga, drugim pa ne. Eno izmed najbolj univerzalnih in uspešnih zdravil proti luskavici je sončna svetloba. 20 minutna izpostavljenost soncu na dan naj bi obrodila sadove, saj so raziskave pokazale, da sončna svetloba zmanjšuje aktivnost tistih kožnih celic, ki proizvajajo citokine, snovi, ki aktivirajo vnetne procese v koži. Vendar pa se moramo pred soncem zaščititi, kvalitetna naravna sončna krema z visokim zaščitnim faktorjem bo našo kožo zaščitila pred škodljivimi vplivi, tveganje za nastanek kožnega raka pa bo tako manjše.


Izogibajte se t. i. sprožilcem


Kot rečeno, je luskavica bolezen, pri kateri tako izboljšanje kot poslabšanje pride nenadno. Včasih minejo meseci brez kakršnihkoli znakov bolezni, nato pa ta kar naenkrat spet izbruhne. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da nekateri dejavniki sprožajo luskavico, to so med drugim razne okužbe, alkohol, pa tudi stres.


V izogib okužbam moramo vzdrževati zdrav imunski sistem, priporočljiva je kvalitetna in uravnotežena prehrana, ki naj bi vsebovala veliko svežega sadja in zelenjave ter redna telesna aktivnost. Alkoholu se v celoti izogibajmo, saj spodbuja sproščanje histamina, ki je zelo pomemben dejavnik pri nastanku vnetij. Če se nam zdi, da je naše življenje stresno, poskušajmo stres zmanjšati.


Začnimo meditirati, tudi joga dokazano zmanjšuje stres. Iz mešanice poprove mete, hmelja in materine dušice si skuhajmo čaj, ki nas bo pomiril, lahko pa si pripravimo tudi že pripravljeno mešanico organskega čaja za boljši spanec. Nekateri bolniki poročajo, da se stanje poslabša v zimskih mesecih, pozimi se torej topleje oblecimo ali pa se mrazu, če je le mogoče, kar izognimo.


Naravna zdravila  • V ljudskem zdravilstvu velja, da na luskavico zelo blagodejno deluje olje, ki ga pridobivajo iz brinovega lesa. Smolasto, temno in gosto olje je potrebno zmešati z enako količino kakšnega drugega, na primer oljčnega ali jojobinega, in nanesti na prizadeta mesta.

  • Znanstveniki so ugotovili, da tudi omega 3 maščobne kisline lahko pomagajo, saj zavirajo nastanek arahidonske kisline, ki v telesu sproža vnetne procese. Vsako jutro spijmo zvrhano žlico hladno stiskanega konopljinega olja in zadostili bomo dnevnim potrebam telesa. S konopljim oljem pa se lahko tudi mažemo. 

  • Obstajajo tudi številne študije, ki potrjujejo pozitivne učinke na luskavico kot so: glinene obloge, neemovo olje za mazanje, ter uživanje kurkume in MSMja (naravni vir žvepla). 

  • Nenazadnje je potrebno še enkrat omeniti prehrano, v raziskavah je bilo namreč ugotovljeno, da nekaterim bolnikom pomaga prehod na vegetarijansko in vegansko prehrano. Morda je to povezano z večjim vnosom svežih hranil, ki se skrivajo v sadju in zelenjavi, ali pa v manj procesirani hrani, vsekakor velja poskusiti.


PRISPEVEK PRIPRAVILA: Lina Z.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek