Naj vas prebava nič več ne muči

Naj vas prebava nič več ne muči

1

Zvijanje, napenjanje, zbadanje, zaprtost – vse to so znaki prebavnih težav, ki vsaj občasno pestijo vsakogar … Če odmislimo dejstvo, kako zoprne in boleče so tovrstne težave, pa ne smemo pozabiti, da je prebavne težave dobro rešiti tudi zato, ker lahko vodijo do nekaterih resnejših zapletov …

Kako dolgo traja celoten proces prebave, je odvisno od vsakega posameznika in tudi od spola. Po jedi traja približno šest do osem ur, da hrana preide skozi želodec in tanko črevo. Nato vstopi v debelo črevo, kjer se še naprej prebavlja. Absorbira se tudi voda, v zadnjem stadiju pa se neprebavljena hrana izloči.

Hrana potrebuje približno šestintrideset ur, da preide skozi celotno debelo črevo. Od trenutka, ko hrano pogoltnemo, do trenutka, ko obiščemo stranišče, pa lahko mine tudi od dva do pet dni.

Normalno odvajanje blata je podobno kot celoten proces prebave lahko individualno. Kor normalno odvajanje se šteje, ko stranišče obiščemo od trikrat dnevno pa do trikrat tedensko. Otroci morajo na blato še pogosteje. Če prebava ne dela v takem ritmu, lahko pride do napenjanja in črvičenja, trebuh lahko boli in občutimo lahko zvijanje in druge neprijetnosti.

Komu ali čemu lahko pripišemo krivdo za tovrstne neprijetnosti?

Pogosto je za prebavne težave kriva prehrana, je pa v današnjem svetu hitrim tempom življenja ključen dejavnik prebavnih motenj tudi stres, ki smo mu vsakodnevno podvrženi. Na ritem prebave vplivajo tudi razne bolezni, zdravila, človekovo čustveno stanje ter potovanja …

Ena najpogostejših težav je …

Najpogostejša prebavna motnja je zaprtje, čemur sledijo bolečine v trebuhu v obliki zvijanja, napenjanja in zbadanja.

Čeprav je zaprtje pogosta težava in le redko povzroči zaplete, je dobro, da obiščemo zdravnika, če v blatu opazimo kri, če imamo močne bolečine več kot dva dni ali pa se izmenjujejo obdobja driske in zaprtosti, morda celo bruhanja. Pomembno je, da smo pozorni tudi, če opazimo hitro izgubljanje teže, čeprav se nismo lotili kakšne diete.

Najpogosteje so razlogi za zaprtje:
• uživanje premalo hrane z vlakninami,
• pitje premalo tekočin, predvsem vode,
• premalo gibanja ali dolgo ležanje (pri boleznih ali obnemoglostih),
• preobremenjenost in stres,
• zavestno zadrževanje blata, ker v določenih okoliščinah ne moremo na stranišče,
• spremembe v okolju in potovanja,
• prenehanje uporabe odvajal,
• hemeroidi,
• uživanje nekaterih zdravil.

Kaj lahko storimo sami?

psiliumNajveč lahko naredimo z zdravim načinom življenja. Izredno pomembno je, da uživamo več hrane z vlakninami (zelenjava, sadje, stročnice, otrobi, polnozrnata žita …), saj vlaknine nase vežejo vodo in na ta način zmehčajo blato.

Odličen način, da v prehrano dodamo vlaknine, je uživanje indijskega trpotca oz. psiliuma …

Psilium deluje tako, da vpija vodo v črevesju in olajša iztrebljanje ter pomaga pri rednosti odvajanja, ne da bi povzročal napenjanje.

Uporablja se lahko občasno za lajšanje zaprtja ali pa ga dodamo prehrani za spodbujanje rednega odvajanja in splošnega zdravja prebave. Vlaknine so namreč tudi hrana za dobre bakterije v črevesju, poleg tega pa delujejo kot metla, ki črevo očisti odpadnih snovi in toksinov, ki se tam nabirajo.

Psilium lahko preprosto vmešamo v vodo in ga spijemo ali pa ga dodajamo jogurtom, juham, omakam in tudi sladicam, saj deluje kot odlično in zelo uporabno gostilo. Z uporabo tako ubijemo dve muhi na mah, saj lahko pripravljamo odlične jedi, hkrati pa poskrbimo za zdravje svoje prebave.

Poleg vlaknin je pomembno tudi uživanje tekočine, predvsem vode, dobro znano domače zdravilo pa je tudi mineralna voda z magnezijem.

Zakaj ravno z magnezijem …

Magnezij ima ključno vlogo pri več kot tristo encimskih procesih v telesu. Med te procese sodi nekaj takšnih, ki pomagajo razgraditi hrano v črevesju. Nizka raven magnezija lahko zato povzroči prebavne težave ali poslabša že obstoječe.

Ko govorimo o prebavi, tako pogosto najprej pomislimo na vlaknine in probiotične kulture. In oboje je za zdravo prebavo resnično nujno potrebno. Nujno pa je tudi, da poskrbimo še za druge hranilne snovi in minerali, kakršen je magnezij, so za prebavo še kako ključni. Ena od raziskav je namreč pokazala, da lahko pomanjkanje magnezija spremeni naš mikrobiom oz. ravnovesje mikrobioloških kultur v črevesju.

Magnezij je tudi zaradi prebave dobro dodajati v prehrano vsak dan. Lahko ga zaužijemo v obliki čim bolj naravnega prehranskega dopolnila, kakršen je npr. naravni magnezij, pridobljen iz alg vrste Ulva lactuca.

Naravni magnezij namreč poleg samega magnezija vsebuje še druga fitohranila, kar pa je pomembno tako za absorpcijo kot tudi za prebavo.

Da bi prebavo še dodatno podprli, lahko v prehrano dodajmo še:
• Laneno seme – ker v črevesju nabrekne in izloči sluz, poveča prostornino blata in spodbudi črevesno peristaltiko.
• Gorčično seme – naj bi delovalo protivnetno ter pomagajo pri razgradnji mastnih jedi. Nekoliko naj bi pomagalo tudi pri razstrupljanju in olajšalo prebavo.

Kaj pa sloviti probiotiki?

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki jih lahko zaužijemo s fermentirano hrano ali s prehranskimi dopolnili. Vse več študij kaže, da je ravnovesje ali neravnovesje bakterij v prebavnem sistemu povezano s splošnim zdravjem in tudi boleznimi.

Mikrobiološke kulture spodbujajo zdravo ravnovesje črevesnih bakterij in so povezani s številnimi koristmi za zdravje.Mikrobiološke kulture v prehranskem dopolnilu

Probiotiki so v resnici t. i. "dobre bakterije" oz. živi mikroorganizmiki lahko ob uživanju koristijo zdravju, saj so v črevesju tudi naravno prisotni, poskrbeti pa moramo, da je več tistih dobrih kot pa slabih, ki privedejo naše črevesje v neravnovesje. Do tega lahko pride zaradi bolezni, jemanja zdravil, kot so antibiotiki, kontracepcijske tabletke in drugih, pa zaradi slabe prehrane in še česa …

Posledice so lahko celo alergije, težave z duševnim zdravjem, debelost, eden prvih simptomov pa so zagotovo prebavne težave, ki se kažejo ali v obliki drisk ali pa težav z zaprtjem, napihnjenostjo ...

Da bi se temu lahko izognili, je priporočljivo, da, kadar je to mogoče, zaužijemo fermentirano hrano ali pijačo. Sem sodijo jogurti, kislo zelje, vložena zelenjava in napitki, kakršna je blagodejna kombucha.

Dodamo pa lahko tudi kakovostno prehransko dopolnilo, ki mora vsebovati več različnih mikrobioloških sevov in prebiotike, torej vlaknine, ki jih mikrobiološke kulture jedo. Taki so npr. Imunobiotiki.

Kombinacija različnih ukrepov lahko poleg zdravega načina življenja močno olajša težave, povezane s prebavo, s tem pa se lahko posledično znebimo tudi drugih težav, ki jih lahko povzroča slaba prebava, pa se tega sploh ne zavedamo. Imunski sistem, alergije, dermatitis, akne, hormonska neravnovesja in še bi lahko naštevali … Vse to lahko ima izvor ravno v črevesju.

Splača se torej potruditi in prebavi nameniti nekaj več pozornosti. Počutje bo zagotovo kaj kmalu veliko boljše.

Komentarji (1)

ana prevolnik

Zelo rada preberem vaše prispevke-odločila se bom za vaše izdelke-