Naj vas prebava nič več ne muči

Oceni objavo z 1 do 5:
(4.5)
Št. ocen: 2

Zvijanje, napenjanje, zbadanje, zaprtost - vse to so znaki prebavnih težav, ki vsaj občasno bolecine v trebuhupestijo vsakogar. Če odmislimo samo to, kako zoprne in boleče so tovrstne težave, ne smemo pozabiti, da ne-reševanje prebavnih težav lahko vodi do resnih zapletov ali razvoja težkih bolezni.


Normalno odvajanje blata je za človeka od trikrat dnevno do trikrat tedensko, za otroke še pogostejše. Če vaša prebava ne dela v takem ritmu, vas lahko napenja in črviči, boli trebuh in močno zvija. Pogosto je za prebavne težave kriva prehrana, je pa v današnjem svetu ključen dejavnik prebavnih motenj tudi stres, ki smo mu vsakodnevno podvrženi. Na ritem prebave vplivajo tudi razne bolezni, zdravila, človekovo čustveno stanje ter potovanja.


prebavni trakČeprav je zaprtje pogosta težava, le redko povzroči zaplete, je pa potrebno obiskati zdravnika v kolikor v blatu opazite kri, imate močne bolečine več kot 2 dni ali se pri vas izmenjujejo obdobja diareje in zaprtosti ter bruhanja ali opazite hitro izgubljanje teže, kljub temu, da niste na dieti. Zaprtje je lahko sicer tudi simptom drugih resnejših bolezenskih stanj, a je to dokazano zelo poredko.


Zakaj pride do motenj v prebavi?


Najpogostejša motnja prebave je zaprtje, čemur sledijo bolečine v trebuhu v obliki zvijanja, napenjanja in zbadanja. Najpogosteje so razlogi naslednji:
• uživanje premalo hrane z vlakninami,
• pitje premalo tekočin, predvsem vode,
• premalo gibanja ali dolgo ležanje (pri boleznih ali obnemoglostih),
• preobremenjenost in stres,
• zavestno zadrževanje blata, ker v določenih okoliščinah ne moremo na WC,
• spremembe v okolju, potovanja,
• prenehanje uporabe odvajal,
• hemeroidi,
• uživanje zdravil.

Kaj lahko sami storimo, da se prebava uredi in prihaja do zaprtja?urejena prebava


Če se ne posvetimo odpravljanju težav s prebavo in zaprtosti ne zdravimo oz. odpravimo, sledi le še hujše zaprtje in več težav. Z zdravim načinom življenja lahko največ popravimo – uživamo več hrane z vlakninami (zelenjava, sadje, stročnice, otrobi, polnozrnata žita…), saj vlaknine nase vežejo vodo in na tak način zmehčajo blato. Pomembno je tudi uživanje dovolj tekočine, predvsem vode ali mineralne vode z magnezijem.


Da bi prebavo res spravili v urejen ritem si lahko pomagamo tudi z naravnimi zdravili:
Laneno seme – ker v črevesju nabrekne in se ovije s sluzjo, poveča prostornino in spodbudi črevesno peristaltiko k izločanju
Alga klorela (chlorella) – vsebuje beljakovino, na las podobno beljakovinam živalskega izvora, zato spodbuja obnovo sluznic v črevesju in spodbuja peristaltiko. Pomaga pri umiritvi vetrov in spodbuja prebavni trakt.
Gorčično seme – deluje proti-mikrobno in protivnetno ter pomagajo pri razgradnji mastnih jedi. Razstrupljajo telo in olajšajo prebavo.
Psilium ali indijski trpotec - vsebuje vpojne vlaknine, ki zmanjšujejo apetit, čistijo organizem in izboljšujejo prebavo.


Več izdelkov, ki ti bodo pomagali pri prebavi tvojih težavah s prebavo najdeš spodaj.

Prispevek pripravila: Malinca Nastja

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek